Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία;
Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία;
Τι να έχεις μαζί σου από τρόφιμα στην παραλία και ποιο είναι εκείνο που αλλοιώνεται πιο γρήγορα.
Ο διατροφολόγος, Τάσος Παπαλαζάρου εξηγεί στην «Πρωινή Ζώνη» ποια φαγητά και σνακ δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία και ποιες τροφές είναι ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες.
Πόση ώρα αντέχουν τα σνακ εκτός ψυγείου;
«Ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα το καλοκαίρι είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις, για τέτοιους λόγους, ότι κρατάμε τα τρόφιμά μας για περισσότερο έξω.
Μπράβο στους γονείς που έχουν ψυγειάκια μαζί τους. Το πρόβλημα ξεκινά όταν έχουμε μαζί μας σε υψηλές θερμοκρασίες τοστ, γιαουρτάκια.
Όταν αυτά τα κρατούμε για περισσότερο από μια ώρα, σε θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς, αυξάνουμε την πιθανότητα να αναπτυχθούν παθογόνοι οργανισμοί και να δημιουργηθούν γαστρεντερικά προβλήματα.
Όταν έχουμε ένα σάντουιτς για παράδειγμα με αλλαντικά και τυρί, θα μείνει το πολύ μία με 1,5 ώρα εκτός ψυγείου. Το ίδιο και με τις σαλάτες και τα ψιλοκομμένα φρούτα. Από εκεί και πάνω, η δημιουργία παθογόνων μικρο-οργανισμών είναι μεγάλες».
Είναι σωστό να έχουμε σνακ μαζί στην παραλία αλλά μέσα σε ψυγειάκι ή σε ισοθερμικό σακουλάκι», τόνισε ο ειδικός που εξήγησε πως το μεγαλύτερο θέμα το έχει η μαγιονέζα, η οποία μέσα σε λίγα λεπτά εκτός ψυγείου γίνεται επικίνδυνο τρόφιμο.
«Όλα τα τρόφιμα έχουν έναν αριθμό παθογόνων οργανισμών, το οποίο αναπτύσσεται και γίνεται επικίνδυνο με δύο παραμέτρους, τον χρόνο και τη ζέστη. Άρα όταν είσαι στην παραλία με 30+ βαθμούς, τόσο πιο επικίνδυνο είναι».
Ο ειδικός τόνισε πως ακόμα κι αν έχουμε τα γνωστά «ψυγειάκια» μαζί μας, πρέπει να είναι πάντα στη σκιά.
Τροφές που πρέπει να αποφύγεις:
Πιο επικίνδυνη από όλα τα τρόφιμα είναι η μαγιόνεζα που περιέχει αυγό.
Επικίνδυνα εκτός ψυγείου το γιαούρτι, γάλα, αλαντικά, τυριά, κομμένα λαχανικά και φρούτα.
Απόφυγε την απευθείας έκθεση κάθε τροφίμου στον ήλιο.
Tips:
-Οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε θερμοκρασίες κάτω από τους 5 °C (θερμοκρασία ψυγείου) ή πάνω από τους 60 °C, η ανάπτυξή τους σταματά.
Πόσο καιρό μπορούν να μένουν τα τρόφιμα στο ψυγείο (4 °C).
• Νωπό κόκκινο κρέας (χοιρινό, βοδινό, αρνί): 3-5 μέρες.
• Κιμάς και εντόσθια (νωπά): 1-2 μέρες.
• Μαγειρεμένο κρέας χωρίς σάλτσα/ζωμό: 3-4 μέρες.
• Μαγειρεμένο κρέας με σάλτσα/ζωμό: 1-2 μέρες.
• Νωπό κοτόπουλο/γαλοπούλα: 1-2 μέρες.
• Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 3-4 μέρες.
• Νωπό ψάρι/θαλασσινά: 1-2 μέρες.
• Μαγειρεμένο ψάρι: 3-4 μέρες.
• Καπνιστό νωπό ψάρι (σολομός, πέστροφα): 15 μέρες.
• Αλλαντικά σε φέτες: 3-5 μέρες.
• Μαγειρεμένα ζυμαρικά/όσπρια/ρύζι: 2-3 μέρες
Πηγή κεντρικής: unsplash.com
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)