Πίνετε νερό από πλαστικό μπουκάλι; Από τι κινδυνεύετε

Πίνετε νερό από πλαστικό μπουκάλι; Από τι κινδυνεύετε

Εάν πίνετε νερό απευθείας από το πλαστικό μπουκάλι, είναι καιρός να αναθεωρήσετε. Οι επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία προκαλούν εδώ και καιρό ανησυχία ωστόσο από πρόσφατες έρευνες προκύπτει ένας νέος κίνδυνος που προβληματίζει.

Ιωάννα Θυμουλέα

Η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
Συγκεκριμένα, νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να προκαλέσει την είσοδο μικροπλαστικών στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Danube Private University στην Αυστρία, εξέτασαν την αρτηριακή πίεση σε μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων και ανακάλυψαν ότι η αποφυγή της χρήσης πλαστικών για δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 8 υγιείς ενήλικες να σταματήσουν να πίνουν εμφιαλωμένα νερά και ποτά για 28 έως 30 ημέρες. Μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση πριν από τη μελέτη, έπειτα από 14 ημέρες και ύστερα από 28 έως 30 ημέρες.

Οι γυναίκες παρουσίασαν αξιοσημείωτη αλλαγή στη συστολική αρτηριακή πίεση στο δεξί τους χέρι έπειτα από 2 και 4 εβδομάδες, ενώ το αριστερό τους χέρι δεν παρουσίασε σημαντικές αλλαγές. Για τους άνδρες, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Ωστόσο, ύστερα από δύο εβδομάδες, υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση για όλους τους συμμετέχοντες και στα δύο σκέλη.

Αν και η έρευνα βασίστηκε σε έναν μικρό πληθυσμό, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη τάση, η οποία αναδεικνύει έναν νέο πιθανό κίνδυνο από τη χρήση πλαστικών.

Ενώ η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου συνδέεται με γνωστούς παράγοντες όπως η φυσική κατάσταση, η διατροφή, η ηλικία, το φύλο και η γενετική προδιάθεση, με βάση τα ευρήματα της μελέτης, τα πλαστικά σωματίδια μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σωματίδια αυτά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα κύτταρα του αίματος, ενεργοποιώντας ενδεχομένως τα αιμοπετάλια, προκαλώντας αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, πυροδοτώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις και συμβάλλοντας τελικά στο σχηματισμό πλάκας.

«Για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση, πρέπει να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και γυναικών συμμετεχόντων, ιδανικά με την παρακολούθηση της συγκέντρωσης πλαστικών στο αίμα», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microplastics.

ΠΗΓΗ: medicaldaily.com

www.instyle.gr

unsplash.com

Serum βιταμίνης C

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr