Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει η γλουτένη και τα δυσάρεστα συμπτώματα από τον οργανισμό σου

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει η γλουτένη και τα δυσάρεστα συμπτώματα από τον οργανισμό σου

Εάν αντιδράτε στη γλουτένη, τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν ακόμη και αφού το σώμα σας τη διώξει.
Η γλουτένη παραμένει στον οργανισμό σας για μία έως δύο ημέρες.

Μετά από αυτό, οποιαδήποτε άπεπτη γλουτένη που παραμένει στο σώμα σας αποβάλλεται μαζί με άλλα άχρηστα προϊόντα.

Όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα νιώσετε 100% καλύτερα μόλις συμβεί αυτό.

Η κόπωση και το φούσκωμα που προκαλούνται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν μέρες έως εβδομάδες για να επιλυθούν. Πιο σοβαρά ζητήματα όπως η βλάβη του λεπτού εντέρου που παρατηρείται συχνά στην κοιλιοκάκη μπορεί να χρειαστούν μήνες – ακόμα κι αν έχετε ακολουθήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη από την τελευταία σας έκθεση.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στο άγχος και την πέψη
Αυτό το άρθρο εξετάζει τα συμπτώματα της έκθεσης στη γλουτένη και πόσο καιρό χρειάζεται για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα αφού έχετε υιοθετήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη γλουτένη;
Όποιος έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι θα πρέπει να αποφεύγει τη γλουτένη. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και το τριτικάλε (υβρίδιο σίτου/σίκαλης).

Αλλά αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε ένα γιατρό προτού εξαλείψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.

Εάν υπάρχει υποψία δυσανεξίας στη γλουτένη, θα χρειαστεί να υιοθετήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη υπό την καθοδήγηση του ειδικού. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει εξετάσεις αίματος και δέρματος για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αντίδρασης στη γλουτένη;
Μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση γλουτένης, ανάλογα με την υποκείμενη κατάστασή σας. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό για διάγνωση.

Δυσανεξία στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει πεπτικά συμπτώματα καθώς και συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα. Αυτά εμφανίζονται λίγες ώρες ή μέρες μετά την κατανάλωση γλουτένης και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνος στην κοιλιά και φούσκωμα
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Ναυτία και έμετος
Αναιμία
Πόνος στις αρθρώσεις
Κούραση
Πονοκέφαλο
Εξάνθημα
Ανησυχία
Κατάθλιψη
Πρόβλημα συγκέντρωσης

Αλλεργία στη γλουτένη
Η έκθεση στη γλουτένη όταν έχετε αλλεργία προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από την κοιλιοκάκη ή τη δυσανεξία στη γλουτένη, αν και μπορεί να υπάρχει κάποια επικάλυψη. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Συμφόρηση
Πονοκέφαλο
Κνίδωση ή εξάνθημα
Ναυτία και έμετος
Δυσπεψία
Διάρροια
Πρόβλημα στην αναπνοή
Κράμπες στο στομάχι
Λιγότερο συχνά, αναφυλαξία, μια αντίδραση ολόκληρου του σώματος που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή

Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα τείνουν να είναι πολύ πιο σοβαρά. Περιλαμβάνουν:

Αέρια και φούσκωμα
Κοιλιακό άλγος
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Ναυτία και έμετος
Κούραση
Πόνος στις αρθρώσεις ή στα οστά
Κατάθλιψη ή άγχος
Πονοκέφαλοι
Προβλήματα με την ισορροπία

Πόσο καιρός χρειάζεται μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα;
Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν βελτίωση των πεπτικών συμπτωμάτων μέσα σε λίγες μέρες από την έκθεση τους στη γλουτένη. Η κόπωση και η ομίχλη του εγκεφάλου συχνά αρχίζουν να βελτιώνονται την πρώτη βδομάδα ή δύο εβδομάδες μετά. Ωστόσο, αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία.

Επίσης μπορεί να νιώθετε συνέχεια πεινασμένοι κατά τις πρώτες εβδομάδες χωρίς γλουτένη και μπορεί να θέλετε να τρώτε όλη την ώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας δεν είναι σε θέση, για λίγο καιρό, να απορροφήσει σωστά την τροφή για λίγο. Όμως, μόλις μπορέσει, θα προσπαθήσει να αναπληρώσει το έλλειμμα και θα σταματήσετε να πεινάτε συνέχεια.

Πώς να εντοπίσετε την κρυμμένη γλουτένη
Η γλουτένη περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, μερικά που μπορεί να μην περιμένετε. Επομένως, πρέπει να είστε καλοί στο να διαβάζετε ετικέτες. Εάν αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικές ημέρες αλλά μετά τα συμπτώματα επανεμφανίζονται, μπορεί να είναι από κρυμμένη γλουτένη.

Δυστυχώς, είναι φυσιολογικό οι αντιδράσεις σας στη γλουτένη—ακόμα και σε ένα μικρό κομμάτι της— να επιδεινώνονται. Θα πρέπει να προστατεύεστε από τη διασταυρούμενη μόλυνση με γλουτένη ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή. Αλλά θα πρέπει να γίνει η δεύτερη φύση σας σύντομα.

Εκτός εάν ένα τρόφιμο φέρει ετικέτα χωρίς γλουτένη, φροντίστε να διαβάσετε τις ετικέτες και να ελέγξετε για τις ακόλουθες πηγές γλουτένης:

Σιτάρι
Παράγωγα σιταριού (σιταρόμουρα, ξόρκι, φαρίνα, σκληρό, γκράχαμ, φάρρο, σιμιγδάλι, σιτάρι khorasan, σιτάρι einkorn)
Σίκαλη
Κριθάρι
Βύνη
Μαγιά μπύρας
Τριτικάλε
Άμυλο σίτου

Αυτή είναι απλώς μια δειγματοληπτική λίστα. Η γλουτένη υπάρχει σε πολλά περισσότερα τρόφιμα. Είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων μέχρι να νιώσετε άνετα να επιλέξετε προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης υποχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς για τον καθένα. Τα πεπτικά συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται πρώτα. Ακολουθούν τα προβλήματα κόπωσης, ενώ τα εξανθήματα και άλλα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Τα συμπτώματα της έκθεσης στη γλουτένη ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Μπορεί να εμφανίσετε από γαστρεντερικά προβλήματα έως συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες για συστατικά που περιέχουν γλουτένη.

jenny.gr

unsplash.com

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr