Πως τα καθημερινά βότανα και μπαχαρικά μπορούν να αποτρέψουν το διαβήτη τύπου 2

Πως τα καθημερινά βότανα και μπαχαρικά μπορούν να αποτρέψουν το διαβήτη τύπου 2

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η αναβάθμιση της διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει τα 500 εκατομμύρια άτομα που ζουν ήδη με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και να αποτρέψει τη μετάβαση εκατομμυρίων άλλων από τον προδιαβήτη στην πλήρη νόσο.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nutrition έδειξε ότι οι φυσικές χημικές ουσίες στα καθημερινά βότανα και μπαχαρικά έχουν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και στη σοβαρότητα των διαβητικών επιπλοκών.

Η εργασία του Dr. Keith Singletary, καθηγητή διατροφής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, υποδηλώνει ότι η αναβάθμιση της διατροφής με μπαχαρικά θα μπορούσε να βοηθήσει τα 500 εκατομμύρια άτομα που ήδη ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2DM) και να αποτρέψει την μετάβαση εκατομμυρίων άλλων από τον προ-διαβήτη στην πλήρη νόσο.

Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη, που τρώνε περισσότερα μπαχαρικά αποδείχθηκε ότι έχουν καλύτερα επίπεδα HbA1c και ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα με τις υπάρχουσες συμβουλές για τον τρόπο ζωής, είναι πολύ απαραίτητες, καθώς ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τετραπλασιαστεί από 1 σε 4 εκατομμύρια τα τελευταία 10 χρόνια και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 5,3 εκατομμύρια έως το 2025. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πλέον ένα από τα πιο κοινά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στον κόσμο.

Τι προκαλεί τον διαβήτη τύπου 2;
Μέχρι πρότινος ο T2DM ήταν οικογενειακός και το άτομο μπορούσε να κάνει ελάχιστα πράγματα για να μειώσει τον κίνδυνο. Ωστόσο, αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης από τη Φινλανδία, έδειξαν ότι η ανατροφή υπερτερεί κατά πολύ της φύσης όταν πρόκειται για διαβήτη.

Υπάρχουν αρκετοί γνωστοί μείζονες παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή υγεία του εντέρου και η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης. Η έρευνα του Dr. Singletary αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα μπαχαρικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καλύτερο διαβητικό έλεγχο και χαμηλότερο κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών.

Γιατί τα βότανα και τα μπαχαρικά βοηθούν την υγεία μας
Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε φυσικές φυτοχημικές ουσίες που παρέχουν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Πέρα από αυτά τα ελκυστικά χαρακτηριστικά, μας προστατεύουν από πολλές ασθένειες, μέσω διαφόρων βασικών μηχανισμών.

Μέσα στα κύτταρά μας οπλίζουν τα αντιοξειδωτικά μας ένζυμα, προάγουν την έκφραση των υγιών γονιδίων μας, ενισχύουν τις οδούς επιδιόρθωσης του DNA και μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές. Στο έντερό μας δρουν ως πρεβιοτικά που ενισχύουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Έχουν επίσης αντι-ιικές ιδιότητες και βελτιώνουν την οξυγόνωση των ιστών.

Γιατί τα φυτοχημικά μας προστατεύουν από τον διαβήτη
Οι αντιδιαβητικές επιδράσεις των πλούσιων σε φυτοχημικά τρόφιμα είναι πολυπαραγοντικές. Τα πλούσια σε φυτοχημικά τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε πολτό και φυτικές ίνες που βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου και δρουν ως πρεβιοτικά μειώνοντας τη δυσβίωση. Τα πλούσια σε φυτοχημικά τρόφιμα επιβραδύνουν τη μεταφορά του σακχάρου διαμέσου του εντέρου, επομένως επιβραδύνουν τον γλυκαιμικό δείκτη των υδατανθράκων, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι οι υποδοχείς στο στομάχι αλληλεπιδρούν με την καψαϊκίνη, ένα φυτοχημικό που ευθύνεται για τη “θερμότητα” στα τσίλι, η οποία βοηθά στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, σηματοδοτώντας το αίσθημα πληρότητας.

Το πράσινο τσάι, πλούσιο σε πολυφαινόλες κατεχίνης, βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και ενθαρρύνει το σχηματισμό των πιο υγιών καφέ λιποκυττάρων και αναστέλλει την απορρόφηση λίπους από το έντερο. Τα ρόδια είναι πλούσια σε φαινολικά οξέα και ανθοκυανιδίνες, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιούν το μεταβολισμό του λίπους και ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους και τον έλεγχο του βάρους, ακόμη και όταν καταναλώνεται ο ίδιος αριθμός θερμίδων.

Αρκετές φυτοδραστικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή, οι λιγνάνες και οι πολυφαινόλες, έχει επίσης διαπιστωθεί ότι καταπολεμούν τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως η μείωση των κινδύνων μεταβολικού συνδρόμου, αγγειακών βλαβών, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με υψηλότερο κίνδυνο πολλαπλών εκφυλιστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της εξέλιξης του καρκίνου.

Cibum

unsplash.com

Το θαύμα της λεύκανσης με λάδι στρουθοκαμήλου και καρύδας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr