Η κουταλιά που μειώνει την όρεξη και καταπολεμά το άγχος

Η κουταλιά που μειώνει την όρεξη και καταπολεμά το άγχος

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα superfoods, με σκοπό να τα εντάξουν στη διατροφή τους. Superfoods ή αλλιώς υπερτροφές χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες. Μια από αυτές είναι και το αμυγδαλοβούτυρο.

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Δυστυχώς, τα αμύγδαλα είναι παρεξηγημένη τροφή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το θερμιδικό τους φορτίο, όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα λιπαρά που περιέχουν είναι ακόρεστα, κυρίως μονοακόρεστα, κοινώς γνωστά ως τα «καλά» λιπαρά. Ακόμα τα αμύγδαλα περιέχουν χαλκό, βιταμίνες της ομάδας Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά. Άρα από τα παραπάνω καταλαβαίνεις ότι η ελεγχόμενη κατανάλωσή του αμυγδαλοβούτυρου, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Το αμυγδαλοβούτυρο μειώνει την όρεξή σου
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες, τα αμύγδαλα ως σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, μειώνουν συνολικά την πείνα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι μία τροφή που χωνεύεις αργά, συγκριτικά με τους υδατάνθρακες.

Επίσης, το αμυγδαλοβούτυρο περιέχει υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών, οι οποίες δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, ενώ σε συνδυασμό με τα μονοακόρεστα λιπαρά που εμπεριέχει, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποφεύγοντας απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πείνα. Ας μην ξεχνάμε τις φυτικές ίνες που περιέχει, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και την αίσθηση κορεσμού.

Κάνει καλό στον εγκέφαλο
Σύμφωνα με το Journal of Nutrition and Aging, εκτός από φυτικές ίνες και φολικό οξύ, τα αμύγδαλα περιλαμβάνουν μία γκάμα θρεπτικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία επιβραδύνει το γήρας του εγκεφάλου και διατηρεί την καλή σου μνήμη. Έχουν επίσης μπόλικα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις φλεγμονές. Συμβάλλουν επίσης στην ομαλή επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων εξαιτίας της βιταμίνης Β6.

Συμβάλλει στη μείωση του άγχους
Το αμυγδαλοβούτυρο περιέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών. Επιπλέον, έχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης – η ορμόνη της ευτυχίας, όπως στη μείωση του άγχους συμβάλλει και η βιταμίνη E. Τέλος, είναι μια τροφή που παρέχει συνεχή και σταθερή ενέργεια, βοηθώντας να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου όπως προαναφέραμε και να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις που προκαλούν άγχος.

Το αμυγδαλοβούτυρο μπορείς να το φας με τα αγαπημένα σου φρούτα, να το καταναλώσεις με γιαούρτι, σε ψωμί με μαρμελάδα, με pancakes, σε μπάρες δημητριακών, με παγωτό, σε αλμυρό σάντουϊτς και ούτω καθεξής.

www.ladylike.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Τρόφιμα: Ποια χαλαρώνουν τους μύες και μειώνουν την ένταση;

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr