Τι αποκαλύπτουν τα δάκτυλα των ποδιών σου για την υγεία σου;
Μπορεί να κινδυνεύεις από αναιμία, ουρική αρθρίτιδα ή περιφερική αρτηριακή νόσο. Δες τι πρέπει να ελέγξεις στα δάκτυλα των ποδιών σου.
Είναι από τα μικρότερα μέρη του σώματος, αλλά τα δάχτυλα των ποδιών σου μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία σου.
Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι τα δάκτυλα των ποδιών μας μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ήπιων ασθενειών, όπως το “πόδι του αθλητή” αλλά και πιο σοβαρές νόσους, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Γενικά, τα δάχτυλα των ποδιών μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείκτες προβλημάτων υγείας λόγω της αγγειακής τους φύσης, της ανταπόκρισης σε κυκλοφορικά προβλήματα και της ευαισθησίας σε διάφορες καταστάσεις.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή την ανάπτυξη των νυχιών, καθώς και οι αλλαγές στην κατάσταση του δέρματος, μπορούν να δηλώνουν προβλήματα όπως κακό κυκλοφορικό, διατροφικές ελλείψεις ή ασθένειες όπως η υπέρταση. Οίδημα, πόνος ή παραμορφώσεις από την άλλη μπορεί να υποδηλώνουν μυοσκελετικά προβλήματα, όπως αρθρίτιδα ή φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Τέλος, η παρουσία δερματικών ανωμαλιών, όπως εξανθήματα και βλάβες, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν δερματολογικά ή μολυσματικά προβλήματα. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, είναι σημαντικό να το ελέγχεις έγκαιρα.
Εκτός του προσωπικού τσεκάπ, συνιστάται να επισκέφτεσαι έναν γιατρό για επίμονα ή σοβαρά προβλήματα όπως συνεχή πόνο, παραμορφώσεις, αποχρωματισμό ή ξαφνικές αλλαγές, ενώ απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα για προβλήματα όπως σοβαροί τραυματισμοί, ξαφνικός έντονος πόνος ή σημεία μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ζέστη και πρήξιμο, ειδικά αν συνοδεύεται από πυρετό.
Παγωμένα δάχτυλα: Μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό;
1. Πληγές στα πόδια που δεν επουλώνονται
Μπορεί να είσαι διαβητική και να μην το γνωρίζεις. “Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση όπου το σώμα παλεύει να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, λέει ο Θεόδωρος Έξαρχος, παθολόγος. “Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, οδηγώντας σε κακή κυκλοφορία και μειωμένη αίσθηση στα πόδια. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος κάνει τα άτομα με διαβήτη επιρρεπή σε έλκη στα πόδια.
Τα τραύματα στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί επίσης να μην επουλωθούν σωστά λόγω της μειωμένης ανοσολογικής απόκρισης, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και επιπλοκών”.
Η συμβουλή του; Τακτική φροντίδα των ποδιών, παρακολούθηση και γλυκαιμικός έλεγχος είναι απαραίτητα για την πρόληψη και τη διαχείριση προβλημάτων ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη.
2. Κρύα δάχτυλα
Όταν κάνει κρύο είναι φυσιολογικό τα πόδια σου να κρυώνουν. Αλλά αν τα δάχτυλα των ποδιών σου είναι μονίμως παγωμένα, θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.
Τα κρύα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού, καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας. “Στον υποθυρεοειδισμό, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο μεταβολισμό και μειωμένη ροή αίματος στα άκρα, οδηγώντας σε αίσθηση κρύου” λέει ο παθολόγος.
“Ο επιβραδυμένος μεταβολισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία. Καρδιακές παθήσεις, ιδιαίτερα παθήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία όπως η αθηροσκλήρωση μειώνει την κυκλοφορία στα δάχτυλα των ποδιών, μειώνοντας έτσι και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να είναι τα δάκτυλα των ποδιών σου κρύα.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική άντληση αίματος, μειώνοντας τη θερμότητα που φτάνει στα δάχτυλα των ποδιών. Και η αρθρίτιδα, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να συμβάλει στο κρύο στις πληγείσες περιοχές.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα, επηρεάζοντας τη φυσική θέρμανση των δακτύλων των ποδιών μέσω της κίνησης” εξηγει ο παθολόγος.
Εάν κάτι από αυτά ισχύει και για σένα, θα πρέπει να κλείσεις ραντεβού με τον γιατρό σου. Θα μπορούσε να υποδεικνύει υποκείμενα ζητήματα υγείας που απαιτούν ειδική διαχείριση και θεραπεία”, λέει ο ειδικός.
3. Κνησμός
Ένα από τα κύρια συμπτώματα μιας μυκητιασικής λοίμωξης είναι οι κνησμώδεις λευκές, κίτρινες ή κόκκινες κηλίδες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα όπως τα παπούτσια, οδηγώντας σε ερυθρότητα, κνησμό και απολέπιση. Η υπερανάπτυξη μυκήτων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κιτρίνισμα των νυχιών των ποδιών.
“Η μόλυνση ερεθίζει το δέρμα, προκαλώντας φαγούρα, ενώ ο μύκητας παράγει χρωστικές ουσίες που προκαλούν αποχρωματισμό” λέει ο παθολόγος.
Ο καλύτερος τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη της υποτροπής είναι η διατήρηση της σωστής υγιεινής των ποδιών, η χρήση αντιμυκητιασικών θεραπειών και η διατήρηση της στεγανότητατς των ποδιών όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αλλά εάν τα προβλήματα επιμένουν, επισκέψου άμεσα έναν γιατρό.
4. Πρησμένο μεγάλο δάκτυλο
Ένα πολύ μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να είναι σημάδι ουρικής αρθρίτιδας – ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλεί ξαφνικό, έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Το δέρμα μπορεί επίσης να είναι ζεστό, πρησμένο ή κόκκινο.
“Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Οδηγεί σε ξαφνικές, έντονες κρίσεις πόνου, πρηξίματος και ερυθρότητας, που συνήθως επηρεάζουν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος σχηματίζουν κρυστάλλους που μοιάζουν με βελόνες στις αρθρώσεις, προκαλώντας έντονη φλεγμονή. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι συχνός στόχος λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών σε αυτή την περιοχή, ευνοώντας τον σχηματισμό κρυστάλλων” λέει ο ειδικός.
Οι εξάρσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση – και φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.
5. Νύχια γυρισμένα προς τα επάνω
Μια άλλη πάθηση που μπορεί να εντοπίσεις στα δάχτυλα των ποδιών σου είναι η αναιμία. “Αυτό χαρακτηρίζεται από έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης, μειώνοντας την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο”, εξηγεί ο παθολόγος.
Η στρέβλωση των νυχιών προς τα επάνω και η δημιουργία μιας κοίλης εσωτερικής επιφάνειας μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό, αναιμίας και μιας πάθησης του ήπατος που είναι γνωστή ως αιμοχρωμάτωση. Αυτή η πάθηση συμβαίνει όταν το σώμα απορροφάει υπερβολικές ποσότητες σιδήρου από τις τροφές που καταναλώνεις. Η κοιλονυχία μπορεί επίσης να συνδέεται με την καρδιακή νόσο και τον υποθυρεοειδισμό.
Είναι σημαντικό να μιλήσεις με έναν γιατρό εάν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις αναιμία, καθώς πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει συμπλήρωμα σιδήρου ή αντιμετώπιση ορισμένων διατροφικών ελλείψεων.
6. Οίδημα
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για πόνο ή πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών. Αλλά το πιο συχνό είναι η αφυδάτωση.
“Τα ανεπαρκή επίπεδα υγρών μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών καθώς το σώμα διατηρεί το νάτριο για να διατηρήσει την ισορροπία του νερού”, είπε. “Αυτή η κατακράτηση νατρίου οδηγεί σε αυξημένο όγκο υγρών στους ιστούς του σώματος, με αποτέλεσμα το οίδημα.
“Τα πρησμένα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι συστηματικής αφυδάτωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της σωστής πρόσληψης υγρών για τη συνολική υγεία”.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και δυσλειτουργία των οργάνων, επομένως η αύξηση της ποσότητας νερού που πίνεις είναι σημαντική για την ανακούφιση του οιδήματος και την πρόληψη των επιπλοκών.
7. Χωρίς τρίχες
Πολλοί άνθρωποι ξυρίζουν ή αποτριχώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους, ώστε να είναι εντελώς άτριχα. Γνώριζες όμως ότι οι τρίχες στα δάχτυλα των ποδιών σου είναι σημάδι καλής κυκλοφορίας ενώ η φυσική τους έλλειψη είναι σημάδι κυκλοφορικής διαταραχής;
Εκτός από τον πόνο στα πόδια, ένα από τα κύρια συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι η τριχόπτωση στα δάκτυλα των ποδιών. Η πάθηση, γνωστή και ως περιφερική αγγειακή νόσος, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπών στις αρτηρίες, οι οποίες περιορίζουν την παροχή αίματος στους μυς των ποδιών.
“Αυτές οι στενωμένες και σκληρυμένες αρτηρίες θέτουν σε κίνδυνο την παροχή αίματος, ιδιαίτερα στα δάχτυλα των ποδιών, και οδηγούν σε ανεπαρκή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών”, είπε ο Δρ Τανγκ.
“Ως αποτέλεσμα, οι θύλακες των τριχών μπορεί να συρρικνωθούν, προκαλώντας λεπτότερες, πιο κοντές και λιγότερο μαύρες τρίχες.
8. Αδύνατα δάκτυλα
Είτε πρόκειται για πολύ μακριά δάχτυλα είτε για μικρά, τα πόδια όλων φαίνονται διαφορετικά. Και τις περισσότερες φορές, αυτές οι παραλλαγές δεν είναι ανησυχητικές. Αλλά αν έχεις εξογκώματα που σχηματίζονται στα μεγάλα δάχτυλα, μπορεί να έχεις κότσι.
Το κότσι είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, κατά την οποία κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι η συχνότερη παραμόρφωση που ταλαιπωρεί τον γυναικείο πληθυσμό και προκαλεί και πόνο.
“Το κότσι προεξέχει στη βάση του μεγάλου δακτύλου, που συχνά προκαλούνται από την κακή ευθυγράμμιση της άρθρωσης”, λέει ο ειδικός.
“Καθώς το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού γέρνει προς τα μέσα, αναγκάζει την άρθρωση να προεξέχει προς τα έξω, σχηματίζοντας το κότσι. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση και η πίεση στην άρθρωση οδηγούν σε φλεγμονή, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα αυξημένη ενόχληση και δυσκολία στη χρήση συγκεκριμένων υποδημάτων” λέει ο ειδικός.
Το να φοράς φαρδιά παπούτσια με χαμηλό τακούνι και μαλακή σόλα μπορεί να βοηθήσει, όπως και οι παγοκύστες, οι σόλες παπουτσιών και η παρακεταμόλη.
Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Μίλα με τον γιατρό σου ή απευθύνσου σε έναν ποδίατρο.
9. Είσφρυση όνυχος
Εάν έχεις κόκκινα εξογκώματα στα δάχτυλα των ποδιών ή το νύχι του ποδιού εισχωρεί στο δέρμα, μπορεί να έχεις ένα νύχι που μεγαλώνει προς τα μέσα. Εάν πας σε έναν γιατρό επειδή έχεις είσφρυση όνυχος κάνε τα εξής:
Μούλιασε τα πόδια σου σε ζεστό, αλμυρό νερό για να μαλακώσεις το δέρμα
Κράτα τα πόδια σου στεγνό
Φόρα φαρδιά, άνετα παπούτσια ή σανδάλια
Πάρε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να απαλύνεις τον πόνο
Απόφευγε να κόψεις το νύχι σου
Μη φοράς στενά, μυτερά παπούτσια
Εάν τίποτα δεν λειτουργεί επισκέψου τον γιατρό σου ή απευθύνσου απευθείας σε έναν ποδίατρο.