Υποθυρεοειδισμός: Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου
Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού, με τις γυναίκες να έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τους άνδρες.
Ουποθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές είναι κρίσιμες για τη ρύθμιση της ανάπτυξης, της επιδιόρθωσης των κυττάρων και το μεταβολισμό. Συνεπώς, όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως κόπωση, τριχόπτωση και αύξηση βάρους.
Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού, με τις γυναίκες να έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τους άνδρες. Αν και η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει την πάθηση, ο συνδυασμός σωστής διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της λειτουργίας του θυρεοειδούς και στη μείωση των συμπτωμάτων.
Ο θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού και έχει σχήμα πεταλούδας. Παράγει και αποθηκεύει ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα. Όταν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά, η υπόφυση (ένας μικρός αδένας στη βάση του εγκεφάλου) στέλνει ένα σήμα στον θυρεοειδή μέσω της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) να απελευθερώσει τις ορμόνες αυτές.
Σε περιπτώσεις όπου ο θυρεοειδής δεν απελευθερώνει ορμόνες παρά την ύπαρξη TSH, έχουμε πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό, την πιο συχνή μορφή της πάθησης. Περίπου το 90% των περιπτώσεων αυτών οφείλονται στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την έλλειψη ιωδίου, γενετικές διαταραχές, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και χειρουργική αφαίρεση μέρους του θυρεοειδούς. Σε περιπτώσεις όπου η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά, προκαλείται δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός.
Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον θυρεοειδή
Πολλά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία του θυρεοειδούς:
Ιώδιο: Το ιώδιο είναι βασικό για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, επηρεάζοντας σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Για να αυξήσεις την πρόσληψη ιωδίου, πρόσθεσε ιωδιούχο αλάτι στα γεύματά σου και κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο, όπως ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά και φύκια.
Σελήνιο: Το σελήνιο βοηθά στην ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον θυρεοειδή από τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο περιλαμβάνουν τα φιστίκια Βραζιλίας, τον τόνο, τις σαρδέλες, τα αυγά και τα όσπρια.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών και βοηθά στη ρύθμιση της TSH. Φρόντισε να συμπεριλαμβάνεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως τα στρείδια, άλλα οστρακοειδή, το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο.