Μακριά και Ευκίνητη Σπονδυλική Στήλη. Η Καλύτερη Άσκηση Γυμναστικής για να Ψηλώνουμε Καθώς Μεγαλώνουμε.

Μακριά και Ευκίνητη Σπονδυλική Στήλη. Η Καλύτερη Άσκηση Γυμναστικής για να Ψηλώνουμε Καθώς Μεγαλώνουμε.

Γιατί κονταίνουμε όταν μεγαλώνουμε – Πώς θα το σταματήσουμε και Υπάρχουν λύσεις για να ψηλώσει ένας άνθρωπος καθώς μεγαλώνει;

Η κατανόηση του τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά το γήρας είναι σημαντική, ώστε να μπορούμε εγκαίρως να αντισταθμίσουμε τα αρνητικά συμπτώματα που φέρει. Χαρακτηριστική συνέπεια της γήρανσης είναι η μείωση του ύψους μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και υπάρχουν λύσεις για να ψηλώσει ένας άνθρωπος καθώς μεγαλώνει;

Τι προκαλεί τη μείωση του ύψους κατά τη γήρανση

Αλλαγές στη σπονδυλική στήλη
Καθώς μεγαλώνουμε, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι της σπονδυλικής μας στήλης χάνουν υγρά και γίνονται πιο λεπτοί, προκαλώντας την κατάρρευση των δίσκων και τη μείωση του ύψους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο κυρτή στάση του σώματος, που συνεισφέρει περαιτέρω στη μείωση του ύψους.

Μείωση της οστικής μάζας
Η οστεοπόρωση και η οστεοπενία είναι κοινές καταστάσεις κατά τη γήρανση, που χαρακτηρίζονται από τη μείωση της οστικής πυκνότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καμπτική στάση του σώματος και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, συμβάλλοντας στη μείωση του ύψους.

Μυϊκή ατροφία
Με την πάροδο του χρόνου, η μυϊκή μάζα και η δύναμη μειώνονται, φαινόμενο γνωστό ως σαρκοπενία. Αυτή η απώλεια μυϊκής μάζας συμβάλλει στην αδυναμία διατήρησης της σωστής στάσης του σώματος και υποστηρίζει την εμφάνιση των παραπάνω προβλημάτων.

Πώς να αντισταθμίσουμε τη μείωση του ύψους
Σωστή διατροφή
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Τροφές όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Άσκηση και φυσική δραστηριότητα
Η τακτική άσκηση, όπως η άρση βαρών, η γιόγκα και οι ασκήσεις ισορροπίας, μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών και των οστών, καθώς και στη βελτίωση της ευλυγισίας και της ισορροπίας. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

Πρόληψη και αντιμετώπιση οστεοπόρωσης
Η φαρμακευτική αγωγή και η τακτική ιατρική παρακολούθηση είναι σημαντικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Λύσεις για την αύξηση του ύψους
Ιατρικές παρεμβάσεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση ορμονών ανάπτυξης μπορεί να είναι αποτελεσματική για την αύξηση του ύψους, ειδικά σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες πρέπει να γίνονται υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη.

Χειρουργική επέμβαση
Υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να αυξήσουν το ύψος ενός ατόμου, όπως η επέκταση των οστών. Αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη, απαιτεί μακρά περίοδο ανάρρωσης και συνήθως συνιστάται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Ορθοστατική στάση και ευθυγράμμιση σώματος
Η βελτίωση της στάσης και της ευθυγράμμισης του σώματος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση μεγαλύτερου ύψους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της φυσιοθεραπείας, της γιόγκα και άλλων ασκήσεων που βελτιώνουν την ευλυγισία και την ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Η μείωση του ύψους κατά τη γήρανση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως οι αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, η μείωση της οστικής μάζας και η μυϊκή ατροφία. Ωστόσο, με τη σωστή διατροφή, την τακτική άσκηση και την προσεκτική παρακολούθηση της υγείας μας, μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτές τις αλλαγές και να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας. Επιπλέον, υπάρχουν λύσεις, όπως ιατρικές παρεμβάσεις και βελτίωση της στάσης, που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του ύψους ή στη διατήρηση της υπάρχουσας σωματικής κατάστασης.

 

Ποιά είναι καλύτερη και πιο δυνατή άσκηση γυμναστικής για να ψηλώσουμε καθώς μεγαλώνουμε;

Η καλύτερη και πιο δυνατή άσκηση για να βελτιώσουμε τη στάση και να διατηρήσουμε ή ακόμα και να αυξήσουμε το ύψος μας καθώς μεγαλώνουμε είναι η γιόγκα. Συγκεκριμένα, η άσκηση “Στάση της Γέφυρας” (Setu Bandhasana) και η “Στάση του Κυνός με το Κεφάλι Κάτω” (Adho Mukha Svanasana) είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Ας δούμε γιατί:

Στάση της Γέφυρας (Setu Bandhasana)
Περιγραφή και Οφέλη:

Η άσκηση αυτή ενδυναμώνει τη σπονδυλική στήλη, τους γλουτούς, και τους μηρούς.
Βοηθά στην τόνωση της ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης και την ανακούφιση από την πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Βελτιώνει τη στάση του σώματος, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ή την αύξηση του ύψους.

Πώς να την εκτελέσετε:

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια σας στο πάτωμα, στο πλάτος των γοφών.
Τοποθετήστε τα χέρια σας στο πλάι του σώματος, με τις παλάμες στο πάτωμα.
Πιέστε τις πατούσες στο πάτωμα και σηκώστε τους γοφούς προς τα πάνω.
Κρατήστε τη στάση για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό, αναπνέοντας βαθιά.
Κατεβείτε αργά προς τα κάτω και επαναλάβετε 3-5 φορές.

Στάση του Κυνός με το Κεφάλι Κάτω (Adho Mukha Svanasana)
Περιγραφή και Οφέλη:

Τεντώνει και ενδυναμώνει τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια.
Βοηθά στην ανακούφιση της έντασης και της πίεσης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Ενισχύει την ευλυγισία και τη συνολική στάση του σώματος.

Πώς να την εκτελέσετε:

Ξεκινήστε στα τέσσερα με τα χέρια στο πλάτος των ώμων και τα γόνατα στο πλάτος των γοφών.

Πιέστε τα χέρια στο πάτωμα και σηκώστε τα γόνατα από το πάτωμα, τεντώνοντας τα πόδια σας προς τα πίσω.
Ανασηκώστε τους γοφούς προς τα πάνω και πίσω, σχηματίζοντας ένα ανεστραμμένο V με το σώμα σας.
Κρατήστε τη στάση για 1-3 λεπτά, αναπνέοντας βαθιά.
Κατεβείτε αργά προς τα κάτω και επαναλάβετε 3-5 φορές.

Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην ενδυνάμωση και τη διατήρηση της υγείας της σπονδυλικής στήλης, βελτιώνοντας τη στάση και την ευλυγισία του σώματος. Ενσωματώνοντας τις ασκήσεις γιόγκα στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση του ύψους σας και στην προώθηση της γενικότερης υγείας και ευεξίας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!,

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.,

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!,

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.,

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr