Τι Πρέπει Να Κάνετε Για Να Βγείτε Αλώβητοι Από Τον Ήλιο Και Τις Μόνιμες Βλάβες Του

Τι Πρέπει Να Κάνετε Για Να Βγείτε Αλώβητοι Από Τον Ήλιο Και Τις Μόνιμες Βλάβες Του

Τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος της έκθεσης στον ήλιο. Μάθετε πώς να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στον ήλιο για πιο υγιές δέρμα.

Ο ήλιος μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το να σας προκαλέσει απλώς ένα οδυνηρό ηλιακό έγκαυμα. Οι δερματολόγοι λένε ότι η παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί καφέ κηλίδες. κόκκινα, φολιδωτά σημεία ξήρανση και ζάρες  και το χειρότερο ακόμη, καρκίνο του δέρματος.

health.howstuffworks.com

Πώς όμως αποφεύγεις τον ήλιο; Αυτό είναι δύσκολο. Εάν το δέρμα σας δεν παράγει καλά την προστατευτική χρωστική ουσία μελανίνης ή εάν εκτίθεστε στον ήλιο προτού παραχθεί και διασκορπιστεί αρκετή χρωστική, οι υπεριώδεις ακτίνες σκοτώνουν τα κύτταρα του δέρματος. Ακόμη και ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί μόνο μια μικρή ερυθρότητα καταστρέφει το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας, σαν να το είχατε ψήσει με καυτό σίδερο.

Παρά αυτούς τους ολοένα και πιο γνωστούς κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο, πολλοί από εμάς, κατά καιρούς, τεμπελιάζουμε όταν πρόκειται για την προστασία του δέρματός μας ή απλώς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον μύθο ότι το να πάρουμε κάποιο χρώμα από τον ήλιο μας κάνει να φαινόμαστε πιο υγιείς.

Μάθετε μερικούς τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε εύκολα την έκθεση στον ήλιο, ώστε να μπορείτε να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με ασφάλεια.

1: Καπέλο-σώζει.

Περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί διαγνώστηκαν με κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος το 2005. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, η ασθένεια αποτελεί έναν στους τρεις καρκίνους που διαγιγνώσκονται σε αυτή τη χώρα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να καλυφθείτε. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Μείνετε σε κλειστό χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, φορέστε αντηλιακό . Το Skin Cancer Foundation λέει ότι τα καπέλα και τα ρούχα από σκούρα, σφιχτά υφαντά υλικά απορροφούν καλύτερα το υπεριώδες φως από τα βαμβακερά υφάσματα σε πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Τα στεγνά υφάσματα προσφέρουν περισσότερη προστασία από τα υγρά.

2: Απλώστε αντηλιακό

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας από τον ήλιο ( SPF ) τουλάχιστον 15. Φροντίστε να το απλώσετε αρκετά παχύ: Η εφαρμογή μόνο μιας λεπτής επίστρωσης ενός αντηλιακού μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος κατά  50 τοις εκατό. Το αδιάβροχο αντηλιακό είναι το καλύτερο αν κολυμπάτε .

3: Εφαρμόστε το νωρίς και συχνά

Εφαρμόστε αντηλιακό 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεση για να αφήσετε το δέρμα να το απορροφήσει. Και να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες — πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή είστε υγροί. Εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ίσως να θέλετε ακόμη και να ξεκινήσετε την προετοιμασία για έκθεση στον ήλιο το προηγούμενο βράδυ, βάζοντας ένα στρώμα αντηλιακού πριν τον ύπνο. Αυτό θα του επιτρέψει να απορροφηθεί καλά στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Στη συνέχεια εφαρμόστε τη συνηθισμένη στρώση αντηλιακού την επόμενη μέρα, περίπου μισή ώρα πριν βγείτε έξω.

Ο ήλιος μπορεί επίσης να κάψει το ευαίσθητο δέρμα στα χείλη το ίδιο εύκολα όπως πυροδοτεί το υπόλοιπο σώμα σας. Στη χειρότερη περίπτωση, η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Χρησιμοποιήστε ένα βάλσαμο για τα χείλη με SPF τουλάχιστον 15 και επαναλάβετε συχνά.

4: Προστατέψτε τα αυτιά σας

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι ξεχνούν να προστατεύσουν ευαίσθητα σημεία όπως το επάνω μέρος των αυτιών, τη γραμμή των μαλλιών, το “V” του στήθους, τη μύτη και τα χέρια. Το Skin Cancer Foundation λέει ότι το 80 τοις εκατό των καρκίνων του δέρματος εμφανίζονται στο κεφάλι, το λαιμό και τα χέρια. Ως εκ τούτου, το Ίδρυμα συνιστά να φοράτε ένα καπέλο από σφιχτά υφαντό ύφασμα όπως καμβά και όχι από άχυρο και να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15 στα χέρια σας και σε άλλες εκτεθειμένες περιοχές.

5: Προσοχή στη μύτη και τα πόδια

Οι προεξέχουσες οριζόντιες επιφάνειες όπως η μύτη παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα αντηλιακής προστασίας. Οι ναυαγοσώστες συχνά φορούν πάστα οξειδίου του ψευδαργύρου στη μύτη τους, αλλά παρέχει μόνο SPF περίπου επτά. Αντίθετα, εφαρμόστε ένα αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 15, αφήστε το να μουλιάσει σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια, για μέγιστη προστασία, εφαρμόστε την πάστα οξειδίου του ψευδαργύρου. Και αν θα πάτε χωρίς παπούτσια, θα ήταν φρόνιμο να χρησιμοποιήσετε το ίδιο επίπεδο προστασίας στις κορυφές των ποδιών σας.

6: Προστατέψτε τον εαυτό σας από το ανακλώμενο φως

Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και οι ομπρέλες ή τα δέντρα σκιάς παρέχουν μέτρια μόνο προστασία από το υπεριώδες φως και δεν σας προστατεύουν από τις ακτίνες που αντανακλώνται από την άμμο, το χιόνι, το σκυρόδεμα και πολλές άλλες επιφάνειες. Το υπεριώδες φως δεν αντανακλάται από το νερό, αλλά μπορεί εύκολα να διαπεράσει το νερό, επομένως το να βρίσκεστε στο νερό δεν σας προστατεύει επίσης. Προσέξτε να προστατεύετε επιφάνειες, όπως το κάτω μέρος του πηγουνιού, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο ανακλώμενο φως.

7: Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία

Η ηλιοθεραπεία δεν είναι ποτέ υγιεινή για το δέρμα σας.

Οι γιατροί  το λένε συνέχεια πια: Δεν υπάρχει “υγιεινό μαύρισμα”. Ενώ επίσης η ηλιοθεραπεία είναι ένα απαγορευεται για όλους, είναι και μια ιδιαίτερα κακή ιδέα για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Πολλά από αυτά δεν μπορούν να μαυρίσουν έτσι κι αλλιώς και κινδυνεύουν μόνο να πάθουν σοβαρό έγκαυμα .

Εάν αρνείστε να σταματήσετε την ηλιοθεραπεία, κάντε την αργά και με μέθοδο και αφήστε το δέρμα σας να συσσωρεύσει σταδιακά μελανίνη για να παρέχει κάποια προστασία. Και μην χρησιμοποιείτε λάδια μαυρίσματος, τα οποία ενισχύουν τις επιπτώσεις των υπεριωδών ακτίνων και επιδεινώνουν το έγκαυμα. 

8: Μην αφήνετε τον καιρό να σας ξεγελάσει

Θα χρειαστείτε SPF όταν κάνετε σκι ή κάνετε άλλες υπαίθριες χειμερινές δραστηριότητες.

Φροντίστε επίσης τον εαυτό σας τις δροσερές, συννεφιασμένες μέρες. Οι βλαβερές ακτίνες δεν αναστέλλονται από τα σύννεφα και μπορείτε ακόμα να καείτε επειδή το υπεριώδες φως μπορεί να διαπεράσει την κάλυψη των νεφών. Λάβετε προφυλάξεις ακόμα και όταν ο ήλιος δεν λάμπει έντονα.

Μην σε ξεγελάσει ούτε το χιόνι. Κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλοί χειμερινοί λάτρεις της αναψυχής, όπως οι σκιέρ χιονιού, μαθαίνουν με τον δύσκολο τρόπο ότι τα μεγάλα υψόμετρα (που έχουν μικρή ατμόσφαιρα για να φιλτράρουν τις ακτίνες του ήλιου), οι θυελλώδεις άνεμοι και το λευκό χιόνι μπορεί να είναι ένας επώδυνος συνδυασμός. Καλύψτε τα με κατάλληλο ρουχισμό και αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 15. Μην ξεχνάτε να φοράτε και γυαλιά ηλίου.

9: Προσοχή στη φωτοευαισθησία

Ορισμένα φάρμακα, όπως η τετρακυκλίνη και τα διουρητικά , μπορούν να κάνουν το δέρμα σας ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έκθεση στον ήλιο και να αυξήσουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Κάποια φυτικά φάρμακα, όπως το St. John’s Wort , έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με αυτήν την πιθανότητα εάν παίρνετε φάρμακα.

10: Αποφύγετε τα σολάριουμ

Ένα σολάριουμ παράγει ακτινοβολία UVA, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και ρυτίδες του δέρματος.

Σε αναζήτηση «ασφαλούς» μαυρίσματος, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε θαλάμους μαυρίσματος ή σε κρεβάτια μαυρίσματος . Ενώ οι εταιρείες μαυρίσματος θα σας πουν ότι οι ελαφριές μηχανές τους παράγουν μόνο ακτινοβολία UVA, οι ακτίνες UVA που δεν καίγονται δεν είναι καθόλου ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα ακόμα πιο βαθιά από τις ακτίνες UVB. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στις ακτίνες UVA μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό και ρυτιδωμένο και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος .

unsplash.com

Όπως μπορείτε να δείτε, η προστασία του δέρματός σας από τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι μόνο για να αποφύγετε τη δυσφορία. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να συμβάλει σε ξηρό, ζαρωμένο δέρμα, καφέ κηλίδες και, το χειρότερο από όλα, καρκίνο του δέρματος. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σπιτικές θεραπείες για να θεραπεύσετε τη ζημιά από το ηλιακό έγκαυμα, επομένως να είστε πάντα προσεκτικοί όταν βρίσκεστε στον ήλιο.

DIY Σπρέι με Θυμάρι για την Ενίσχυση της Ανάπτυξης των Μαλλιών & την Καταπολέμηση της Πιτυρίδας

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr