Η μικρή αλλαγή που πρέπει να κάνεις για να ζήσεις περισσότερο

Η μικρή αλλαγή που πρέπει να κάνεις για να ζήσεις περισσότερο

Αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες για μια μακρά και υγιή ζωή, οι ειδικοί συνιστούν ότι πέρα από τη διατροφή σου θα πρέπει να προσέχεις και μια άλλη, φαινομενικά «αθώα» συνήθεια.

Ποια είναι όμως αυτή η συνήθεια; Σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο JAMA Network Open, οι ειδικοί συνιστούν λιγότερη τηλεόραση και περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Ο λόγος; Aκόμη και μια μικρή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Ενώ έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με την υγιή γήρανση, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η ελαφριά σωματική δραστηριότητα σε σύγκριση με την καθιστική ζωή, βοηθά εξίσου και αν όχι, πώς μπορεί να ανακατανεμηθεί ο χρόνος των ανθρώπων.

Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μιας καθιστικής συμπεριφοράς, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, με σωματική δραστηριότητα ακόμη και χαμηλής έντασης, αύξησε τις πιθανότητες για υγιή γήρανση. Η αντικατάσταση δηλαδή μέρους του χρόνου που αφιερώνουμε καθιστοί, με απλές κινήσεις όπως η ορθοστασία ή το περπάτημα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα, δεν χρειάζεται να είναι υψηλής έντασης για να ωφελήσει δυνητικά διάφορες πτυχές της υγείας, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία καθώς οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν περιορισμένη σωματική ικανότητα να συμμετέχουν σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας της μελέτης.

Αντικατάσταση του χρόνου της τηλεόρασης με σωματική δραστηριότητα ή ύπνο
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απαντήσεις από μια μελέτη υγείας 45.176 γυναικών που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως «κατά μέσο όρο, πόσες ώρες την εβδομάδα περνάτε όρθιες ή περπατάτε στο σπίτι;» ή «κατά μέσο όρο, πόσες ώρες την εβδομάδα περνούσατε όρθιοι ή περπατώντας εκτός σπιτιού;». Οι συμμετέχουσες, είχαν μέση ηλικία 59,2 ετών και δεν είχαν σημαντικές χρόνιες ασθένειες όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1992. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι κάθε 2 ώρες τηλεόρασης συνδέονταν με 12% μείωση στις πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Αντίθετα, κάθε 2 ώρες την ημέρα, ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας, συνδέθηκε με 6% αύξηση. Η αντικατάσταση του τηλεοπτικού χρόνου με ελαφριά σωματική δραστηριότητα στο σπίτι, αύξησε επίσης τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Για όσους κοιμόντουσαν 7 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, η αντικατάσταση του τηλεοπτικού χρόνου με ύπνο ήταν επίσης ευεργετική για την υγεία.

Το γεγονός ότι ο ύπνος συμπεριλήφθηκε στη μελέτη είναι επίσης σημαντικό, καθώς είναι μια συχνά υποτιμημένη συμπεριφορά υγείας. Μπορεί να φαίνεται σαν μια καθιστική συμπεριφορά, αλλά ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος όταν κοιμόμαστε, εκτελώντας λειτουργίες που επηρεάζουν τη συνολική υγεία μας.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου επίσης, αφαιρούμε τις τοξίνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο μέσα στην ημέρα και οι μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της συσσώρευσης αυτών των μεταβολικών αποβλήτων και του κινδύνου ενός ατόμου για άνοια αργότερα στη ζωή του.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που η τηλεόραση σού κάνει κακό
Το πρόβλημα με την παρακολούθηση τηλεόρασης δεν είναι μόνο ότι είναι μια καθιστική συνήθεια. Ενώ παρακολουθούν τηλεόραση, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο πρόχειρο φαγητό και να πίνουν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά, αυξάνοντας την κατανάλωση θερμίδων τους.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης έτσι είναι από τις συνήθειες εκείνες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

www.ladylike.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr