Μακροζωία: Θέλεις να ζήσεις μέχρι τα 100; Δώσε προτεραιότητα σε αυτό!

Μακροζωία: Θέλεις να ζήσεις μέχρι τα 100; Δώσε προτεραιότητα σε αυτό!

Μϊα ειδικός σε θέματα ευεξίας και μακροζωίας σε παρακαλεί να δώσεις προτεραιότητα σε αυτό το ένα πράγμα.

Καθώς μεγαλώνουμε, δίνεται μεγάλη έμφαση στην άσκηση, την καλή διατροφή και τα ραντεβού με γιατρό. Ενώ αυτά τα προληπτικά μέτρα σίγουρα βοηθούν στη μακροζωία και τη γήρανση, υπάρχει ένας εκπληκτικός παράγοντας μακροζωίας που οι ειδικοί συστήνουν να δίνουμε προτεραιότητα.

Μετά από 10 χρόνια σπουδές στη θετική ψυχολογία, η Stephanie Harrison, συγγραφέας του New Happy: Getting Happiness Right in a World That’s Got It Wrong μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη μακροζωία και πώς η ευτυχία, η θετικότητα και οι σχέσεις με τους άλλους την επηρεάζουν.

Το πιο εύκολο hack μακροζωίας είναι αυτό!

Η ευτυχία επηρεάζει τη μακροζωία πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε
Μερικές από τις πιο συναρπαστικές έρευνες για την ευτυχία και τη μακροζωία προέρχονται από τη μελέτη του Χάρβαρντ Grant, μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες που ακολούθησαν μια ομάδα ανδρών για περισσότερα από ογδόντα χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καλές σχέσεις συνδέονται στενά με τη σωματική υγεία και ευεξία.

Η ευτυχία και οι σταθερές σχέσεις στη ζωή σου κάνουν τη θετική διαφορά στη γήρανση. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις ότι η απουσία αυτών των παραγόντων επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε.

“Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά είναι εξίσου επικίνδυνη για την υγεία με το να καπνίζεις δεκαπέντε τσιγάρα την ημέρα”, εξηγεί η Χάρισον. “Συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου”.

Έτσι, είναι λογικό ότι το να είσαι κοντά σε άλλους και να έχεις στενές σχέσεις μαζί τους είναι απαραίτητο για τη μακροζωία σου. Μάλιστα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με ένα μεγάλο κοινωνικό κύκλο είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από τα άτομα που δεν είχαν. Τα άτομα που έχουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη τείνουν να έχουν ενισχυμένη ψυχική υγεία, καρδιαγγειακή υγεία, ανοσολογική λειτουργία, γνωστικές επιδόσεις, ανθεκτικότητα, ικανοποίηση από τη ζωή, απόκριση στο στρες και πολλά άλλα.

Πώς να βάλεις προτεραιότητα την ευτυχία σου
Η αντίληψη ότι η ευτυχία είναι μη ρεαλιστική ή ανέφικτη βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε. Πολλοί πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε: αν κάνεις όλα τα σωστά πράγματα, με τους σωστούς τρόπους, τότε θα βιώσεις μια διαρκή κατάσταση χαράς ή ικανοποίησης.

“Αλλά δεν λειτουργεί έτσι” λέει η συγγραφέας. “Η αληθινή ευτυχία προέρχεται από τη δημιουργία μιας ζωής που είναι αυθεντική, έχει νόημα και σκοπό και ισχυρούς δεσμούς. Όταν κατανοήσουμε ακριβώς τι σημαίνει ευτυχία, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ προσιτή. Για παράδειγμα ας αναρωτηθούμε:

“Πώς μπορώ να συμπεριφέρομαι στον εαυτό μου με καλοσύνη και συμπόνια;” ή
“Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον άλλο;” ή
“Τι μπορώ να κάνω για να συνδεθώ με ένα άτομο που αγαπώ;”

Αυτές είναι οι στιγμές αληθινής ευτυχίας που δημιουργούν μια ευτυχισμένη και ουσιαστική ζωή”.

“Η αληθινή θετικότητα είναι η πρακτική να αποδέχεσαι τις δύσκολες εμπειρίες και τα συναισθήματά σου και να προσπαθείς, όποτε είναι δυνατόν, να μάθεις από αυτά”, συνεχίζει η Χάρισον. “Το να αναγκάζεσαι να αρνηθείς τα συναισθήματά σου ή να αγνοείς τις δυσκολίες σου δεν σε βοηθά. Το να τις παρακολουθείς ή να τις βιώνεις με συμπόνια είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να τις κατανοήσεις, να τις αντιμετωπίσεις και να προχωρήσεις μπροστά”.

Και αυτό θα σε βοηθήσει να ζήσεις μια μακρά, υγιή ζωή.

shape.gr

 unsplash.com

Μακροζωία | 5 φθηνές τροφές που τρώνε καθημερινά οι αιωνόβιοι

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr