Κουρκουμάς και άλλα 3 βασικά προϊόντα της κουζίνας που μπορούν να οξύνουν την αντίληψη

Κουρκουμάς και άλλα 3 βασικά προϊόντα της κουζίνας που μπορούν να οξύνουν την αντίληψη

Η επέκταση του μενού με την προσθήκη βασικών προϊόντων που μπορεί να έχουμε ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας μας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας ενώ μειώνει ακόμη και τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ aka της μάστιγας που έρχεται.

Ποιος δεν θέλει να γίνει λίγο πιο έξυπνος, αποκομίζοντας παράλληλα και άλλα οφέλη για την υγεία;

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο τι τρώμε όταν πρόκειται για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Θα πρέπει να καταναλώνουμε μια πλούσια διατροφή με φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά, φασόλια, όσπρια, ψάρια ή άλλες πρωτεΐνες -καθώς και να φροντίζουμε να πίνουμε αρκετό νερό.

Σύμφωνα τώρα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας, υπάρχουν άλλα τέσσερα βασικά είδη στο ντουλάπι της κουζίνας μας που μπορούν όχι μόνο να μας προσφέρουν διάφορα οφέλη για τη σωματική υγεία, αλλά και να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου μας.

Είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα και το πνεύμα μας, καθώς όσο μεγαλώνουμε είναι φυσικό και επόμενο να γερνάει και ο εγκέφαλος. Έτσι όπως είναι σημαντικό να κάνουμε σωματική άσκηση λοιπόν, είναι το ίδιο σημαντικό είναι να ενισχύουμε και την υγεία του εγκεφάλου με το φαγητό.

Ακολουθούν τα τέσσερα μπαχαρικά που μπορούν να μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου

Κουρκουμάς

Ένα άλλο ισχυρό μπαχαρικό που πρέπει να προσθέσεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου είναι ο κουρκουμάς, ο οποίος είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά. Η κύρια ένωσή του, η κουρκουμίνη, πιστεύεται ότι συμβάλλει στην προστασία της οξύτητας του εγκεφάλου λόγω των νευροπροστατευτικών ιδιοτήτων του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας της μνήμης, στη μείωση της εγκεφαλικής «ομίχλης» και στη βελτίωση της αντίληψης. Μια μελέτη έχει επίσης υποδείξει ότι έχει πιθανό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Άλλες ευεργετικές ιδιότητες περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιπολλαπλασιαστικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές.

Σκέψου λοιπόν να το προσθέσετε σε κάρυ, μαγειρευτά ή πιάτα με ρύζι. Ταιριάζει επίσης με smoothies και τσάι.

Κανέλα

Η κανέλα δεν έχει απλώς μια νόστιμη γεύση, αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Όπως είναι γνωστό, το δημοφιλές μπαχαρικό είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά τα οποία συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

Μάλιστα, όχι μόνο ενθαρρύνει τη διαδικασία της μάθησης και του σχηματισμού νέων αναμνήσεων, βοηθώντας τους νευρώνες να σχηματίσουν και να κάνουν νέες συνδέσεις, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Μια μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα κανέλας βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο.

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά στον κόσμο που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική -και οι χρήσεις του ξεπερνούν κατά πολύ το να δίνει γεύση στο φαγητό. Το μπαχαρικό είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν τη βλάβη των υγιών εγκεφαλικών κυττάρων.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, διεγείροντας τις χημικές οδούς προς τον εγκέφαλο. Σε μια μελέτη σε αρουραίους με νόσο Αλτσχάιμερ, διαπιστώθηκε ότι η πιπερλίνη, η φαρμακευτική ένωση που βρίσκεται στο μαύρο πετρέλαιο, βελτίωσε τη μνήμη.

Έχε κατά νου ότι ενώ τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική είναι συνήθως μια χαρά για χρήση, ορισμένα συμπληρώματα βοτάνων μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αντιπηκτικά. Θα πρέπει πάντα να μιλάει κάποιος με τον γιατρό του για να βεβαιωθεί ότι η χρήση τους είναι ασφαλής.

Τζίντζερ

Θα πρέπει σίγουρα να εξετάσεις το ενδεχόμενο να προσθέσεις τζίντζερ στο καθημερινό σου διατροφικό μενού, αν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και την υγεία του εγκεφάλου. Το τζίντζερ περιέχει 100 φυτοχημικά, τα οποία όλα προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες -το οποίο προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα.

Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβες που αυξάνουν τους χαμένους νευρώνες -οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της άνοιας. Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσεις το ενδεχόμενο να προσθέσετε τζίντζερ σε κάρυ, σε βραστές ή τηγανητές πατάτες, καθώς μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να ενισχύσει τη μνήμη. Το τζίντζερ πιστεύεται επίσης ότι αυξάνει το επίπεδο των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

www.queen.gr

 

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Απώλεια βάρους: 9 παράγοντες που τη σαμποτάρουν

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr