Καύσωνας: Πώς η υπερβολική ζέστη μας σκοτώνει
Με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν αυξημένες θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες και παρατεταμένο καύσωνα μάθε τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία σου.
Για καύσωνα διαρκείας προειδοποιίησε μέσω Facebook o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ζητώντας “να αφήσουμε στην άκρη για τις επόμενες 10-15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό”.
Όπως λέει και ο ίδιος: “Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους για τη χώρα μας, αλλά και ο μήνας με ελάχιστες γενικά βροχές. Φαίνεται λοιπόν ότι θα επιβεβαιωθεί η φήμη του και μάλιστα με τον έντονότερο τρόπο μιας κι όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δε φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές πολλές ημέρες.”
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν εκτίθεται σε υπερβολική ζέστη;
Σε κατάσταση ηρεμίας, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος είναι περίπου 37 βαθμοί Κελσίου. Αυτό απέχει μόλις 4 βαθμούς Κελσίου από τον πιθανό θάνατο από θερμοπληξία.
Το σώμα σου προσπαθεί να δροσιστεί όσο καλύτερα μπορεί, έτσι ιδρώνεις περισσότερο. Όταν ιδρώνεις, χάνεις ηλεκτρολύτες και τους χρειάζεσαι για πολλές διαφορετικές σωματικές λειτουργίες.
Επίσης, χάνεις υγρά, επομένως μπορεί να αφυδατωθείς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον εγκέφαλό σου και να εμποδίσει την καλή κρίση που χρειάζεται για να σταματήσει και να δροσιστείς. Εάν δεν μπορείς να δροσιστείς, το εσωτερικό σου ουσιαστικά έχει απορρυθμιστεί.
Έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να υποστούμε θερμοπληξία με ηλεκτρολυτική ανισορροπία ή προβλήματα στα νεφρά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.
Καύσωνας: Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει και τι να προσέχουμε
Πώς η ζέστη σκοτώνει;
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ενός καύσωνα, τόσο χειρότερα είναι τα αποτελέσματα για την υγεία. Εάν η θερμοκρασία ανεβαίνει για μικρό χρονικό διάστημα, αντιδράμε φυσιολογικά κάτι που μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε. Αλλά όταν διαρκεί περισσότερο μπορεί να κατακλύσει την ικανότητα του σώματος να το χειριστεί. Με ποιους τρόπους η ζέστη σκοτώνει;
Θερμοπληξία: Συνήθως ο πρώτος τρόπος είναι η θερμοπληξία. Πρόκειται για σοβαρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που επηρεάζει τα όργανά του. Όταν το εσωτερικό σώμα θερμαίνεται πολύ, το σώμα ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα για να κρυώσει. Αλλά αυτό στέλνει αίμα και οξυγόνο μακριά από το στομάχι και τα έντερα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στις τοξίνες που βρίσκονται συνήθως στο στομάχι και το έντερο να εισέλθουν στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.
Πίεση στην καρδιά: Το νούμερο δύο είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στη ζέστη, η πίεση στην καρδιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο κίνδυνος ξεκινά με το αίμα που ρέει γρήγορα στο δέρμα για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η καρδιά αντιδρά προσπαθώντας να αντλήσει περισσότερο αίμα για να σε εμποδίσει να λιποθυμήσεις.
Αφυδάτωση: Ο τρίτος τρόπος είναι η έλλειψη νερού στο σώμα ή η αφυδάτωση. Καθώς οι άνθρωποι ιδρώνουν, χάνουν υγρά σε σημείο που μπορεί να βλάψει σοβαρά τα νεφρά. Η αφυδάτωση μειώνει επίσης τη ροή του αίματος και επιδεινώνει τα καρδιακά προβλήματα. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και ακόμη και θανατηφόρα, για όσους πάσχουν από ιατρικές παθήσεις και λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.
Σύγχυση: Ένα από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι η ζέστη έχει γίνει επικίνδυνη είναι η ψυχική σύγχυση. Ωστόσο, το άτομο που έχει αυξήσει τη θερμοκρασία του είναι απίθανο να το καταλάβει. Αυτό γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν τον κίνδυνο. Η αφυδάτωση μπορεί να εξελιχθεί σε σοκ. Αυτό προκαλεί τη διακοπή λειτουργίας των οργάνων λόγω έλλειψης αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών.
Ποιοι κινδυνεύουν από τη ζέστη;
Άτομα με νεφρική νόσο, καθώς τα νεφρά επηρεάζονται πολύ από τη ζέστη.
Όσοι λαμβάνουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως ψυχοτρόπα, διουρητικά και φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον, που παρεμβαίνουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Οι ηλικιωμένοι, καθώς το σώμα τους αντιμετωπίζει προβλήματα με τη θερμορύθμιση μόνο και μόνο λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.
Τα πολύ μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη.
Και φυσικά όποιος δεν έχει πρόσβαση σε μέρη για να δροσιστεί.
Πώς να προστατευτείς
Παρακολούθησε τη θερμοκρασία και προσπάθησε να αλλάξεις τις δραστηριότητές σου ή να τις προσαρμόσεις. Εάν πρόκειται να ασκηθείς σε εξωτερικούς χώρους, κάνε το πριν η θερμοκρασία ανέβει πολύ.
Εάν πρέπει να είσαι έξω στη ζέστη, πίνε πολλά υγρά και ροφήματα με ηλεκτρολύτες. Μην πίνεις αλκοόλ ή άλλα ποτά και ροφήματα που θα αφυδατώνουν.
Αναζήτησε σκιά και δροσερά μέρη. Το να μπορείς να ψύξεις τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σου μετά την έκθεση στον ήλιο είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη της θερμοπληξίας.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να γνωρίζεις πως η υπερβολική ζέστη μπορεί να σκοτώσει και να το λάβεις σοβαρά υπόψη.