Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Ίσως τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε ένα νοικοκυριό είναι το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες είναι βασικά «εργαλεία» της κουζίνας. Όλα τα νοικοκυριά φροντίζουν να έχουν απόθεμα, όλοι τα χρησιμοποιούν καθημερινά και μάλιστα “σπάταλα” καθώς είναι πολύ ευέλικτα, εύκολα και μας λύνουν τα χέρια σε διάφορες εργασίες και διαδικασίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια γεγονότα που λίγοι γνωρίζουν.

Ξεκινώντας από τα βασικά, σε αντίθεση με τις υφασμάτινες πετσέτες, οι χαρτοπετσέτες και το χαρτί κουζίνας είναι μιας χρήσης και προορίζονται για χρήση μόνο μία φορά. Απορροφούν το νερό επειδή είναι χαλαρά υφασμένες, κάτι που επιτρέπει στο νερό να ταξιδεύει μεταξύ των ινών, ακόμη και ενάντια στη βαρύτητα. Πέρα από την κύρια λειτουργία της απορρόφησης διαρροών, το ρολό κουζίνας χρησιμοποιείται επίσης για εργασίες όπως το τύλιγμα σάντουιτς.

Οι χαρτοπετσέτες κατασκευάζονται είτε από παρθένο είτε από ανακυκλωμένο χαρτοπολτό, που εξάγεται από καλλιέργειες ξύλου ή ινών. Μερικές φορές λευκαίνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής για να «ελαφρύνουν» το χρώμα. Πάμε να δούμε τώρα άγνωστες πληροφορίες για τις χαρτοπετσέτες και το χαρτί κουζίνας.

Το ανακυκλωμένο χαρτί κουζίνας δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα

Φωτογραφία από τον Crystal de Passillé-Ch
Δεν είναι όλα τα ρολά στεγνώματος κατάλληλα για φαγητό. Τα ρολά στεγνώματος από ανακυκλωμένο χαρτί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επαφή με τρόφιμα ή ως «εφεδρικό φίλτρο» για την καφετιέρα. Το ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να περιέχει ουσίες επιβλαβείς για την υγεία, όπως βαρέα μέταλλα και υπολείμματα μελάνης εκτύπωσης, και επομένως είναι κατάλληλο μόνο για στέγνωμα χεριών και πάγκων κουζίνας. «Υψηλότερα επίπεδα μολυσματικών ουσιών παρατηρήθηκαν σε χάρτινες συσκευασίες τροφίμων που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά» αναφέρει μελέτη. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η BPA ήταν η μόνη ουσία που υπήρχε σε όλα τα δείγματα ανακυκλωμένου χαρτιού που αναλύθηκαν. Οι συγκεντρώσεις που ανιχνεύθηκαν ήταν αρκετά υψηλές και, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε συμφωνία με τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν σε προηγούμενες μελέτες.

Πολλά χαρτιά κουζίνας και χαρτοπετσέτες δεν είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα
Πέρα από την κύρια λειτουργία της απορρόφησης υγρών, το ρολό κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες χρησιμοποιούνται επίσης για το τύλιγμα σάντουιτς και άλλων τροφίμων. Ωστόσο μερικές χαρτοπετσέτες περιέχουν χλώριο και φορμαλδεΰδη. Το χλώριο χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνει τη χαρτοπετσέτα λευκού χρώματος. Τα υποπροϊόντα της χρήσης του χλωρίου για λεύκανση είναι τοξίνες όπως η διοξίνη και τα φουράνια, μερικές από τις πιο τοξικές χημικές ουσίες που είναι γνωστές στην επιστήμη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ανακοίνωσε ότι η πιο ισχυρή διοξίνη, 2,3,7,8-TCDD, θεωρείται πλέον καρκινογόνο της Ομάδας 1, που σημαίνει ότι είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Και η φορμαλδεϋδη είναι γνωστό καρκινογόνο. Ορισμένα χάρτινα προϊόντα, όπως σακούλες τροφίμων και χαρτοπετσέτες, εκπέμπουν μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης. Ακριβώς όπως το θερμικό χαρτί (απόδειξης) που περιέχει BPA και τώρα πιο συχνά το BPS, η χαρτοπετσέτα έχει βρεθεί ότι περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες δισφαινόλης Α (BPA), ακόμη και χαρτοπετσέτα από ανακυκλωμένο χαρτί. Το BPA είναι επίσης ένας ορμονικός διαταράκτης.

Η μέση χαρτοπετσέτα παράγει περισσότερο CO2 ανά στέγνωμα από άλλες μεθόδους.
Η ανάλυση του κύκλου ζωής δείχνει ότι οι επιπτώσεις της υλοτόμησης πρώτων υλών, της μεταφοράς, της κατασκευής, της συσκευασίας, της αποθήκευσης σε σταθερό βρόχο, παράγουν σημαντικά πολύ CO2 στην ατμόσφαιρα. Για την κατασκευή ενός τόνου χαρτοπετσέτες, κόβονται 17 δέντρα και καταναλώνονται και μολύνονται 20.000 γαλόνια νερού. Επιπλέον οι χαρτοπετσέτες που αποσυντίθενται παράγουν αέριο μεθάνιο το οποίο είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι χαρτοπετσέτες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν
Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι οι εσφαλμένα βρώμικες χαρτοπετσέτες και τα χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας μπορούν να ανακυκλωθούν. Όμως είναι μολυσμένα απόβλητα, επομένως όλες πρέπει να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αν και οι χαρτοπετσέτες μπορούν να κατασκευαστούν από προηγουμένως ανακυκλωμένο χαρτί, είναι συνήθως το τελευταίο χάρτινο προϊόν που κατασκευάζεται στην αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι το χαρτί από το οποίο κατασκευάζονται έχει ανακυκλωθεί έως και επτά φορές στο παρελθόν.

Τα χάρτινα ρολά είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες φραγμένων αποχετεύσεων
Οι διευθυντές εστιατορίων και άλλων εγκαταστάσεων που δέχονται πολύ κόσμο στρέφονται σε στεγνωτήρια χεριών χαμηλής συντήρησης επειδή έχουν βαρεθεί τα χαρτιά που φράζουν τις τουαλέτες. Στους ανθρώπους αρέσει να τα χρησιμοποιούν ως προστασία στο κάθισμα της τουαλέτας καθώς παρέχουν επιπλέον προστασία που δεν προσφέρει το λεπτό χαρτί υγείας και τα παιδιά του σχολείου και οι μεθυσμένοι λατρεύουν να τα ρίχνουν στην τουαλέτα! Οι ίνες όπως των χάρτινων ρολών δεν διασπώνται με αποτέλεσμα να φράζει το αποχετευτικό σύστημα.

Οι χάρτινες πετσέτες χεριών που αποσυντίθενται συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Μόνο στις ΗΠΑ, 13 δισεκατομμύρια λίρες (6.500.000 ΤΟΝΟΙ) χαρτοπετσέτες αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο. Η αποσύνθεση των προϊόντων χαρτιού και οι χωματερές γενικά παράγουν αέριο μεθάνιο το οποίο είναι 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα , επομένως αποτελεί πραγματική απειλή για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

cibum.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr