Κατακράτηση υγρών ή αλλιώς όταν το σώμα μας «φωνάζει» από το πρήξιμο – Οι «ένοχοι» και οι λύσεις
Βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνεις με τόσα οποίες θα δεις αμέσως διαφορά.
Έχεις παρατηρήσει ποτέ τα χέρια ή τα πόδια σου να έχουν πρηστεί χωρίς λόγο; Αν ναι, τότε πιθανότατα έχεις βιώσει το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών. Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη! Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους.
Τι είναι όμως η κατακράτηση υγρών;
Με απλά λόγια, είναι η τάση του σώματός μας να συγκρατεί υγρά στους ιστούς του, αντί να τα αποβάλλει κανονικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, κυρίως στα άκρα (πόδια, χέρια, αστραγάλους), αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνο.
Η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι ενοχλητική και να προκαλεί δυσφορία. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να την αντιμετωπίσεις:
Διατροφή:
Μείωση νατρίου: Περιόρισε την πρόσληψη αλατιού, καθώς το νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών. Απόφυγε επεξεργασμένα τρόφιμα, κονσέρβες, αλλαντικά και έτοιμα γεύματα.
Αύξηση καλίου: Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες, αβοκάντο, γλυκοπατάτες, σπανάκι και γιαούρτι. Το κάλιο βοηθά στην αποβολή του νατρίου και των περιττών υγρών.
Αύξηση μαγνησίου: Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών. Κατανάλωσε τροφές όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μαύρη σοκολάτα.
Περισσότερες φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή των περιττών υγρών και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Κατανάλωσε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως.
Άσκηση:
Τακτική άσκηση: Η άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και στην αποβολή των περιττών υγρών. Στόχευσε σε 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Άλλες συμβουλές:
Περιόρισε την καφεΐνη και το αλκοόλ: Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και να επιδεινώσουν την κατακράτηση υγρών.
Πίνε άφθονο νερό: Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών.
Ανύψωσε τα πόδια σου: Αν έχεις πρησμένα πόδια, ανύψωσέ τα για να βελτιώσεις την κυκλοφορία.
Μασάζ: Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και στην αποβολή των περιττών υγρών.
Πότε να συμβουλευτείς γιατρό:
Αν η κατακράτηση υγρών είναι σοβαρή, επίμονη ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, συμβουλεύσου έναν γιατρό.
Συμπληρώματα διατροφής:
Υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στην κατακράτηση υγρών, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη B6 και η πικραλίδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν γιατρό ή φαρμακοποιό πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα.
Θυμήσου ότι η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία, οπότε προσπάθησε να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκή ενυδάτωση.
Πηγή κεντρικής: unsplash.com
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)