Σκόνη χνούδια και μαυρίλες από μούχλα στις σίτες: Πως να τις καθαρίσετε χωρίς να τις χαλάσετε

Σκόνη χνούδια και μαυρίλες από μούχλα στις σίτες: Πως να τις καθαρίσετε χωρίς να τις χαλάσετε

Οι σίτες είναι από τα πιο χρήσιμα πράγματα σε ένα σπίτι μιας και μας προστατεύουν από απρόσκλητους επισκέπτες, άλλα λερώνουν εύκολα από σκόνη, χνούδια αλλά και μαύρα σημάδια μούχλας. Ο καθαρισμός τους μπορεί να μην είναι από τις πιο ευχάριστες δουλειές, αλλά είναι απαραίτητος. Δείτε πως να τις καθαρίσετε χωρίς να τις χαλάσετε.
Ένα από τα πράγματα που αμελούμε οι περισσότερες νοικοκυρές είναι το καθάρισμα της σίτας!

Όλες έχουμε πέσει θύματα του να αφιερώνουμε χρόνο στο καθάρισμα των παραθύρων, μόνο που εξακολουθούν να φαίνονται βρώμικα λόγω της σκόνης και των υπολειμμάτων που πιάνονται στις σίτες των παραθύρων.

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε τις σίτες των παραθύρων σαςΚατά τους χειμερινούς μήνες, υγρασία και βακτήρια συγκεντρώνονται στις σίτες των παραθύρων σας και δημιουργούν ανθυγιεινά σωματίδια, ακόμη και μούχλα. Μαύρη μούχλα μπορεί να βρεθεί σε περβάζια παραθύρων και στις σίτες, εάν δεν καθαρίζονται τακτικά. Αυτός ο τύπος μούχλας συνήθως περνά απαρατήρητος, αλλά μπορεί να προκαλέσει ή να ερεθίσει λοιμώξεις, αλλεργίες, άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες μόλις μπει στο σπίτι σας. Άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να αρρωστήσουν λόγω σωματιδίων μούχλας στον αέρα. Η μούχλα μπορεί επίσης να προκαλέσει μυρωδιές μούχλας και να αφήσει λεκέδες σε τοίχους και έπιπλα.

Ο καθαρισμός των παραθύρων σας σημαίνει ότι εξοντώνετε τυχόντα ανεπιθύμητα βακτήρια και εξαλείφετε τα σωματίδια σκόνης που διαφορετικά θα παρέσυραν στο σπίτι σας και θα μόλυναν τον αέρα σας.

Το να μάθετε πώς να καθαρίζετε τις σίτες των παραθύρων σας είναι μια σημαντική ικανότητα, αλλά πάει χαμένη αν δεν ξέρετε πόσο συχνά πρέπει να τις καθαρίζετε.

Η συχνότητα με την οποία καθαρίζετε τις σίτες σας εξαρτάται από την τοποθεσία και το κλίμα στην περιοχή σας. Εάν ζείτε σε περιβάλλον με αέρα όπου τα σκουπίδια και η σκόνη είναι πιο επιρρεπή στο να φυσούν στα παράθυρά σας, θα πρέπει να καθαρίζετε τις σίτες σας πιο τακτικά, περίπου 2-3 ​​φορές το μήνα. Εάν ζείτε σε πιο ξηρή τοποθεσία με λιγότερο αέρα, μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό των σιτών σας μία φορά το μήνα.

Θα πρέπει να καθαρίζετε εις βάθος τις σίτες σας όταν ανοίγετε για πρώτη φορά τα παράθυρά σας μετά τη χειμερινή περίοδο για να απαλλαγείτε από τη μούχλα και τη βρωμιά που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί. Την Άνοιξη, θα πρέπει να καθαρίζετε τις σίτες σας πιο τακτικά, καθώς τα σωματίδια γύρης θα παγιδευτούν σε αυτές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα από την σκόνη.

Εάν δεν είστε σίγουρες πόσο συχνά πρέπει να τις καθαρίζετε, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να τις καθαρίζετε τόσο συχνά όσο καθαρίζετε τα παράθυρά σας. Εάν καθαρίζετε τα παράθυρά σας και δεν καθαρίζετε τις σίτες σας, η βρωμιά στις σίτες είναι πιο πιθανό να λασπώσει τα πρόσφατα καθαρισμένα παράθυρά σας.

Πάμε να δούμε πως πρέπει να καθαρίζετε τις σίτες:
Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που καθαρίζετε, πρέπει να γνωρίζετε τα σωστά βήματα για τον καθαρισμό των παραθύρων. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι σίτες των παραθύρων σας δεν έχουν φθορές και ότι δεν χρειάζονται επισκευές. Εάν έχετε παλιές σίτες, είναι προτιμότερο να τις αντικαταστήσετε μόλις συμπληρώσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Διαδικασία:
Βήμα 1: Αφαιρέστε την σίτα του παραθύρου σας από το πλαίσιο
Εάν καθαρίζετε τις σίτες των παραθύρων σας για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, θα πρέπει να τις αφαιρέσετε από το πλαίσιο για να τις καθαρίσετε και να τις απολυμάνετε σωστά. Αυτό σας επιτρέπει να καθαρίσετε την σίτα, το πλαίσιο και το περβάζι του παραθύρου από όλη τη βρωμιά και τη μούχλα που μπορεί να αναπτύσσεται.

Βήμα 2: Φτιάξτε ένα διάλυμα καθαρισμού
Υπάρχουν πολλές λύσεις καθαρισμού στην αγορά για τον καθαρισμό τζαμιών. Οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα εξειδικευμένο προϊόν καθαρισμού, αλλά αν καθαρίζετε μόνες σας τις σίτες των παραθύρων σας, η ανάμειξη 1/4 φλιτζανιού σαπουνιού πιάτων για όλες τις χρήσεις με 2 λίτρα νερό θα κάνει τη δουλειά σας.

Βήμα 3: Τρίψτε την σίτα με μια βούρτσα και διάλυμα καθαρισμού
Η χρήση μιας βούρτσας με μαλακές τρίχες αρκεί για αυτό το βήμα. Ωστόσο, συνιστάται η χρήση ειδικής βούρτσας καθαρισμού παραθύρων. Αφού αναμείξετε το διάλυμα καθαρισμού, τρίψτε απαλά όλη τη βρωμιά και τα σωματίδια και από τις δύο πλευρές της σίτας σας χρησιμοποιώντας τη βούρτσα και το προϊόν καθαρισμού.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε την σίτα χρησιμοποιώντας ζεστό νερό
Τοποθετήστε την σίτα επίπεδη και ξεπλύνετε όλη τη βρωμιά και τον αφρό από την σίτα και το πλαίσιο χρησιμοποιώντας ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι η πίεση του νερού δεν είναι πολύ υψηλή, ώστε να μην καταστρέψετε την σίτα.

Βήμα 5: Αφήστε την σίτα του παραθύρου να στεγνώσει και επανατοποθετήστε την στο πλαίσιο
Αφού καθαρίσετε σωστά την σίτα του παραθύρου σας, τοποθετήστε την σε μια καθαρή επίπεδη επιφάνεια και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς. Μόλις στεγνώσει, τοποθετήστε την στο πλαίσιο.

Εάν δεν έχετε χώρο για να βγάλετε τις σίτες από τα κουφώματα τους ή δεν τις καθαρίζετε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, υπάρχουν τρόποι να καθαρίσετε τις σίτες των παραθύρων σας χωρίς να τις αφαιρέσετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τις σίτες των παραθύρων σας ενώ τις κρατάτε μέσα στα κουφώματα είναι να καθαρίσετε ελαφρά την επιφάνεια με μια μαλακή ηλεκτρική σκούπα, ρολό με χνούδι, μαγική γόμα ή οδοντόβουρτσα. Μπορείτε επίσης να πλύνετε με πίεση τις σίτες, να τις ψεκάσετε με ξύδι ή να τις ψεκάσετε με διάλυμα καθαρισμού. Απλώς φροντίστε να στοχεύσετε έξω ή κρατήστε το παράθυρό σας κλειστό για να προστατεύσετε το εσωτερικό του σπιτιού σας.

Κύλινδρος χνούδι

Εάν οι σίτες σας δεν είναι ιδιαίτερα βρώμικες, δοκιμάστε έναν κύλινδρο χνούδι. Μπορείτε να μαζέψετε χαλαρή βρωμιά και σκόνη χωρίς να χρειαστεί να αποσυνδέσετε την σίτα. Δοκιμάστε έναν μικρότερο κύλινδρο με χνούδι για ευκολότερη πρόσβαση σε μικρές ρωγμές.

Μαγική γόμα

Εάν ο κύλινδρος με χνούδι δεν μαζεύει όλη τη σκόνη και τη βρωμιά από τις σίτες σας, δοκιμάστε τη μαγική γόμα. Βρέξτε την με αφρό και αρχίστε να τρίβετε την σίτα αρκετά ελαφρά ώστε να μην την τεντώσετε ή να την καταστρέψετε. Συνιστούμε τη γόμα εξαιρετικής αντοχής, καθώς θα αντέξει το παρατεταμένο τρίψιμο σε πιο τραχιά επιφάνεια.

Ηλεκτρική σκούπα

Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη χαλαρή βρωμιά και την σκόνη. Χρησιμοποιήστε ένα εξάρτημα με μαλακές τρίχες για να μην καταστρέψετε ή τεντώσετε τις σίτες σας. Για να διατηρήσετε τα πράγματα όμορφα και καθαρά, προσθέστε αυτή τη αγγαρεία στη μηνιαία ρουτίνα καθαρισμού σας.

Οδοντόβουρτσα

Για πολύ έντονη βρωμιά, πλύνετε τις σίτες σας με σαπούνι και με μία οδοντόβουρτσα τρίψτε τα σημεία που δεν καθαρίζουν εύκολα! Προσπαθήστε να μην πιέζετε πολύ την σίτα γιατί θα της δημιουργήσετε πρόβλημα! Μπορεί να είναι κουραστικό, σύμφωνα με το tospitakimou.gr αλλά μια οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαρίσει κάθε βρωμιά που έχει κολλήσει σε αυτές τις μικροσκοπικές τρύπες, γωνίες και χαραμάδες.

Daddy-Cool.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr