H αλλαγή στη διατροφή μας που εκμηδενίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Χωρίς να κόψουμε μαχαίρι κανένα από τα φαγητά που αγαπάμε.
Τι θα γινόταν αν μια απλή αλλαγή στη διατροφή μας, μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, χωρίς να απαιτεί να κόψουμε εντελώς το κρέας;
Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής κατανάλωσης κρέατος, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος, ιδίως επεξεργασμένου, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Kαι δηλαδή, θα πρέπει να κόψουμε το κρέας μαχαίρι;
Mπορεί και όχι. Τι θα γινόταν αν μια απλή αλλαγή στη διατροφή μας, μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, χωρίς να απαιτεί να κόψουμε εντελώς το κρέας;
Μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται «flexitarianism» θα μπορούσε να είναι η λύση
Αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στις φυτικές τροφές ως βάση των γευμάτων μας, ενώ επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος. Με άλλα λόγια, εξαλείφει τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα» και αντ ’αυτού, επιτρέπει την ευελιξία στη διατροφή μας, εξ ου και ο όρος «flexitarianism», που στη γλώσσα μας μεταφράζεται ως «ευελιξία». Πρόκειται για μια πραγματικά ευέλικτη, εξατομικευμένη και βιώσιμη προσέγγιση στη διατροφή με βάση τα φυτικά προϊόντα, χωρίς αυστηρούς κανόνες.
«Η τάση να επιλέγουμε ευέλικτες αντί για αμιγώς χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες αυξάνεται διαρκώς » παρατηρεί ο διατροφολόγος Μαγιάνκ Πάντεϊ και η διαιτολόγος Τζένιφερ Παλιάν συμφωνεί.
«Οι ευέλικτες δίαιτες μας βοηθούν να περνάμε καλύτερα, να είμαστε υγιείς και ταυτόχρονα παρόντες σε περισσότερες κοινωνικές περιστάσεις. Γενικότερα, κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη», υπογραμμίζει η Παλιάν.
Τι ισχύει όμως για το τυρί;
Tα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμια κλίμακα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μειώνεται, αλλά η κατανάλωση τυριού αυξάνεται. Ωστόσο, σε αντίθεση με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, που ομολογουμένως μας κάνει μεγάλη ζημιά, η μέτρια πρόσληψη τυριού έχει ουδέτερη επίδραση στην καρδιαγγειακή μας υγεία.
Βέβαια, το ζωικό τυρί δεν παύει να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Συν τοις άλλοις, η παραγωγή τυριού παράγει σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με άλλα ζωικά προϊόντα όπως το ψάρι, το χοιρινό και τα πουλερικά, καθώς και τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως το τόφου. Επιπλέον, η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης τυριού μπορεί να αξίζει να εξεταστεί, τόσο από οικολογική άποψη όσο και για λόγους υγείας. Παρόλο που ορισμένα τυριά είναι πεντανόστιμα, με συστατικά που τα καθιστούν έως και εθιστικά.
Φυσικά, όπως ισχύει και για το κρέας, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε εντελώς ούτε το τυρί. Απλώς θα πρέπει να το περιορίσουμε.
Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα τυριά φυτικής προέλευσης
Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά χαμηλότερα σε θερμίδες σε σχέση με το γαλακτοκομικό τυρί, με μηδενική χοληστερόλη και ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επομένως, αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά για όσους θέλουμε να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε το ζωικό τυρί.
Όμως προσοχή: Επειδή πολλά vegan τυριά παρασκευάζονται με λάδι καρύδας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, θα πρέπει να επιλέγουμε φυτικά τυριά με βάση το ελαιόλαδο.
Μια ευέλικτη προσέγγιση για καλύτερη υγεία
Η μελέτη του BMC Nutrition, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, πρόσφερε πολλά υποσχόμενα νέα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν την καρδιαγγειακή υγεία των «ευέλικτων», των παμφάγων και των vegans. Οι ευέλικτοι και οι vegan τα πήγαν καλύτερα σε βασικούς δείκτες υγείας, όπως η ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη, όλοι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, ότι όσοι έκαναν ευέλικτη διατροφή, με περισσότερα προϊόντα φυτικής προέλευσης (υψηλότερες ποσότητες λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων και εναλλακτικών γαλακτοκομικών) και περιστασιακή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, είχαν τα πιο ευνοϊκά αποτελέσματα μεταβολικού συνδρόμου, που επηρεάζει άμεσα το βάρος μας και ως εκ τούτου, και την υγεία της καρδιάς μας.
Το δίδαγμα; Ας επικεντρωθούμε στις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Προωθούν τον πολλαπλασιασμό των υγιών βακτηρίων του εντέρου, μεταφέρουν την τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.
Οι διαιτητικές ίνες είναι το κλειδί για την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων μιας ευέλικτης προσέγγισης σε σύγκριση με μια κρεατοφαγική ή μια χορτοφαγική δίαιτα. Άλλωστε, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το 75% της διατροφής μας πρέπει να προέρχεται από φυτικές πηγές.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι το μισό πιάτο μας θα πρέπει να περιέχει φρούτα και λαχανικά
Το ένα τέταρτο να περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως και πηγές πρωτεΐνης, όπως άπαχα κρέατα και όσπρια
Και το άλλο ένα τέταρτο ξηρούς καρπούς και σπόρους
Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βελτιώνει την πέψη και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και παχυσαρκίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς πλήρη διατροφική αναθεώρηση, η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών γευμάτων στο πλάνο μας, είναι τρομερά ωφέλιμη για την καρδιά.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα προγραμματίσουμε τα γεύματά μας, ας προσθέσουμε μέσα μια ατομική πολύχρωμη σαλάτα. Η καρδιά και ο καθρέφτης μας σύντομα θα μας ευχαριστούν για αυτό.
(Mε πληροφορίες από Wealth of Geeks)
unsplash.com Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.
Δημοφιλής δίαιτα πιθανότατα ευθύνεται για την αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους