2 φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτήν τη νόσο

Μόλις δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για αυτήν τη νόσο κατά 15%, σύμφωνα με έρευνα του Cambridge.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cambridge σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως είναι η πιο ολοκληρωμένη απόδειξη για τη σύνδεση του κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη. Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, με μόλις δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%.
Διατροφή και διαβήτης
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Εκτός από τη διατήρηση υγιούς βάρους και την περισσότερη κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Οι ειδικοί που διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό λένε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Πώς διεξήχθη η μελέτη
Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect – ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση:

50 γραμμ. επεξεργασμένου κρέατος, που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν, συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.
100 γραμμ. μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα, συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
100 γραμμ. πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο.
Όταν διεξήχθησαν περαιτέρω αναλύσεις για να δοκιμαστούν τα ευρήματα σε διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών έγινε πιο αδύναμη, αλλά οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συμβουλεύει όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος όπως βοδινό, αρνί, πρόβειο, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι ή επεξεργασμένο κρέας και αλλαντικά όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και κορν μπιφ την ημέρα να το αποφεύγουν.

www.shape.gr