Το Αυτοκρατορικό Μπαχαρικό που Προστατεύει από τις Επιπλοκές Διαβήτη, Φροντίζει -Καρδιά -Πίεση-Χοληστερίνη.

Το Αυτοκρατορικό Μπαχαρικό που Προστατεύει από τις Επιπλοκές Διαβήτη, Φροντίζει -Καρδιά -Πίεση-Χοληστερίνη.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, αναγνώρισε πρώτος τα θεραπευτικά οφέλη του κρόκου. Χρησιμοποιούσε το σαφράν για να καταπραΰνει τον πόνο στο στομάχι και να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι ηρεμιστικές του ιδιότητες συνέβαλαν στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση της πέψης, κάνοντας τον κρόκο ένα βασικό στοιχείο στα φαρμακευτικά σκευάσματα της εποχής. Η γνώση αυτή διατηρήθηκε και επεκτάθηκε από τον Γαληνό, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς της αρχαιότητας,  και τεκμηρίωσε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου.

Η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε νερό εμποτισμένο με κρόκο για την ομορφιά  αλλά και για τις αφροδισιακές του ιδιότητες και ενώ οι ελληνορωμαίοι γιατροί το συνταγογραφούσαν για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, όπως:

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Στομαχικά προβλήματα
Πληγές
Κατάθλιψη

Έχει μεγάλες ποσότητες από τα ακόλουθα μέταλλα:

-Ασβέστιο
-Κάλιο
-Σίδηρο

Οι μοναχοί του Μεσαίωνα, που συχνά ήταν οι μόνοι μορφωμένοι της εποχής, συνέχισαν την παράδοση της χρήσης του κρόκου για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στα μοναστήρια, όπου η καλλιέργεια βοτάνων και η παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων ήταν συνηθισμένη πρακτική, ο κρόκος κατείχε ξεχωριστή θέση. Χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση πληθώρας ασθενειών και συνθηκών, από το πεπτικό σύστημα μέχρι το ήπαρ.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ.

Σπουδαία Προστασία στους Διαβητικούς: Μελέτη που περιελάμβανε 80 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπληρώματα με 100 χιλιοστόγραμμα σαφράν την ημέρα για 12 εβδομάδες είχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της μηλονοδιαλδεΰδης (MDA), ενός δείκτη οξειδωτικού στρες, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Η κροκίνη και άλλες προστατευτικές ενώσεις που βρίσκονται στον κρόκο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της παραγωγής ROS, στη μείωση της κυτταρικής βλάβης και στην αύξηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών ενζύμων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία.

Οι παρεμβάσεις με κρόκο έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης , σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης.

Μια ανασκόπηση 19 μελετών διαπίστωσε ότι οι θεραπείες με κρόκο μείωσαν σημαντικά το σάκχαρο νηστείας και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, καθώς και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με τις θεραπείες ελέγχου.

Η θρομβολυτική δράση του κρόκου είναι άλλη μια σημαντική ιδιότητα που αναγνωρίστηκε από την παραδοσιακή ιατρική. Ο κρόκος βοηθά στη διάλυση των θρόμβων στο αίμα, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αυτή η ιδιότητα τον καθιστά πολύτιμο για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ιατρικές επεμβάσεις ήταν περιορισμένες.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που περιελάμβανε πέντε μελέτες και 379 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι θεραπείες που περιείχαν σαφράν ή τις δραστικές του ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της κροκίνης, βοήθησαν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της διάρκειας του ύπνου .

Οι ερευνητές κατέλειξαν ότι ο κρόκος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης που ρυθμίζει τον ύπνο και δρα σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο

Η ανανέωση των εγκεφαλικών κυττάρων και η καθυστέρηση της γήρανσης είναι δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδιότητες του κρόκου. Ο σύγχρονος επιστημονικός κόσμος έχει αρχίσει να εξετάζει αυτές τις παραδοσιακές πεποιθήσεις και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

ΚΡΟΚΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΑΤΙΩΝ

Ο κρόκος μπορεί να ωφελήσει άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν τα μάτια, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), μια ασθένεια των ματιών που είναι επί του παρόντος η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Η συμπλήρωση με κρόκο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την όραση σε άτομα με AMD και άτομα με διαβητική ωχρά κηλίδα, μια επιπλοκή που σχετίζεται με τον διαβήτη. Τα συμπληρώματα του κρόκου έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την πίεση των ματιών σε άτομα με γλαύκωμα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στο μάτι, η οποία βλάπτει το οπτικό νεύρο και προκαλεί απώλεια όρασης.

Συνταγή τσαγιού .
Το τσάι κρόκου είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και μπορεί να προσφέρει μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Για να φτιάξετε τσάι κρόκου, βράστε το νερό σας και στη συνέχεια κατεβάστε το από τη φωτιά. Προσθέστε 10 νήματα κρόκου και ανακατέψτε μέχρι το ρόφημά σας να πάρει ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Αφήστε το να καθίσει για μερικά λεπτά για να απορροφήσει πλήρως τα στοιχεία του. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικό όπως αγαύη, αν θέλετε.

Η χρήση του κρόκου δεν περιορίστηκε μόνο στους γιατρούς και τους μοναχούς. Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, οι γνώσεις για τις θεραπευτικές του ιδιότητες μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας γνώριζαν καλά τα οφέλη του και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή αφεψημάτων και άλλων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Η εκτεταμένη χρήση του κρόκου στην ελληνική παραδοσιακή ιατρική αποδεικνύει τη διαχρονική του αξία.

www.health.com

www.webmd.com

www.mystikaomorfias.gr

Πώς ανακόπτεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα στα αρχικά της στάδια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr