Ποια είναι η δίαιτα “Πλανητικής Υγείας” που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Μελέτη με δεδομένα υγείας από περισσότερες από 200.000 γυναίκες και άνδρες.
Τα άτομα των οποίων οι δίαιτες τηρούσαν περισσότερο τη Δίαιτα Πλανητικής Υγείας (PHD), ουσιαστικά μια διατροφή παρόμοια με τη μεσογειακή, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και πνευμονοπάθειες, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη συμμόρφωση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη με επικεφαλής το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan, οι δίαιτες που τηρούσαν το πρότυπο PHD είχαν σημαντικά χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 29% χαμηλότερων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και 51% λιγότερης χρήσης γης.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που αξιολογεί άμεσα τις επιπτώσεις της τήρησης των συστάσεων στην έκθεση ορόσημο 2019 EAT-Lancet. Το διατροφικό μοτίβο που περιγράφεται στην έκθεση με όνομα Planetary Health Diet (PHD), δίνει έμφαση σε μια ποικιλία από ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές αλλά επιτρέπει τη μέτρια κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών τροφίμων.
Ενώ άλλες μελέτες έχουν βρει ότι οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης σε σχέση με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία, οι περισσότερες έχουν χρησιμοποιήσει εφάπαξ διατροφικές αξιολογήσεις, οι οποίες παράγουν ασθενέστερα αποτελέσματα από την εξέταση δίαιτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας από περισσότερες από 200.000 γυναίκες και άνδρες που είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας Ι και ΙΙ και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, οι οποίοι δεν διέθεταν χρόνιες ασθένειες στην αρχή της μελέτης και συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια για έως και 34 χρόνια. Οι δίαιτες των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκαν με βάση την πρόσληψη 15 ομάδων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των λαχανικών, των πουλερικών και των ξηρών καρπών, για να ποσοτικοποιηθεί η τήρηση της PHD.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μείωση της χρήσης γης είναι ιδιαίτερα σημαντική ως διευκόλυνση της αναδάσωσης, η οποία θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος για περαιτέρω μείωση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. «Η μελέτη μας είναι αξιοσημείωτη δεδομένου ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει αρνηθεί να εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών και οποιαδήποτε αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διατροφής δεν θα επιτρέπεται στην επερχόμενη αναθεώρηση των Διατροφικών Κατευθυντήριων Οδηγιών των ΗΠΑ», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. «Τα ευρήματα δείχνουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ανθρώπινη και η πλανητική υγεία. Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα—η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία κάθε ανθρώπου στη γη».
Ετικέτες: η δίαιτα “Πλανητικής Υγείας”