Sitali & Sitkari: 2 τεχνικές αναπνοής που θα σε δροσίσουν

Sitali & Sitkari: 2 τεχνικές αναπνοής που θα σε δροσίσουν

Εάν θέλεις να δροσίσεις το σώμα σου εναλλακτικά τότε αυτές οι δύο τεχνικές αναπνοής θα σου… κάνουν αέρα!

Οι τεχνικές αναπνοής στη γιόγκα είναι πολύ σημαντικές. Το αναπνευστικό σύστημα συνδέεται με το νευρικό σύστημα και το νου. Έτσι η yoga αξιοποιεί αυτή τη σχέση και ο νους ελέγχεται μέσω της αναπνοής. Από την οπτική γωνία της yoga, η pranayama είναι μία πόρτα ανάμεσα στο φυσικό μας σώμα και το πνευματικό μονοπάτι.

H pranayama αποτελείται από σειρές ασκήσεων οι οποίες και αποσκοπούν σε καλύτερη φυσική και ψυχική κατάσταση. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yoga, ο στόχος είναι η πληρέστερη αναπνοή, επιδιώκοντας την αύξηση των ποσοστών οξυγόνου στο αίμα και στον εγκέφαλο.

Η λέξη pranayama προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις prana, η οποία και μεταφράζεται ως ζωτική ενέργεια ή δύναμη της ζωής και yama που σημαίνει πειθαρχία ή έλεγχος.

Sitali pranayama: Δροσίζει μέσω της γλώσσας
Η sitali ή yoga ψυχρής αναπνοής, δροσίζει το σώμα με διάφορους τρόπους:

1. Αυξάνει τη τροή του σάλιου: Η sitali yoga περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη εισπνοή και εκπνοή μέσω της γλώσσας που έχει διπλωθεί σε σχήμα σωλήνα. Αυτό αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο έχει δροσιστικό αποτέλεσμα καθώς εξατμίζεται από το δέρμα του προσώπου και του λαιμού.

2. Ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα: Η sitali yoga επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας, η οποία συμβάλει στην αίσθηση δροσιάς.

3. Βελτιώνει την κυκλοφορία: Η sitali yoga μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα.

4. Εξισορροπεί τις ενέργειες: Σύμφωνα με την Ayurveda, η sitali yoga βοηθά στην εξισορρόπηση της pitta dosha, η οποία σχετίζεται με τη φωτιά και τη ζέστη. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση δροσιάς και ισορροπίας στο σώμα.

Πώς να κάνεις sitali pranayama
Κάθισε σε μια άνετη στάση με ίσια την πλάτη.
Κλείσε τα μάτια σου, ανάπνευσε διαφραγματικά για αρκετά λεπτά, στη συνέχεια άνοιξε το στόμα και σχημάτισε τα χείλη σου ένα “Ο”.
Δίπλωσε τη γλώσσα σου σε σχήμα σωλήνα, με την άκρη της γλώσσας να αγγίζει το κάτω χείλος.
Εισέπνευσε αργά και βαθιά μέσα από τη γλώσσα.
Εξέπνευσε αργά από τη μύτη.
Επανάλαβε για 5-10 λεπτά.
Μπορείς να κάνεις sitali yoga οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά είναι ιδανική για το πρωί με άδειο στομάχι ή το βράδυ πριν από το ύπνο.

Εάν έχεις ξηροστομία ή δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, μπορείς να υγράνεις ελαφρά τη γλώσσα σου με νερό πριν κάνεις sitali yoga.

Εκτός από τη δημιουργία επίγνωσης της αναπνοής, αυτή η πρακτική λέγεται ότι κατευνάζει την πείνα και τη δίψα. Επιπλέον, μειώνει την κούραση, την κακοσμία του στόματος, τον πυρετό και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δεν μπορείς να τυλίξεις τη γλώσσα σου; Δοκίμασε Sitkari pranayama
Η Sitkari Pranayama, που σημαίνει “ψύξη” στα σανσκριτικά, είναι μια άσκηση αναπνοής γιόγκα που έχει ως στόχο να δροσίσει το σώμα και το πνεύμα. Θεωρείται ψυχρή αναπνοή, καθώς η εισπνοή γίνεται μέσω των δοντιών.

Κάθισε αναπαυτικά με κλειστά μάτια.
Πίεσε απαλά τα κάτω και τα πάνω δόντια μεταξύ τους και διαχώρισε τα χείλη, έτσι ώστε τα δόντια σου να εκτεθούν στον αέρα.
Εισέπνευσε αργά μέσα από τα κενά των δοντιών και εστίασε στον ήχο της αναπνοής.
Κλείσε το στόμα και εξέπνευσε αργά από τη μύτη.
Επανάλαβε έως και 20 φορές.
Αυτή η πρακτική ονομάζεται sitkari. Εκτός από τα δροσιστικά της αποτελέσματα, το sitkari εξισορροπεί το ενδοκρινικό σύστημα και χαρίζει ζωντάνια.

Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε στην εκτέλεση της γιόγκα από το σπίτι

shape.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Η πιο ενυδατική μάσκα προσώπου με 3 υλικά από το πρωινό σου

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr