Μειώνονται οι θερμίδες της μακαρονάδας εάν τη βάλεις στο ψυγείο;

Μειώνονται οι θερμίδες της μακαρονάδας εάν τη βάλεις στο ψυγείο;

Αναρωτιέσαι και εσύ αν μπορείς να μειώσεις τις θερμίδες ενός ριζότου ή μιας μακαρονάδας βάζοντάς τα απλά στο ψυγείο; Η απάντηση είναι “ναι”. Μάθε γιατί.

Η μακαρονάδα, οι πατάτες, το ρύζι και τα υπόλοιπα αμυλώδη τρόφιμα μετά από κάποιες ώρες στο ψυγείο μετατρέπουν το άμυλό τους, σε ανθεκτικό άμυλο.
Τα αμυλώδη τρόφιμα μπορεί να περιέχουν εξαρχής μόρια ανθεκτικού αμύλου είτε να μετασχηματιστεί το απλό άμυλο που περιέχουν σε ανθεκτικό μέσω θερμικής επεξεργασίας (π.χ. ψύξη).

Το ανθεκτικό άμυλο αποδίδει θερμιδικά τη μισή ενέργεια από το απλό άμυλο, ενώ έχει συνδεθεί και με ταχύτερο κορεσμό. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέχρι το επόμενο γεύμα (σύμμαχος στον διαβήτη τύπου 2).

Συνεπώς μπορεί να γίνει ένας σημαντικός βοηθητικός παράγοντας στην προσπάθεια απώλεια βάρους.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος αμύλου που αντιστέκεται στη πέψη στο λεπτό έντερο. Αυτό σημαίνει ότι περνάει από το λεπτό έντερο άπεπτο και φτάνει στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται από τα βακτήρια του εντέρου. Αυτή η διαδικασία παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

Βελτίωση της υγείας του εντέρου
Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα
Ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού
Υποστήριξη της απώλειας βάρους
Πού βρίσκεται το ανθεκτικό άμυλο;

Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βρεθεί φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, όπως:

Όσπρια: Φασόλια, φακές, ρεβίθια
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Βρώμη, κριθάρι, ρύζι αναποφλοίωτο
Μπανάνες: Πράσινες μπανάνες
Πατάτες: Ωμές πατάτες (ψύχονται μετά το μαγείρεμα)
Σπόροι: Κινόα, αμύγδαλα, καρύδια

Επιπλέον, η επεξεργασία ορισμένων αμυλούχων τροφίμων μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά τους σε ανθεκτικό άμυλο. Για παράδειγμα, το μαγείρεμα και η ψύξη των πατατών, η παρασκευή ψωμιού ολικής αλέσεως και η ζύμωση των δημητριακών μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε ανθεκτικό άμυλο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης ανθεκτικού αμύλου
Βελτιώνει την υγεία του εντέρου: Το ανθεκτικό άμυλο τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την συνολική υγεία.
Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα: Το ανθεκτικό άμυλο απορροφάται πιο αργά από το σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ενισχύει το αίσθημα κορεσμού: Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξή σας και να χάσετε βάρος.
Παχαίνουν τα ζυμαρικά; Πώς να τα καταναλώνω σωστά και μερικές light συνταγές

shape.gr

Σταφυλοκουκουτσέλαιο

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr