Σωστή γυμναστική για να αντιμετωπίσεις το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Σωστή γυμναστική για να αντιμετωπίσεις το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Ανακάλυψε τη σωστή γυμναστική για να αντιμετωπίσεις το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου!

Είναι γνωστό ότι η άσκηση καταπραΰνει τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Ποια είδη γυμναστικής όμως ωφελούν και ποια μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα;

♦ του Χάρη Μπίτζα, Personal Trainer / Fitness Coach
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια διαταραχή του παχέος εντέρου.
Είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και περίσσεια αερίων, δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και τα δύο, βλέννα στα κόπρανα, κ.α.
Αυτά τα συμπτώματα συχνά έρχονται και παρέρχονται. Μπορεί να διαρκέσουν για μέρες, εβδομάδες ή μήνες. Όταν εμφανίζετε συμπτώματα, ονομάζεται έξαρση του ΣΕΕ.

Το ΣΕΕ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή. Επίσης δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση θεωρείται ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα ελαχιστοποιώντας το στρες, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου και μειώνοντας το φούσκωμα.

Σωστή γυμναστική για να αντιμετωπίσεις το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Πράγματι, αν έχετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Το κλειδί είναι να επιλέξετε δραστηριότητες χαμηλής έως μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, η γιόγκα και το Tai Chi, καθώς και η κολύμβηση. Οι αναπνευστικές ασκήσεις θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν προάγοντας τη χαλάρωση. Εκτός από τη σωματική δραστηριότητα, είναι επίσης σημαντικό να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και να κοιμάστε αρκετά.

Γιόγκα
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου και της ποιότητας ζωής. Όταν κάνεις γιόγκα, εστιάζεις στην αναπνοή και στο ίδιο το σώμα σου. Αυτή η πρακτική σε βοηθάει να εξασκείς την ενσυνειδητότητα, η οποία αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Digestive Diseases and Sciences», οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν συνεδρίες γιόγκα βελτίωσαν την πέψη τους, μείωσαν τα συμπτώματα του συνδρόμου και ένιωσαν πιο δυνατοί. Ανέφεραν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μειωμένο άγχος. Η γιόγκα είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, επειδή η εστίαση στη σύνδεση νου-σώματος βελτιώνει τα μηνύματα που ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στο έντερο και από το έντερο στον εγκέφαλο, λένε οι ειδικοί της έρευνας.

Tai Chi
Το Tai Chi είναι η απόλυτη πρακτική σύνδεσης μυαλού-σώματος. Όχι μόνο αποκομίζετε σωματικά οφέλη από τις απαλές κινήσεις, αλλά εξασκείστε ταυτόχρονα σε έναν «κινούμενο διαλογισμό». Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο αργά και πιο εύκολα, κάτι που βοηθά να κρατήσετε μακριά το άγχος ενώ προάγει τη χαλάρωση.

Περπάτημα
Το περπάτημα αποτελεί την πιο απλή, άμεση και αποτελεσματική φόρμουλα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Μια επιστημονική μελέτη μάλιστα βρήκε ότι όσο περισσότερα βήματα έκαναν την ημέρα τα άτομα που έπασχαν από το σύνδρομο, τόσο λιγότερο σοβαρά ήταν τα συμπτώματά τους. Παρομοίως, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που τήρησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής έξι εβδομάδων, με άσκηση σε διάδρομο διάρκειας 30 λεπτών για τρεις φορές την εβδομάδα, είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα αλλά και στη διάθεσή τους. Το περπάτημα βοηθά στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και τον κοιλιακό πόνο. Επιπλέον, ο καθαρός αέρας βελτιώνει την ψυχική υγεία και αυτό θεωρείται θετικό για το γαστρεντερικό σύστημα.

Κολύμβηση
Αν και η κολύμβηση συνδέεται συχνά με το καλοκαίρι, πρόκειται για μια σωματική δραστηριότητα, την οποία ο καθένας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εποχή του έτους. Η κολύμβηση είναι η καλύτερη ολιστική άσκηση: στοχεύει παντού, από τη στήριξη της μέσης μέχρι την τόνωση των χεριών. Αντί λοιπόν να αγοράζετε πολλά διαφορετικά όργανα γυμναστικής για του μύες σας, απλά βουτάτε στη θάλασσα ή στην πισίνα. Κατά την κολύμβηση, μύες και αρθρώσεις δεν καταπονούνται, παρά μόνο ευεργετούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με το γαστρεντερικό σύστημα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το κολύμπι δεν είναι μόνο καλοκαιρινή άσκηση. Το κολύμπι σε μια εσωτερική, θερμαινόμενη πισίνα μπορεί πραγματικά να είναι πολύ καταπραϋντικό για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ποδήλατο
Το ποδήλατο αποτελεί όπως και το περπάτημα μια ιδανική άσκηση που μπορεί να καταπρΰνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Χωρίς όμως υπερβολές και εξαντλητική προπόνηση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου που έκαναν ποδήλατο, παρουσίασαν βελτιωμένα συμπτώματα και συνολική υγεία πέντε χρόνια μετά την έναρξη της προπόνησης. (4)

Ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε
Τρέξιμο: είναι μια έντονη άσκηση που προκαλεί κραδασμούς στην πύελο και μπορεί να πυροδοτήσει διάρροια, πόνο, ακόμη και φουσκώματα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι μετά από ένα έντονο τρέξιμο νιώθουμε συχνά την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα.
Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση: Τα προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης περιλαμβάνουν διαστήματα μέγιστης προσπάθειας τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πεπτικό στρες σε πολλούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!
Σε κάθε περίπτωση, όμως, φροντίστε να λάβετε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, τόσο για την άσκηση που θα ακολουθήσετε όσο για τη διατροφή που θα πρέπει να προσαρμόσετε στην καθημερινότητά σας, με έμφαση στα μικρά και συχνά γεύματα

www.naturanrg.gr

Τι να κάνεις αν πατήσεις αχινό και πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr