10 τροφές πλούσιες με βιταμίνη C που ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου

10 τροφές πλούσιες με βιταμίνη C που ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου

Είναι μια βιταμίνη σημαντική όλο το χρόνο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι τη χρειαζόμαστε για να προστατευτούμε από τον ήλιο.

Το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη προστασίας του δέρματος από τον ήλιο είναι επιτακτική, η βιταμίνη C (ή το ασκορβικό οξύ) είναι το ενεργό συστατικό που χρειάζεστε. Εκτός από τη βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη C είναι το ενεργό συστατικό που υποστηρίζει τη σύνθεση κολλαγόνου, ενισχύει το δέρμα, το προστατεύει από τις βλάβες του ήλιου και εξασφαλίζει ένα πιο έντονο και υγιές μαύρισμα.

Αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ούγγρο επιστήμονα Albert Szent-Györgyi είναι απαραίτητο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματός μας: το προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει το δέρμα και χαρίζει ελαστικότητα.

Επαρκής ποσότητα βιταμίνης
Πώς μπορούμε όμως να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, την οποία το σώμα μας μπορεί να συνθέσει και να αποθηκεύσει; Μια επιλογή είναι να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C: η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 75 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και 90 για τους άνδρες. Αλλά ακόμα καλύτερο, όπως συστήνουν οι διατροφολόγοι, είναι να λαμβάνετε βιταμίνη C μέσω της διατροφής.

Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή μας δεν είναι θυσία, αντιθέτως: πολλά νόστιμα φρούτα και πολλά νόστιμα λαχανικά μας παρέχουν υψηλές ποσότητες και περιέχουν φλαβονοειδή που διευκολύνουν την απορρόφηση. Επιπλέον, η αύξηση του ποσοστού φρέσκων και εποχιακών φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή αποφέρει πολλαπλά οφέλη, και όχι μόνο για το δέρμα μας.

 

Τα οφέλη της βιταμίνης C
Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μας προστατεύει από εποχιακές παθήσεις. Βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι ευεργετικό για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία. Διατηρεί υγιείς συνδετικούς ιστούς, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και αποτρέπει την αιμορραγία. Συμμετέχει στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών όπως η σεροτονίνη και υποστηρίζει το νευρικό σύστημα.

Επιλέξαμε για εσάς 10 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που πρέπει να καταναλώνονται εκ περιτροπής κάθε μέρα.

Μην ξεχνάτε ότι σε αντίθεση με τα συμπληρώματα (περισσότερα από 1000 mg ασκορβικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές και εντερικές διαταραχές), τα τρόφιμα δεν μπορούν να μας προσφέρουν αρκετή βιταμίνη C. Μαγειρέψτε αυτά τα τρόφιμα λίγο ή καθόλου, καθώς η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και απενεργοποιείται με το μαγείρεμα. Επομένως, καταναλώστε τα ωμά, ή μόνο ελαφρώς μαγειρεμένα, σε χαμηλή θερμοκρασία.

10 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Καυτερές πιπεριές
Οι κόκκινες πιπεριές τσίλι είναι μια πραγματική βόμβα βιταμίνης C: 100 γραμμάρια από αυτά τα μικρά και πικάντικα λαχανικά παρέχουν περίπου 229 χιλιοστόγραμμα. Επιπλέον, περιέχουν επίσης μια αξιοσημείωτη δόση βιταμίνης Α ή ρετινόλης με αντιγηραντική δράση.

Γκουάβα

Photo by Jethro Carullo on Unsplash
Αυτό το εξωτικό φρούτο που φύεται σε τροπικές περιοχές βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων σε βιταμίνη C τροφών: 100 γραμμάρια γκουάβα μας δίνουν περίπου 228 mg από αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό. Επιπλέον, αυτό το υπερφρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιικό και αντιβακτηριακό. Όταν το βρείτε, εφοδιαστείτε με αυτό.

Μαύρο φραγκοστάφυλο (και άλλα μούρα)
Όλα τα μούρα, ειδικά τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τα οποία περιέχουν περίπου 180 mg ανά 100 γραμμάρια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε τακτικά, συμπεριλαμβάνοντάς τα στα πρωινά smoothies, προσθέτοντάς τα στο ελληνικό γιαούρτι ή καταναλώνοντάς τα ως ένα υγιεινό σνακ μεταξύ των γευμάτων μαζί με μερικά αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια.

Κόκκινες πιπεριές
Οι κόκκινες (και οι κίτρινες) πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C: 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου 166 mg αυτού του θρεπτικού συστατικού. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης νόστιμες ωμές: κόψτε τις σε κύβους και πασπαλίστε τις στη σαλάτα ή κόψτε τις σε λωρίδες και βουτήξτε τις σε χούμους και γκουακαμόλε.

Μαύρο λάχανο
Οι σαλάτες με μαύρο λάχανο και αβοκάντο θεωρούνται το κατ’ εξοχήν υγιεινό πιάτο. Αυτό το λαχανικό της οικογένειας brassica μας παρέχει 120 mg βιταμίνης C ανά εκατό γραμμάρια. Χρησιμοποιήστε αυτά τα σκούρα φύλλα για ευφάνταστες σαλάτες, αλλά και για υπερ-θρεπτικά φυγοκεντρικά και smoothies.

Ακτινίδιο
Αυτό το φρούτο με καταγωγή από την Κίνα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C: περιέχει περίπου 85 mg ανά 100 γραμμάρια. Αλλά όχι μόνο αυτό: το ακτινίδιο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, ασβέστιο και κάλιο και χάρη στον βέλτιστο συνδυασμό διαλυτών και αδιάλυτων ινών και ενζύμων, βελτιώνει την πέψη και την εντερική διέλευση. Κόψτε το σε φέτες στην πρωινή γκρανόλα σας ή φάτε το ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Πορτοκάλια (και άλλα εσπεριδοειδή)
Είναι το πρώτο φρούτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη βιταμίνη C, και δικαίως: τα πορτοκάλια, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Ένα μέσο πορτοκάλι παρέχει περίπου 75 mg, το μισό γκρέιπφρουτ περίπου 39 mg. Οι χυμοί είναι επίσης εξαιρετικοί, αλλά πιείτε τους φρέσκους, μόλις παρασκευασμένους, για να αποτρέψετε την οξείδωση της βιταμίνης C.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μια πραγματική υγιεινή τροφή και επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C: περιέχει περίπου 89 mg ανά 100 γραμμάρια. Το έχετε δοκιμάσει ποτέ ωμό, κομμένο σε λεπτές φέτες, σε σαλάτα, με dressing από ταχίνι (κρέμα σουσάμι), λεμόνι, ελαιόλαδο και σάλτσα σόγιας; Αν δεν σας αρέσει ωμό, αχνίστε το γρήγορα και απολαύστε το όσο είναι ακόμα τραγανό, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και θαλασσινό αλάτι.

Φράουλες

Αν αγαπάτε τις φράουλες, ένας ακόμη λόγος για να τις φάτε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι 4-5 μέτριες φράουλες μας δίνει περίπου 49 mg από αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό. Προσθέστε τες σε ελληνικό γιαούρτι, ανακατέψτε τες σε smoothies και φυλάξτε τες στην κατάψυξη, για να τις απολαύσετε ακόμα και όταν τελειώσει η σεζόν.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Αυτά τα μικρολάχανα είναι ένα συμπύκνωμα θρεπτικών συστατικών που είναι ευεργετικά για το δέρμα: περιέχουν β-καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του κολλαγόνου. 100 γραμμάρια από αυτά τα λαχανικά παρέχουν 85 mg βιταμίνης C. Δοκιμάστε να φάτε ωμά λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες σε μια σαλάτα, ίσως με μερικές νιφάδες παρμεζάνας. Και το δέρμα σας θα λάμπει.

vogue.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr