5 συνήθειες που χαρίζουν καλύτερο ύπνο. Καμία αϋπνία

Ο σωστός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Δεν είναι ωστόσο δεδομένος για όλες και όλους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι περίπου ένας στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το φαινόμενο επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε βάρδιες και τους ηλικιωμένους, όπου προβλήματα ύπνου φαίνεται να έχουν περίπου οι μισοί.
Όροι όπως αϋπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, στέρηση ύπνου, διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος που έχουν σχέση με τον ύπνο (όπως η αποφρακτική άπνοια), έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ποιότητας του ύπνου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως:
Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
Υπέρταση
Καρδιακές παθήσεις
Εγκεφαλικά επεισόδια
Διαβήτης

Από την άλλη, ο καλής ποιότητας και επαρκής ποσότητας ύπνος, μεταξύ άλλων:

Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Eνισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης
Οι συνήθεις που χαρίζουν καλύτερο ύπνο
Οι παρακάτω συνήθειες, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο.

Σταθερό ωράριο ύπνου
Η διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου και αφύπνισης ρυθμίζει το βιολογικό σου ρολόι. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου κοιμούνται πιο γρήγορα και βιώνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, ακόμα και αν καταναλώνεται ώρες πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση καφεΐνης 6 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τη συνολική διάρκεια του ύπνου.

Δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος ύπνου
Ένα σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο δωμάτιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κατάλληλες συνθήκες στο υπνοδωμάτιο συμβάλλουν στον βαθύτερο ύπνο.

Απόφυγε οθόνες πριν τον ύπνο
Η έκθεση στο μπλε φως από τις οθόνες πριν τον ύπνο μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Έρευνες δείχνουν ότι η αποφυγή των οθονών τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο βοηθάει στον πιο εύκολο ύπνο.

Σωματική άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που ασκούνται τακτικά κοιμούνται πιο εύκολα και απολαμβάνουν βαθύτερο ύπνο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έντονη άσκηση λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

Η υιοθέτηση αυτών των υγιεινών συνηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συνολική υγεία και ευεξία σου. Το μόνο λοιπόν που έχεις να κάνεις για όνειρα γλυκά, είναι να φροντίσεις να ενσωματώσεις έστω κάποιες από αυτές στη καθημερινή σου ρουτίνα.

www.ladylike.gr

unsplash.com  Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.