Γιατί τα πόδια μας υποφέρουν το καλοκαίρι;

Γιατί τα πόδια μας υποφέρουν το καλοκαίρι;

Πρησμένα πόδια & υψηλές θερμοκρασίες: Τι πρέπει να κάνετε για να μην υποφέρετε.

Τα πρησμένα πόδια είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση υγρών στους ιστούς, προκαλώντας δυσφορία και πόνο. Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς η ζέστη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την κατακράτηση υγρών, κάνοντας την καθημερινότητα των πασχόντων ακόμη πιο δύσκολη.

Γιατί τα πόδια πρήζονται;

Τα πόδια συνήθως πρήζονται λόγω διαταραχών στην ισορροπία των υγρών του σώματος. Οι πιο κοινοί παράγοντες που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια περιλαμβάνουν τις υψηλές θερμοκρασίες, την ακινησία, την κατανάλωση αλατιού, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, καθώς και τις ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση και την εγκυμοσύνη.

Ο ζεστός καιρός διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στα υγρά να διαφεύγουν στους ιστούς. Όταν δεν κινούμαστε, όπως κατά τη διάρκεια μιας μακράς πτήσης, οι μύες των κνημών δεν βοηθούν στη ροή του αίματος, προκαλώντας στασιμότητα και οίδημα-πρήξιμο. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τα αντιϋπερτασικά και τα στεροειδή, επηρεάζουν επίσης την ισορροπία των υγρών, ενώ οι ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση διαταράσσουν τους ρυθμούς εισροής και εκροής υγρών.

Ποιες παθήσεις προκαλούν πρήξιμο στα πόδια & Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν για αυτές;

Οι παθήσεις που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια είναι οι εξής:

Κιρσοί, Φλεβική Ανεπάρκεια & Φλεβίτιδα: Δημιουργούν διογκωμένες φλέβες στα πόδια, διότι το αίμα δεν επιστρέφει πίσω στην καρδιά και συσσωρεύεται στα πόδια.

Θεραπείες: Ενδοαυλικό Laser (το παγκόσμιο gold standard στη θεραπεία τους), Μικροφλεβεκτομές, Σκληροθεραπεία και Ελαστικές Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης.

Θρόμβωση: Γίνεται σχηματισμός θρόμβων αίματος στις φλέβες, με πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών. Θεραπείες: Απαραίτητη Επίσκεψη σε Αγγειοχειρουργό και Ενδοαυλικό Laser.

Λεμφοίδημα: Προκαλεί μακροχρόνια σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Θεραπείες: Μέθοδος Vodder (για αποσυμφόρηση μέσω λεμφικής μάλαξης και χρήσης ειδικών επιδέσμων) και Ελαστικές Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης (για συντήρηση).

7 Χρήσιμες Συμβουλές για την Αντιμετώπιση των Πρησμένων Ποδιών το Καλοκαίρι

#1. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

#2. Ανυψώστε τα πόδια σας.

#3. Επιδιώξτε την απώλεια βάρους.

#4. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού.

#5. Ρυθμίστε την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε.

#6. Αποφύγετε την έκθεση σε ζεστούς χώρους.

#7. Φορέστε ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ματθαίου, αγγειοχειρουργό, διευθυντή VenoCare Athens, διευθυντή Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ veins.gr

missbloom.gr

missbloom.gr

www.pexels.com

Τι ομάδα αίματος έχεις; Αυτά πρέπει να τρως για να χάσεις κιλά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr