Κάρυ στο φαγητό: Δείτε γιατί να το προσθέσετε
Η Ελένη Ζεμπερλίγκου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας από το diatrofi.gr, μας συστήνει να βάλουμε το κάρυ στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας και οι λόγοι είναι πολλοί.
Το κάρυ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μπαχαρικό με ευρεία χρήση σε πολλές κουζίνες παρότι το έχουμε συνδέσει με την Ινδία στην οποία πρωταγωνιστεί. Τα μπαχαρικά είναι μια οικογένεια τροφίμων που δίνει χρώμα, άρωμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά στα πιάτα μας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το κάρυ. Τι το ιδιαίτερο έχει συγκριτικά με τα άλλα μπαχαρικά;
Τι ακριβώς είναι το κάρυ
Το κάρυ δεν προέρχεται από την αποξήρανση ενός μεμονωμένου φυτού, αλλά από μείγμα διαφορετικών μυρωδάτων μπαχαρικών όπως είναι το κόλιανδρο, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, η κόκκινη πιπεριά και το κύμινο. Ποιες όμως είναι οι ιδιότητες του κάρυ και πώς βελτιώνει την υγεία μας;
Καταρχάς, το κάρυ αυξάνει την διατροφική αξία της τροφής μας, αφού συγκεντρώνει ιδιότητες από όλα τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.
Μειώνει τις φλεγμονές
Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα μπαχαρικά που απαντάται στο κάρυ. Η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό του κουρκουμά, χαρίζει όχι μόνο χρυσοκίτρινο χρώμα στο πιάτο που θα προστεθεί, αλλά και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μαζί με το πιπέρι, αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στον οργανισμό και δεν μας στερεί το προσδοκώμενο όφελος. Μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων και παρέχει θεραπευτικό όφελος σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ
Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση φαγητών με κάρυ μερικές φορές το μήνα, ενδεχομένως συμβάλλει στην μείωση των τριγλυκεριδίων. Επιπροσθέτως, κάνει πιο εύπεπτο ένα πιο λιπαρό γεύμα, αφού προωθεί την διάσπαση των λιπαρών οξέων.
Βοηθάει την λειτουργία του εντέρου
Το φούσκωμα και η δυσπεψία είναι δύο καταστάσεις που μας φέρνουν δυσανασχέτηση. Το κόλιανδρο, το κύμινο και το τζίντζερ, είναι από τα μπαχαρικά εκείνα που βοηθούν στην αποβολή των αερίων, προάγουν την πέψη και μειώνουν το φούσκωμα.
«Κρατάει σε φόρμα» τα εγκεφαλικά κύτταρα
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κάρυ μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό βελτιώνοντας τις νοητικές λειτουργίες. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Οι αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του πιπεριού και του τζίντζερ είναι γνωστές. Αν λοιπόν προσθέσουμε κάρυ στη «φαρμακευτική μας» σούπα, θα νιώσουμε ανακούφιση από το συνάχι και από την ιγμορίτιδα.
Συμβάλλει στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους
Η προσθήκη κάρυ στο φαγητό, μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες της όρεξης και της πείνας και να φέρει πιο γρήγορα τον κορεσμό. Ως εκ τούτου, αποτρέπει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής, βοηθώντας μας έτσι στην διατήρηση του βάρους μας.
Παρενέργειες
Η συχνή χρήση καυτερών μπαχαρικών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα ειδικά σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη νόσο του Crohn. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να νιώσει κάποιος είναι καούρα, διάρροια, γαστρίτιδα και αυπνία. Επειδή ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός, τα χρησιμοποιούμε στην ποσότητα που είναι ανεκτά στο δικό μας πεπτικό σύστημα. Όσοι/ες βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά, πρέπει να καταναλώνουν το κάρυ προσεκτικά, καθώς επίσης και όσοι έχουν πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη.
Βιβλιογραφία
Ελένη Ζεμπερλίγκου
Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
www.diatrofi.gr
Ετικέτες: Κάρυ στο φαγητό