Μια κουταλιά μέλι την ημέρα έχει αυτά τα οφέλη για τον οργανισμό
Το αποκαλούν «χρυσό της Νέας Ζηλανδίας» για να δείξουν πόσο πολύτιμο και ισχυρό είναι. Μιλάμε για το μέλι Manuka, μια αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή υπερτροφή με ιδιότητες που το κάνουν μοναδικό στον κόσμο. Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη του.
Μέλι Manuka: Ένα αληθινό superfood
Τα οφέλη του μελιού είναι γνωστά, από την ικανότητά του να διεγείρει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, μέχρι την ανακούφιση από το στρες, τη δράση του στη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου ή τις φυσικές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, που το καθιστούν θεραπεία κατά του βήχα και του πονόλαιμου. Υπάρχει όμως μια ποικιλία μελιού, συγκεκριμένα, που προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη (και περισσότερα) σε υψηλότερο επίπεδο: πρόκειται για το μέλι manuka. Παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το superfood που ονομάζεται «χρυσός της Νέας Ζηλανδίας».
Τι είναι το μέλι manuka
Σπάνιο και πολύτιμο, το μέλι manuka είναι μια λεγόμενη ποικιλία «monoflora», δηλαδή που παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από ένα μόνο βοτανικό είδος. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για τα λουλούδια manuka, έναν θάμνο που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας. Για αιώνες, οι Maori το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς, μεταδίδοντας αργότερα αυτή την πρακτική στους Βρετανούς αποίκους.
Μέχρι τη δεκαετία του 1930 το μέλι manuka θεωρούνταν χαμηλής ποιότητας, τόσο που οι μελισσοκόμοι το παρείχαν δωρεάν στους γαλακτοπαραγωγούς, οι οποίοι το τάιζαν σε αγελάδες. Ήταν οι κτηνοτρόφοι που παρατήρησαν πώς τα ζώα που τρέφονταν με αυτό το μέλι ήταν λιγότερο υποκείμενα σε μολυσματικές ασθένειες από τα άλλα. Αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στην ανακάλυψη των ειδικών ιδιοτήτων που υπάρχουν στο μέλι manuka και στην επακόλουθη επανεκτίμησή του.
Τι το κάνει διαφορετικό από τα άλλα
Το μυστικό του μελιού manuka βρίσκεται στη χημική του σύνθεση. Στην πραγματικότητα, περιέχει υψηλά επίπεδα μεθυλογλυοξάλης (MGO), μια οργανική ένωση με ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό το δραστικό συστατικό απουσιάζει εντελώς ή υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες σε άλλα είδη μελιού.
Ιδιότητες και οφέλη
Με έντονη, ελαφρώς πικρή γεύση, το μέλι manuka διαθέτει πολυάριθμες και εξαιρετικές ιδιότητες, που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο, γεγονός που εξηγεί το υψηλό κόστος του.
Διαθέτει οφέλη:
Αντιβακτηριδιακά
Αντιιικά
Αντιφλεγμονώδη
Αντιοξειδωτικά
Μπορεί να είναι χρήσιμο :
Γιατρεύει πληγές Καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τον βήχα, μειώνοντας τη φλεγμονή Πρόληψη της τερηδόνας Πρόληψη γαστρικών ελκών (δρα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει αυτές τις βλάβες) Πρόληψη ή θεραπεία πεπτικών προβλημάτων
Με εξωτερική χρήση: καταπολεμά την ακμή, τη δερματίτιδα, το έκζεμα, την ψωρίαση και την κάντιντα, χάρη στις αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές του ιδιότητες
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι manuka μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, όπως ο Staphylococcus aureus και το Escherichia coli: το πρώτο προκαλεί δερματικές λοιμώξεις, πνευμονία, λοιμώξεις της καρδιακής βαλβίδας και λοιμώξεις των οστών, ενώ το δεύτερο είναι στην αρχή εντερικών παθήσεων ποικίλης βαρύτητας, που μπορεί να εκδηλωθούν με κοιλιακό άλγος, έμετο, γαστρεντερικά προβλήματα και ουρολοιμώξεις, περιτονίτιδα, σηψαιμία, πνευμονία και μηνιγγίτιδα.
Πώς να μετρήσετε τη δραστικότητα του μελιού manuka
Κάθε ποικιλία μελιού manuka συνδέεται με έναν δείκτη, τον UMF (Unique Manuka Factor), ο οποίος εκφράζει τη συγκέντρωσή του στο προαναφερθέν MGO. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο ισχυρό και αποτελεσματικό είναι το μέλι.
Μέλι Manuka UMF20+ / MGO 829+. Είναι η πιο ισχυρή δόση. Χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, αντιμετωπίζει σοβαρές λοιμώξεις και δύσκολες πληγές. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες για το πεπτικό σύστημα. Μέλι Manuka UMF15+ / MGO 514+. Αυτή η συγκέντρωση είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για θεραπευτικές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται συνήθως για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος, να σταματήσει τον ξηρό βήχα ή να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μέλι Manuka UMF10+ / MGO 263+. Είναι η ιδανική δόση για καθημερινή χρήση, με τέλεια ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και γεύσης. Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού κάθε μέρα και σας βοηθά να παραμείνετε υγιείς.
Πώς να απολαύσετε τα οφέλη του
Το μέλι Manuka μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας διατροφή. Για να απολαύσετε τα οφέλη του, απλά πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, ακόμη και διαλυμένο σε ζεστό νερό. Είναι επίσης εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης σε ζεστά ροφήματα, όπως γάλα, τσάι ή αφεψήματα από βότανα, καθώς και σε γιαούρτι και smoothies. Μπορείτε να το καταναλώσετε και για πρωινό, απλώνοντάς το σε ψωμί ή τοστ. Το σημαντικό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί, αν και δεν έχει ιδιαίτερες αντενδείξεις, είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα, γεγονός που το καθιστά τρόφιμο που πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, ειδικά σε περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας ή διαβήτη.
Πώς να το αποθηκεύσετε
Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση σε υψηλή θερμότητα, ώστε να προστατεύονται οι φυσικές ιδιότητες του μελιού.
vogue.gr
https://www.mystikaomorfias.gr/2024/07/03/kairos-erchontai-ischyres-vroches-kai-kataigides-ektakto-deltio-epideinosis-tou-kairou/
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον σύνδεσμο στον WordPress ιστότοπο για ενσωμάτωση
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον κώδικα στον ιστότοπό σας για να ενσωματωθεί