Πώς να μετρήσετε την περίμετρο της μέσης σας

Πώς να μετρήσετε την περίμετρο της μέσης σας

Είναι εύκολο να μετρήσετε τη μέση σας. Και δεν είναι μόνο το μέγεθος των ρούχων σας. Η περίμετρος της μέσης σας είναι μια ένδειξη για το εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 , υψηλή αρτηριακή πίεση , υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις . Και το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μεζούρα:

Βάλτε τη μεζούρα στην κορυφή του οστού του ισχίου σας και, στη συνέχεια, φέρτε την σε όλο το σώμα σας, στο ίδιο επίπεδο με τον αφαλό σας.
Φροντίστε να μην είναι πολύ σφιχτό και να είναι ίσιο, ακόμα και στο πίσω μέρος. Μην κρατάτε την αναπνοή σας και μην τραβάτε την κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της μέτρησης.

Ελέγξτε τον αριθμό στη μεζούρα αμέσως μετά την εκπνοή.

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Αυτό που θεωρείται υγιές μέγεθος μέσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, το ύψος, το πλαίσιο, την ηλικία και την εθνικότητα. Διαφορετικοί οργανισμοί υγείας χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να αξιολογήσουν εάν κάποιος έχει ανθυγιεινές ποσότητες λίπους γύρω από τη μέση του (που ονομάζεται κοιλιακή παχυσαρκία). Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Περιφέρεια μέσης μόνο
Αναλογία μέσης-ισχίου
Αναλογία μέσης προς ύψος

Μέγεθος μέσης και υγεία
Το μέγεθος της μέσης σας είναι ένας καλός δείκτης του πόσο λίπος κουβαλάτε στην περιοχή της κοιλιάς σας. Αρκετές μεγάλες μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κοιλιακής παχυσαρκίας και του υψηλότερου κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Αυτό ίσχυε ακόμη και για άτομα των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν σε επίπεδο που θεωρείται υγιές.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Μέρος του λίπους γύρω από την κοιλιά σας είναι αυτό που ονομάζεται σπλαχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει το συκώτι σας και άλλα όργανα στην κοιλιά σας. Αυτός ο τύπος λίπους είναι μεταβολικά ενεργός, απελευθερώνοντας λίπη, ορμόνες και άλλες φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο αίμα. Αυτή η συνεχιζόμενη φλεγμονή θεωρείται ότι παίζει ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Μέγεθος μέσης και καρδιακές παθήσεις

Υψηλά επίπεδα λίπους στην κοιλιά αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και αιμοφόρα αγγεία (καρδιαγγειακά), συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του υψηλού σακχάρου στο αίμα και της υψηλής χοληστερόλης. Τα ανθυγιεινά επίπεδα λίπους στην κοιλιά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λιπώδη ηπατική νόσο, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Μέγεθος μέσης και διαβήτης

Οι φλεγμονώδεις ορμόνες που παράγονται από το σπλαχνικό λίπος πιστεύεται ότι οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται στην ορμόνη ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Αλλά οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να προσδιορίσουν το υγιές μέγεθος μέσης.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος (NHLBI), η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς (AHI) εξετάζουν μόνο τη μέτρηση της μέσης. Το NHLBI και το AHI ορίζουν ένα υγιές μέγεθος μέσης ως:

35 ίντσες ή λιγότερο για τις γυναίκες
40 ίντσες ή λιγότερο για τους άνδρες

Το IDF λέει ότι είναι:

31,5 ίντσες ή λιγότερο για γυναίκες (31,4 ίντσες για γυναίκες από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Ασία)
35,5 ή λιγότερο για άνδρες (35,4 ίντσες για Κινέζους, Ιάπωνες και άνδρες της Νότιας Ασίας)

Αναλογία μέσης-ισχίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μετρά την κοιλιακή παχυσαρκία με βάση την αναλογία μέσης προς γοφό , η οποία είναι ένα μέτρο του πόσο μεγάλη είναι η μέση σας σε σχέση με τους γοφούς σας. Ο ΠΟΥ ορίζει την κοιλιακή παχυσαρκία ως μια αναλογία μεγαλύτερη από 0,85 για τις γυναίκες και 0,9 για τους άνδρες.

Για να βρείτε την αναλογία μέσης-ισχίου:

Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα για να μετρήσετε τη μέση σας στο στενότερο σημείο της.
Στη συνέχεια, μετρήστε γύρω από τους γοφούς σας στο πιο φαρδύ σημείο τους (εκεί που ο πισινός σας προεξέχει περισσότερο).
Διαιρέστε τη μέτρηση της μέσης σας με τη μέτρηση του ισχίου σας.

Ο αριθμός που προκύπτει είναι η αναλογία μέσης-ισχίου.

Αναλογία μέσης προς ύψος

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Τόσο η μέτρηση της μέσης όσο και η αναλογία μέσης προς γοφούς μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ ατόμων διαφορετικών φύλων, ηλικιών και εθνοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αναλογία μέσης προς ύψος είναι ο πιο σταθερός τρόπος μέτρησης του λίπους στην κοιλιά.

Για να προσδιορίσετε την αναλογία μέσης προς ύψος:

Χρησιμοποιήστε  μεζούρα για να μετρήσετε το ύψος σας από το κάτω μέρος των ποδιών σας μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας.

Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για το πώς να μετρήσετε το μέγεθος της μέσης χρησιμοποιώντας μια μεζούρα.

Διαιρέστε τη μέτρηση της μέσης σας σε ίντσες με τη μέτρηση του ύψους σας σε ίντσες για να πάρετε την αναλογία.
Μια αναλογία πάνω από 0,5 (που σημαίνει ότι η μέτρηση της μέσης σας είναι περισσότερο από το μισό ύψος σας) σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμα κι αν δεν έχετε μεζούρα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μακρύ κορδόνι.

Μετρήστε το ύψος σας με το κορδόνι.
Στη συνέχεια, κόψτε το κορδόνι στο ύψος της κορυφής του κεφαλιού σας, ώστε να έχει το ίδιο μήκος που έχετε κι εσείς.
Διπλώστε το κορδόνι στη μέση και στη συνέχεια τυλίξτε το γύρω από τη μέση σας.

Εάν το διπλωμένο κορδόνι δεν πάει μέχρι τη μέση σας, πιθανότατα έχετε ανθυγιεινά επίπεδα λίπους στην κοιλιά.

Μέγεθος μέσης και ΔΜΣ

Ο ΔΜΣ είναι μια φόρμουλα που βασίζεται στο βάρος και το ύψος σας που μερικές φορές χρησιμοποιούν οι γιατροί ως ένα γρήγορο τρόπο για να εκτιμήσουν εάν το βάρος σας είναι σε υγιές επίπεδο. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 25, μπορεί να θεωρηθείτε υπέρβαρος.

Αλλά ο ΔΜΣ είναι ένα ατελές μέτρο. Βασίζεται κυρίως σε πληροφορίες από λευκούς άντρες και δεν επιτρέπει διαφορές ως προς το φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα. Μπορεί να είναι ανακριβές, ειδικά για άτομα με πολλή μυϊκή μάζα ή για όσους είναι πολύ ψηλοί ή κοντοί.

Ένας υψηλός ΔΜΣ δεν σημαίνει πάντα ότι κινδυνεύει η υγεία σας. Μια μεγαλύτερη μέση δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υψηλότερο ΔΜΣ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι το  μέγεθος της μέσης μαζί με το ΔΜΣ – είναι η καλύτερη μέτρηση για την υγεία αντί του ΔΜΣ αποκλειστικά.

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και γυναίκες με ΔΜΣ κάτω των 25 ετών διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν στη μέση ηλικία, αν έφεραν περισσότερο λίπος στη μέση τους. Οι γυναίκες με «κανονικό βάρος» των οποίων η μέση ήταν 35 ίντσες ή μεγαλύτερη είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο από τις γυναίκες «κανονικού βάρους» με μικρότερη μέση.

Πώς να μειώσετε το μέγεθος της μέσης
Δεν μπορείτε να μειώσετε τη μέση σας ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας.

Βασικές ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τους κοιλιακούς σας. Αλλά για να χάσετε εκατοστά γύρω από τη μέση σας, θα χρειαστεί να χάσετε βάρος τρώγοντας λιγότερες θερμίδες και καίγοντας περισσότερες μέσω της άσκησης .

Το μέγεθος της μέσης σας είναι μια καλή ένδειξη του πόσο λίπος κουβαλάτε στην περιοχή της κοιλιάς σας. Τα άτομα με υπερβολικό λίπος στην κοιλιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Πολλοί ειδικοί υγείας πιστεύουν ότι η μέτρηση της μέσης από μόνη της είναι αρκετή για να πει αν έχετε κοιλιακή παχυσαρκία, αλλά άλλοι λαμβάνουν επίσης υπόψη τη μέτρηση του ύψους ή του ισχίου σας.

Συχνές ερωτήσεις για τη μέτρηση της μέσης
Πώς μετριέται η μέση;

Χρησιμοποιείτε μια μεζούρα, που κρατάτε επίπεδη στο δέρμα σας, για να μετρήσετε τη μέση σας στο μικρότερο σημείο της. Μην κρατάτε την αναπνοή σας και μην πιπιλίζετε το στομάχι σας.

Τι είναι ένα κανονικό μέγεθος μέσης;

Ένα «κανονικό» μέγεθος μέσης για εσάςποικίλλει ανάλογα με πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, του ύψους, του πλαισίου, της ηλικίας και της εθνικότητάς σας. Ορισμένοι οργανισμοί υγείας ορίζουν ένα υγιές μέγεθος μέσης πολύ γενικά ως 35 ίντσες ή λιγότερο για τις γυναίκες ή 40 ίντσες ή λιγότερο για τους άνδρες. Άλλοι ειδικοί λαμβάνουν επίσης υπόψη τις μετρήσεις ύψους ή ισχίου.

Το μέγεθος της μέσης καθορίζει το σωματικό λίπος;

Είναι πιθανό να έχετε μεγάλη μέση χωρίς να είστε υπέρβαροι. Ακόμα κι αν το συνολικό σας βάρος είναι σε επίπεδο που θεωρείται υγιές, το επιπλέον λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ποιο είναι το υγιές μέγεθος μέσης για το ύψος μου;

Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί λένε ότι μια υγιής μέτρηση μέσης είναι αυτή που συμβαδίζει  με το μισό ύψος σας ή λιγότερο.

www.webmd.com

Απώλεια βάρους: Πιέστε αυτά τα 4 σημεία βελονισμού καθημερινά για να χάσετε βάρος

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr