Βιταμίνη B12: 5 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε έλλειψη

Βιταμίνη B12: 5 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε έλλειψη

Μέσα στην έντονη καθημερινότητά μας, είναι εύκολο να παραβλέπουμε τα διακριτικά σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διατροφικές ελλείψεις που μπορούν να μας επηρεάσουν με απρόβλεπτους τρόπους.

8 κοινά σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμινών
Η βιταμίνη Β12 αποτελεί ένα ζωτικό θρεπτικό συστατικό που, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), παίζει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού μας με τους εξής τρόπους:

υποστηρίζοντας το DNA
υποστηρίζοντας την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων,
διατηρώντας την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Δυστυχώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, καθώς το 40% έως 80% των ανθρώπων σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, εμφανίζουν έλλειψη αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού.

Πόση βιταμίνη B12 χρειάζεστε την ημέρα;
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται συνήθως περίπου 2,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 την ημέρα, μια απαίτηση που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Ενώ μπορεί να φαίνεται μικρή ποσότητα, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, από την παραγωγή ενέργειας έως τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος.

Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό μπορεί να βρεθεί σε διάφορα τρόφιμα, όπως:

ψάρι και
γαλακτοκομικά.
Για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, εξαιρετικές φυτικές πηγές βιταμίνης B12 αποτελούν:

τα εμπλουτισμένα δημητριακά,
τα φυτικά γάλατα και
η διατροφική μαγιά.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό σας. Όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, μπορεί να εμφανίσετε διάφορα συμπτώματα που ίσως να μην τα συνειδητοποιήσετε ως έλλειψη.

5 κρυφά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη βιταμίνης Β12:
Είστε συνεχώς κουρασμένοι
Αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
Ξεχνάτε συχνά
Έχετε συχνές εναλλαγές διάθεσης
Διάρροια

Συνεχής Κόπωση
Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια; Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης βιταμίνης Β12. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε «μειωμένη ενέργεια και αντοχή στην άσκηση, μαζί με κόπωση και δύσπνοια».

«Η κούραση είναι κοινή στους ενήλικες και μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του κακού ύπνου και του πολυάσχολου προγράμματος. Τα κύτταρα στο σώμα σας χρειάζονται Β12 για σωστή λειτουργία και ενέργεια. Επομένως, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει κόπωση», λέει η διαιτολόγος Brittany Lubeck, RD.

Μυρμήγκιασμα και Μούδιασμα
«Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα συμβαίνουν όταν υπάρχει διαταραχή στο νευρικό σας σύστημα», εξηγεί η Lubeck. «Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την προστασία της θήκης μυελίνης, η οποία καλύπτει και προστατεύει τα νεύρα. Ωστόσο, το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα είναι σημάδια πολλών άλλων καταστάσεων υγείας, που μπορεί να δυσκολέψουν τη σύνδεσή τους με ανεπάρκεια Β12».

Ανεξήγητο μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, ιδιαίτερα στα άκρα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια υποκείμενη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η έρευνα δείχνει ότι εκτός από το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα, η ανεπάρκεια Β12 μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως:

πόνος,
μειωμένη μυϊκή μάζα και
απώλεια αίσθησης.
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με το γιατρό σας για να κατανοήσετε καλύτερα τους εξατομικευμένους παράγοντες υγείας σας.

Απώλεια μνήμης
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 στο Cureus, τα κενά μνήμης, η ομίχλη του εγκεφάλου και η κακή γνωστική απόδοση μπορεί να είναι ανεπαίσθητα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και η ανεπάρκεια μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα μνήμης και δυσκολίες στη συγκέντρωση.

«Όλοι ξεχνάνε πράγματα κατά καιρούς, αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα εάν ξεχνάτε συνεχώς βασικές πληροφορίες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια ανεπάρκεια Β12 μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και λήθη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον σημαντικό ρόλο της Β12 στο νευρικό σύστημα», λέει η Lubeck.

Συχνές εναλλαγές στη διάθεση
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχική σας υγεία . Από ευερεθιστότητα έως ανεξήγητες κρίσεις θλίψης, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαταράξουν την καθημερινή σας ζωή και τις σχέσεις σας. «Μια άλλη επιπλοκή του νευρικού συστήματος από την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι οι αλλαγές στη διάθεση», λέει η Lubeck. «Η διάθεση αλλάζει τακτικά (καθημερινά για πολλούς ανθρώπους), γεγονός που καθιστά δύσκολο να συνδεθεί αυτό το σύμπτωμα με ανεπάρκεια Β12. Ωστόσο, εάν βιώνετε συχνά κατάθλιψή ή ευερεθιστότητα, τότε μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12».

Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση όπου είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την υποστήριξη που είναι κατάλληλη για εσάς.

Διάρροια
Τα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, θα μπορούσαν να υποδεικνύουν διάφορα προβλήματα υγείας και η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι ένας πιθανός ένοχος. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί σε ακραίες περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

«Η διάρροια δεν είναι κοινό σύμπτωμα έλλειψης Β12, αλλά είναι πιθανή», δηλώνει η Lubeck. «Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από πολλά άλλα πράγματα, όπως τροφική δηλητηρίαση, αλλαγές διατροφής και χρόνια πεπτικά προβλήματα».

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για ζωτικές λειτουργίες του σώματός μας, όπως η παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Μπορείτε να αποτρέψετε την έλλειψή της καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα που την περιέχουν, όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά. Επιπλέον, εμπλουτισμένα δημητριακά, φυτικά γάλατα και διατροφική μαγιά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βιταμίνη Β12 για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή.

Πηγές βιταμίνης Β12

κρέας
ψάρι
γαλακτοκομικά
δημητριακά
φυτικά γάλατα
διατροφική μαγιά
Πώς να αναγνωρίσετε έλλειψη βιταμίνης Β12:

Διαρκής κόπωση
Μυρμηγκιάσματα ή μουδιάσματα
Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Αλλαγές στη διάθεση
Διάρροια
Εάν ανησυχείτε για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Β12, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολό σας. Μπορείτε να συζητήσετε στρατηγικές για αύξηση της πρόσληψης της μέσω της διατροφής ή να δείτε εάν τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν καλή επιλογή για εσάς.

www.enikos.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Αυτό είναι το αγαπημένο τρόφιμο της καρδιάς- Δύο μερίδες την εβδομάδα μειώνουν κατά 36% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr