Γιατί δεν πετάμε το κατακάθι του καφέ: 5+1 απίθανες χρήσεις που ούτε φανταζόμαστε

Γιατί δεν πετάμε το κατακάθι του καφέ: 5+1 απίθανες χρήσεις που ούτε φανταζόμαστε

Οταν έρθει η ώρα να αλλάξουμε φίλτρο στην καφετιέρα ή να αδειάσουμε το καλαθάκι στη μηχανή του εσπρέσο, ας μην πετάξουμε τα υπολείμματα.

Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς καφέ. Ακόμη κι αν δεν ανήκουμε σε όσους ορκίζονται ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσουν τη μέρα χωρίς την αναζωογονητική δράση του, σίγουρα έχει μια θέση στην κουζίνα μας -αν μη τι άλλο, για τους επισκέπτες.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Ειδικά όμως οι λάτρεις του καφέ, που καταναλώνουμε γερές ποσότητες, αξίζει να έχουμε υπόψη ότι αυτή η σχέση δεν τελειώνει στο απολαυστικό φλιτζάνι και ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κατακάθι -από τον καφέ φίλτρου και τον εσπρέσο- και μάλιστα με διάφορους, απίθανους τρόπους.

Εξαφανίζει τις οσμές από το ψυγείο
Απλώνουμε το κατακάθι του καφέ σε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί ζαχαροπλαστικής, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για τα ψήσουμε μπισκότα, το αφήνουμε να στεγνώσει και στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Θα εξουδετερώσει τις οσμές. Tip: Λειτουργεί εξίσου καλά και στην περίπτωση που θέλουμε να απαλλαγούμε από τη μυρωδιά της ναφθαλίνης στις ντουλάπες.

Ένα φυσικό scrub για το δέρμα
Οι κόκκοι του καφέ είναι ένα φυσικό scrub, καθώς απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντας το λείο και αναζωογονημένο. Για να χρησιμοποιήσουμε το κατακάθι του καφέ ως απολεπιστικό, το αναμιγνύουμε με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και κάνουμε απαλό μασάζ στο δέρμα μας με κυκλικές κινήσεις. Ξεπλένουμε με ζεστό νερό και εφαρμόζουμε την ενυδατική μας κρέμα.

Εντομοαπωθητικό
Το κατακάθι του καφέ περιέχει ενώσεις που είναι δυσάρεστες στα έντομα, γεγονός που το καθιστά ένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό. Για καλύτερα αποτελέσματα, απλώνουμε κατακάθι καφέ γύρω από τα σημεία στα οποία είναι πιθανό να συγκεντρωθούν κουνούπια αλλά και μυρμήγκια, όπως κοντά σε πόρτες και παράθυρα. Σύμφωνα με μελέτες, το νερό που περιέχει καφέ ή κατακάθι καφέ αποτρέπει τα ενήλικα κουνούπια από το να εναποθέσουν αυγά. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε με κατακάθι μικρά φακελάκια και να τα κρεμάσουμε σε σημεία όπου τα έντομα αποτελούν πρόβλημα, όπως ντουλάπες και ντουλάπια.

Εξουδετερώνει τις οσμές από τα χέρια
Όταν οι συνταγές περιλαμβάνουν σκόρδο ή κρεμμύδι, τα οποία συνήθως καθαρίζουμε και κόβουμε με γυμνά χέρια, η έντονη οσμή παραμένει για ώρες στο δέρμα και δεν εξαφανίζεται με το πλύσιμο. Αντί να καταφύγουμε σε κάποιο σκληρό χημικό, δοκιμάζουμε να τρίψουμε τα χέρια σας με κατακάθι καφέ. Έχει φυσικές αποσμητικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των οσμών.

Μαλακώνει το κρέας
Η φυσική οξύτητα και τα ένζυμα των καταλοίπων του καφέ διασπούν τις σκληρές μυϊκές ίνες του κρέατος, κάνοντας το πιο τρυφερό και πιο εύκολο στο μαγείρεμα. Απλά αναμειγνύουμε το κατακάθι με νερό για να δημιουργήσουμε μια πάστα με την οποία και αλείφουμε το κρέας. Το αφήνουμε με την πάστα για μερικές ώρες και το ξεπλένουμε πριν από το μαγείρεμα. Εκτός από το γεγονός ότι γίνεται πιο μαλακό, η πάστα αυτή προσθέτει μια διακριτική γεύση στο πιάτο μας. Η πρακτική λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με τα πιο σκληρά κομμάτια κρέατος, όπως οι μπριζόλες.

Είναι λίπασμα για τα φυτά
Εκτός των άλλων, το κατακάθι του καφέ αποτελεί εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά, καθώς περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο, θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους, τα οποία απελευθερώνονται βαθμιαία στο έδαφος. Απλώνουμε το κατακάθι γύρω από τα φυτά. Μπορούμε επίσης να το ανακατέψουμε με χώμα πριν από τη φύτευση. Το κατακάθι του καφέ είναι όξινο, οπότε λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στα φυτά που προτιμούν όξινο έδαφος, όπως οι ντομάτες, τα βατόμουρα και τα τριαντάφυλλα.

www.huffingtonpost.gr

unsplash.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

ΕΥΚΟΛΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΠΡΩΤΕΐΝΗΣ: ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr