Λεμόνι και ουρικό οξύ: Συνταγή με μαγειρική σόδα που το ρίχνει άμεσα

Λεμόνι και ουρικό οξύ: Συνταγή με μαγειρική σόδα που το ρίχνει άμεσα

Λεμόνι και ουρικό οξύ
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το λεμόνι μπορεί να μειώσει το ουρικό οξύ σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Το ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας εάν τα επίπεδα στο αίμα είναι πολύ υψηλά.

Μια παλαιότερη πιλοτική μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η προσθήκη χυμού λεμονιού στο νερό βοήθησε στη μείωση του ουρικού οξέος σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Μια μελέτη σε ανθρώπους και ζώα από το 2017 βρήκε παρόμοια αποτελέσματα.

Μπορώ να φάω λεμόνι αν έχω ουρική αρθρίτιδα;
Ναι, ένα άτομο με ουρική αρθρίτιδα μπορεί να φάει λεμόνια ή να πιει χυμό λεμονιού. Πολλά ολόκληρα φρούτα είναι κατάλληλα ως μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Τα λεμόνια έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα, καθώς οι υψηλές ποσότητες φρουκτόζης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Ο χυμός λεμονιού διασπά το ουρικό οξύ
Εκτός από το ότι δεν επιδεινώνει την ουρική αρθρίτιδα, ο χυμός λεμονιού μπορεί να μειώσει ενεργά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Μια μελέτη του 2015 σε 75 άτομα που είχαν είτε ουρική αρθρίτιδα, είτε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ή άλλη μορφή αρθρίτιδας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι για 6 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα ουρικού οξέος σε όλες τις ομάδες.

 Κάθε συμμετέχων έπινε χυμό από δύο φρέσκα λεμόνια αναμεμειγμένο σε δύο λίτρα νερό καθημερινά κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του ουρικού οξέος.

Αν και ο χυμός λεμονιού είναι οξύς, η κατανάλωσή του μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ανθρακικού ασβεστίου από το πάγκρεας, το οποίο είναι μέρος του πεπτικού συστήματος. Το ανθρακικό ασβέστιο είναι μια αλκαλική ουσία που εξουδετερώνει τα οξέα, συμπεριλαμβανομένου του ουρικού οξέος.

Ο χυμός λεμονιού μειώνει τη φλεγμονή
Σε κάποιο βαθμό, ο χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που προκαλεί φλεγμονή και πόνο γύρω από τις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Ορισμένες τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και αντιφλεγμονώδη, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα.

Τα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι, το λάιμ και το γκρέιπφρουτ, είναι μεταξύ αυτών των τροφών. Αυτά τα φρούτα περιέχουν φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα είχαν τα λεμόνια από μόνα τους στη φλεγμονή που προκαλεί η ουρική αρθρίτιδα, αλλά η συμπερίληψή τους ως μέρος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, μπορεί να είναι χρήσιμη.

Φωτογραφία της Cristina Anne Costello 

unsplash.com

Συνταγή λεμονιού με μαγειρική σόδα που ρίχνει άμεσα το ουρικό οξύ
Η ανάμειξη του χυμού λεμονιού και της μαγειρικής σόδας δημιουργεί ένα σχεδόν τέλειο pH 7 και μπορεί να σταματήσει αμέσως μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας αλκαλοποιώντας το αίμα.

Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (ήπια όξινο και πλούσιο σε κάλιο και κιτρικό) σε ένα ποτήρι με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (πολύ αλκαλική, προσοχή: η χρήση μαγειρικής σόδας μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση). Αφήστε το μείγμα να αφρίσει μέχρι να ομογενοποιηθεί -για περίπου 2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε μια κούπα νερό και πιείτε το αμέσως.

Άλλοι τρόποι χρήσης του χυμού λεμονιού για την ουρική αρθρίτιδα
Οι άνθρωποι μπορούν να εντάξουν τα λεμόνια στη διατροφή τους με πολλούς τρόπους. Ακολουθούν μερικές ιδέες για άτομα με ουρική αρθρίτιδα:

Νερό με λεμόνι: Μπορείτε να αρωματίσετε το νερό προσθέτοντας χυμό λεμονιού. Προηγούμενες μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει το χυμό ενός λεμονιού ανά λίτρο νερού για τη μείωση του ουρικού οξέος.

Ντρέσινγκ σαλάτας: Μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό ντρέσινγκ σαλάτας χρησιμοποιώντας λεμόνι και αντιφλεγμονώδες λάδι, όπως ελαιόλαδο. Ανακατέψτε το λάδι και το χυμό λεμονιού για γεύση και μετά προσθέστε βότανα ή μπαχαρικά για να την ενισχύσετε.

Σάλτσες και ντιπ: Το λεμόνι μπορεί να προσθέσει γεύση σε οποιοδήποτε πιάτο που περιλαμβάνει σάλτσα, όπως πιάτα ζυμαρικών και ριζότο. Τα ντιπ όπως το χούμους και το τζατζίκι συνδυάζονται επίσης καλά με γεύσεις εσπεριδοειδών.
Σούπες και μαγειρευτά: Μπορείτε να στύψετε χυμό λεμονιού σε σούπες και μαγειρευτά προς το τέλος του μαγειρέματος για να προσθέσετε επιπλέον γεύση.

www.oloygeia.gr

Αιθέριο έλαιο Νυχτολούλουδου. Το έλαιο των ρυτίδων.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr