Ποιο τυρί σε βοηθά να ζήσεις περισσότερο; Νέα μελέτη

Ποιο τυρί σε βοηθά να ζήσεις περισσότερο; Νέα μελέτη

Η κατανάλωση αυτού του τύπου τυριού μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, είτε είσαι φτωχή είτε πλούσια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που διεξήχθη σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους από μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong, διαπίστωσε ότι η ψυχική ευεξία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υγιή γήρανση και τη μακροζωία. Αλλά υπάρχει επίσης μια ισχυρή σύνδεση με την κατανάλωση τυριού, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Tian-Ge Wang, έδειξε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ανέφεραν πιο ισχυρά επίπεδα ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας στο στρες έτρωγαν περισσότερο τυρί!

Τα ευρήματα της μελέτης
Χρησιμοποιώντας 33 παράγοντες για τη σύνδεση της ψυχικής υγείας με τη σωματική γήρανση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ το τυρί δεν ευθύνεται άμεσα για τη μακροζωία, η υψηλότερη πρόσληψη τυριού και φρούτων συνέβαλε σημαντικά σε υψηλές βαθμολογίες ευεξίας. Μάλιστα και στο δέρμα, όσοι ανέφεραν ότι καταναλώνουν καμέμπερ και παρόμοια τυριά είχαν θετικό αντίκτυπο 3,67% σε αυτούς τους υγιείς παράγοντες γήρανσης.

Συμπεριφορές και επιλογές τρόπου ζωής που μείωσαν σημαντικά τη βαθμολογία υγιούς γήρανσης ήταν η παρακολούθηση τηλεόρασης, το κάπνισμα, η φαρμακευτική αγωγή, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), το εγκεφαλικό επεισόδιο, η αθηροσκλήρωση, η στεφανιαία νόσος.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται “Μεντελιανή τυχαιοποίηση” – η οποία χρησιμοποιεί DNA για να διαπιστώσει αν ένα πράγμα προκαλεί ένα άλλο – οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα με καλύτερη ψυχική ευεξία έτειναν να είναι πιο υγιή καθώς γερνούσαν.

Ωστόσο δεν ήταν η κατανάλωση των γαλακτοκομικών η μόνη έκπληξη: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πλούσιοι άνθρωποι δεν ζουν απαραίτητα περισσότερο ή καλύτερα. Ενώ η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την πρόσβαση σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη καθώς και τα ποσοστά εργασιακού στρες, η μακροζωία δεν καθορίζεται απόλυτα από τον πλούτο.

Ποιο τυρί αυξάνει το προσδόκιμο ζωής;
Οι ειδικοί συστήνουν ότι αν θέλεις να ζήσεις πολύ και να τρως πλουσιότερα ανεξάρτητα από την οικονομική σου κατάσταση, η μοτσαρέλα είναι το πιο υγιεινό τυρί για την καρδιά σου. Η μοτσαρέλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και περιέχει ακόμη και προβιοτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι επίσης χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο από άλλα τυριά. Πιο συγκεκριμένα:

Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης: Μία μερίδα μοτσαρέλα (30 γραμμάρια) καλύπτει περίπου το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου, απαραίτητου για την υγεία οστών και δοντιών. Παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητης για την ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών.
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο: Συγκριτικά με άλλα τυριά, η μοτσαρέλα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, η περιεκτικότητά της σε νάτριο είναι σχετικά χαμηλή, καθιστώντας την κατάλληλη επιλογή για άτομα που προσέχουν την πρόσληψη αλατιού.

Είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων: Η μοτσαρέλα περιέχει βιταμίνες A, B12, D και ριβοφλαβίνη, απαραίτητες για διάφορες σωματικές λειτουργίες. Επιπλέον, αποτελεί πηγή μετάλλων όπως φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, σημαντικά για την υγεία.
Προάγει την υγεία του εντέρου: Περιέχει προβιοτικά, ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
shape.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μπορείς να πάθεις έγκαυμα στα μάτια από τον ήλιο;

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr