Tips για πιο αποτελεσματική διαχείριση της υπερφαγίας και του συναισθηματικού φαγητού

Tips για πιο αποτελεσματική διαχείριση της υπερφαγίας και του συναισθηματικού φαγητού

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία και άλλες διατροφικές διαταραχές. Οι παρακάτω τρόποι διαχείρισης μπορούν ίσως να βοηθήσουν.

Η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική και έχοντας αφήσει πίσω μας μια πανδημία, πολλοί από εμάς νιώθουμε το “βάρος” της στη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Είναι ίσως κι αυτός ένας από τους λόγους που μας άγγιξε όλους η εξομολόγηση του Αλέξανδρου Κοψιάδη για την επεισοδιακή υπερφαγία που αντιμετωπίζει από την ηλικία των 15 ετών.

Η εξομολόγηση αυτή μας δίνει επίσης το έναυσμα να σημειώσουμε πως, όταν γίνεται λόγος για διατροφικές διαταραχές, οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ένα υπερβολικά αδύνατο και χλωμό κορίτσι, με λεπτά χέρια και εξογκωμένα οστά στις ωμοπλάτες. Κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί ένα γραμμωμένο άνδρα, που λαμβάνει πρωτεΐνη μεταξύ των προπονήσεων αντίστασης (άρση βαρών) που εκτελεί. Ίσως όμως, τελικά να έπρεπε! Γιατί, όπως αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό “JAMA Network Open”, οι άνδρες δεν έχουν εκπροσωπηθεί επαρκώς σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες ερευνούν θεραπευτικές προτάσεις για τις διατροφικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των δύο φύλων.

Τι είναι η επεισοδιακή υπερφαγία και το συναισθηματικό φαγητό
Όταν τρώμε χωρίς να πεινάμε, όταν τρώμε για να “καλύψουμε” το άγχος, το φόβο, την αγωνία ή ακόμη και την ανία μας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για συναισθηματικό φαγητό. Από την άλλη πλευρά, στην επεισοδιακή υπερφαγία αναφερόμαστε σε περιστατικά μέσα στην ημέρα όπου το άτομο τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να πεινάει – ή συνεχίζει να τρώει έχοντας ικανοποιήσει την πείνα του.

Εάν αντιλαμβάνεσαι πως τα παραπάνω σε αφορούν ίσως λίγο περισσότερο, σίγουρα δεν είναι η στιγμή να “τιμωρήσεις” τον εαυτό σου. Ο μόνος που μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει είναι ο ψυχολόγος ή ο διατροφολόγος σου, οι παρακάτω όμως συμβουλές μπορούν σε πρώτη φάση να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τα συναισθήματά σου και την κατανάλωση τροφής σε “αδύναμες” στιγμές.

 

Τι μπορεί να βοηθήσει να σταματήσεις την υπερφαγία και το “συναισθηματικό” φαγητό
Αναγνώρισε τα ερεθίσματα

Η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί! Βγες από τον αυτόματο πιλότο και δώσε προσοχή σε ποιες στιγμές τρως και ποιος είναι ο λόγος. Κάθε φορά που αισθάνεσαι μία λιγούρα ή κατευθύνεσαι προς το ψυγείο, ρώτησε τον εαυτό σου “πεινάω;”, “τι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή;”.

Μία δυσάρεστη είδηση, ένα email που μόλις έστειλες στον συνάδελφο που δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις ή κάνοντας σκρολ στο Instagram, είναι μερικά στοιχεία που μπορούν να πυροδοτήσουν ένα επεισόδιο υπερφαγίας ή συναισθηματικού φαγητού.

Κάνε ένα πλάνο διαχείρισης

Όταν καταλάβεις τις καταστάσεις που σε “πυροδοτούν”, δημιούργησε ένα πλάνο διαχείρισης. Δηλαδή: “Τρώω πατατάκια κάθε φορά που μαλώνω με τον φίλο μου”. Αν θέλεις συνειδητά να αλλάξεις τρόπο αντιμετώπισης μπορείς να σκεφτείς ότι στο μέλλον, “Κάθε φορά που θα μαλώνω με τον φίλο μου θα κάνω 10 κοιλιακούς”

Οραματίσου δύο μονοπάτια

Υπάρχει πλέον ο παλιός και ο καινούργιος σου εαυτός. Συνεπώς, σε κάθε διατροφική επιλογή σου από εδώ και πέρα, αναγνώρισε τι θα έτρωγε ο παλιός σου εαυτός και τι θα επέλεγε ο καινούργιος.

Φάε αρκετή πρωτεΐνη και καλά λιπαρά

Εάν ψάχνεις διαρκώς για ένα σνακ, τότε επίλεξε σνακ υψηλής ενέργειας, ελάχιστα επεξεργασμένα, με χαμηλούς υδατάνθρακες που θα σε χορτάσουν. Οι ξηροί καρποί, τα ωμά λαχανικά και το γκουακαμόλε, ένα βραστό αυγό ή μία μαύρη σοκολάτα με περισσότερο από 70 τοις εκατό κακάο είναι ιδανικές προτάσεις για να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες.

Ενυδατώσου επαρκώς

Είναι γνωστό ότι το νερό είναι σύμμαχος της υγείας και της ευεξίας, οπότε εφοδιάσου με μπουκάλια νερού δίπλα από το κρεβάτι, τον καναπέ και το γραφείο, αφού πολλές φορές μπερδεύουμε την δίψα με την πείνα.

Ανάλαβε την ευθύνη των επιλογών σου

Είναι τόσο σημαντικό να καταλάβεις ότι κάθε τι στη ζωή σου είναι επιλογή σου, και πώς πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη της υγείας του εαυτού σου. Είναι τόσο εύκολο να βρούμε μια δικαιολογία για την έλλειψη αυτοφροντίδας μας, όπως ” δεν έχω χρόνο για γυμναστήριο”, ” η μαμά μου μου έχει μάθε αυτή την συνήθεια” που κρυβόμαστε πίσω από την αδυναμία μας να αποδεχτούμε τα αληθινά συναισθήματά μας. Αντ’ αυτού, όμως, τα τρώμε!

shape.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr