Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα 10 λαχανικά που βοηθάνε στη μείωση των συμπτωμάτων

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα 10 λαχανικά που βοηθάνε στη μείωση των συμπτωμάτων

Από φούσκωμα μέχρι δυσκοιλιότητα, διάρροια και γενικευμένο κοιλιακό άλγος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που συνήθως ονομάζεται IBS, είναι μια χρόνια γαστρεντερική πάθηση που επηρεάζει κυρίως το παχύ έντερο και συχνά οδηγεί σε δυσφορία και διαταραχή των κινήσεων του εντέρου.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Η ακριβής αιτία της δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, αλλά χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος, κράμπες και φούσκωμα. Η έναρξή του πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως φλεγμονή, διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου, ανώμαλη γαστρεντερική κινητικότητα και αυξημένη σπλαχνική ευαισθησία.

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η γενετική, μπορεί να προδιαθέτουν ορισμένα άτομα για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι ενδιαφέρον ότι το IBS φαίνεται να είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άντρες, υποδεικνύοντας ότι οι ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και τη θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της υγείας του εντέρου μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Οι ψυχολογικές απαιτήσεις, με τη μορφή άγχους, κατάθλιψης και στρες, μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση του IBS ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά του μέσω της επίδρασής του στο έντερο.

Η διατροφική πρόσληψη μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφάνιση του IBS. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πικάντικων ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Οι ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί επίσης να διαταράξουν την πέψη, συμβάλλοντας δυνητικά σε συμπτώματα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα εκτενές μενού τροφών φιλικών προς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που μπορούν να υποστηρίξουν την πεπτική υγεία και να κρατήσουν μακριά τα συμπτώματα του.

Τα 10 λαχανικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του IBS

Τα λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών κατά τον σχεδιασμό μιας δίαιτας φιλικής προς το IBS. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια και μερικά μπορεί να συμβάλλουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS.

Καρότα
Τα καρότα μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή πέψη σε άτομα με IBS. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε δύσπεπτα άμυλα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προάγοντας την καλή πέψη και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Παρέχουν επίσης μια λίστα με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α.

Αγγούρια
Τα αγγούρια μπορεί να ωφελήσουν όσους έχουν IBS. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό βοηθά στην ενυδάτωση και την πέψη και η ήπια γεύση τους διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους σε διάφορα γαστρονομικά πιάτα.

Κολοκύθα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, η κολοκύθα μπορεί να είναι μια ευεργετική προσθήκη σε μια δίαιτα φιλική προς το IBS. Η κατανάλωση κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στη στήριξη της κανονικότητας του εντέρου χωρίς την ενόχληση που προκαλούν ορισμένα λαχανικά.

Γογγύλια
Τα γογγύλια έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά μια ευνοϊκή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα IBS. Τα γογγύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την πέψη και τη γενική υγεία. Επιπλέον, έχουν μια γήινη γεύση που συνδυάζεται καλά με πολλά πιάτα.

Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια είναι συχνά ένα αγαπημένο λαχανικό για το IBS. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό υποστηρίζει τη σωστή ενυδάτωση και πέψη. Η ήπια γεύση του συνδυάζεται καλά με μια λίστα γαστρονομικών κουζινών και είναι γεμάτο με άλλα ισχυρά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και K.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα IBS. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνη C.

Πράσινα φασόλια
Τα πράσινα φασόλια μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν IBS, καθώς είναι φτωχά σε δύσπεπτα άμυλα και πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι συνήθως εύπεπτα και μπορούν να συμπεριληφθούν σε διάφορες συνταγές.

Μελιτζάνα
Οι μελιτζάνες μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και παρέχουν μια λίστα απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τις ένα ισχυρό λαχανικό για τη διαχείριση της φλεγμονής. Είναι ένα λαχανικό που δεν προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πιπεριές
Οι πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν την πέψη και να υποστηρίξουν την κανονικότητα του εντέρου. Είναι ιδανικά για τις περισσότερες δίαιτες IBS και είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C.

Πώς να ξεκινήσετε μια δίαιτα IBS
Ενώ μια δίαιτα IBS δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό και η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης είναι εκεί για να σας υποστηρίξει. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κατά την υιοθέτηση νέων διατροφικών πρότυπων.

Για να ξεκινήσετε μια δίαιτα IBS, εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να βοηθήσετε στον εντοπισμό των τροφών που προκαλούν το έναυσμα. Σημειώστε ποιες τροφές προκαλούν ή επιδεινώνουν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και φούσκωμα. Μόλις εντοπιστούν οι τροφές ενεργοποίησης, συζητήστε τις με έναν ειδικό και αναπτύξτε ένα σχέδιο για να τις εξαλείψετε σταδιακά από τη διατροφή σας.

Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του IBS:

Δώστε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά ή μιλήστε με τον γιατρό σας για την έναρξη ενός προβιοτικού συμπληρώματος.
Πίνετε αρκετό νερό για να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες ενυδάτωσης, λαμβάνοντας υπόψη τα υγρά που χάνονται από τον ιδρώτα.
Ασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως καλή υγιεινή ύπνου και διαλογισμός.

Στοχεύστε στη σταθερή πρόσληψη φυτικών ινών.
Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν τα συμπτώματα.
Περιορίστε την πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών, όπως ξυλιτόλη και σορβιτόλη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία.

Προτιμήστε φρούτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως βατόμουρα, πεπόνι και μπανάνες.
Τέλος να προσέχετε την πρόσληψη λακτόζης. Τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, όπως το παγωτό, το αγελαδινό γάλα, τα τυριά και οι κρέμες, μπορεί να προκαλέσουν αέρια και πόνο στην κοιλιά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή.

jenny.gr

unsplash.com

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Αυτές οι τροφές ενυδατώνουν τον οργανισμό

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr