Έτσι θα καθαρίσεις τη μούχλα στους τοίχους ή το ταβάνι

Έτσι θα καθαρίσεις τη μούχλα στους τοίχους ή το ταβάνι

Η υγρασία είναι από τα κοινά και συχνά προβλήματα σε ένα νοικοκυριό. Η μούχλα στους τοίχους ή στο ταβάνι είναι ένα θέμα με το οποίο ήρθαμε ή θα έρθουμε αντιμέτωποι οι περισσότεροι κάποια στιγμή. Αυτοί οι μύκητες όμως είναι ανεπιθύμητοι, τόσο για αισθητικούς όσο και για ιατρικούς λόγους. Εδώ σου έχω δύο εύκολες λύσεις για να καθαρίσεις πρόσκαιρα τη μούχλα. Και λέω πρόσκαιρα, γιατί η μόνιμη λύση θα έρθει όταν βρεις και αντιμετωπίσεις την αρχική αιτία που δημιουργεί το όλο θέμα.

Πως να καθαρίσεις τη μούχλα στους τοίχους ή το ταβάνι
Καθάρισέ την με χλωρίνη
Για να απομακρύνεις τους ανεπιθύμητους μύκητες θα χρειαστείς:

Χλωρίνη πλυντηρίου αραιωμένη με νερό
Μπουκάλι με σύστημα ψεκασμού
Πλαστικά γάντια
Μάσκα μιας χρήσης

Πριν ξεκινήσεις φόρεσε πλαστικά γάντια και μάσκα μιας χρήσεως. Καλό είναι δηλαδή να μην έρθεις σε άμεση επαφή με τη μούχλα. Θα χρειαστεί επίσης να ανοίξεις τα παράθυρα, για να αναπνέει όχι μόνο ο χώρος αλλά και εσύ όσο καθαρίζεις την υγρασία. Στρώσε στο πάτωμα εφημερίδες ή ένα χαρτόνι.

Αραίωσε στη συνέχεια τη χλωρίνη με νερό, σε αναλογία 1 προς 8, μέσα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψέκασε επιμελώς στα σημεία όπου εμφανίζεται το πρόβλημα. Η χλωρίνη είναι ένα δραστικό λευκαντικό και θα εξαφανίσει τα ίχνη μούχλας. Επειδή η χλωρίνη αποχρωματίζει τα ρούχα, φόρεσε κάτι πρόχειρο.

Άφησε το μείγμα να δράσει και να στεγνώσει καλά η επιφάνεια, πριν επιστρέψεις στη θέση τους τα έπιπλα. Όπως καταλαβαίνεις όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να τρίψεις, αλλά δεν πρέπει κιόλας, γιατί με το τρίψιμο η μούχλα θα εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του χώρου.

Γέμισε χοντρό αλάτι ένα μπολ και τοποθέτησέ το στις γωνίες του σπιτιού, όπου έχεις εντοπίσει αυξημένα προβλήματα υγρασίας. Θα δεις ότι η υγρασία θα αρχίσει σιγά σιγά να απορροφάται από το αλάτι! Μία φορά το μήνα άλλαζε το αλάτι στο μπολ.

Καθάρισέ την με βόρακα
Σε αντίθεση με τη χλωρίνη ο βόρακας είναι ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού που δεν εκπέμπει χημικές ουσίες ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις και αποτελεί εξαιρετική λύση κατά της μούχλας. Για να απομακρύνεις τους ανεπιθύμητους μύκητες θα χρειαστείς:

Βόρακα (θα τον βρεις σε μορφή λευκής σκόνης στα φαρμακεία)
Βούρτσα
Βαμβακερό πανί
Πλαστικά γάντια
Μάσκα μιας χρήσης
Λεκανίτσα

Φόρεσε μάσκα, γάντια και ανακάτεψε 4 κουταλιές της σούπας βόρακα με χλιαρό νερό στη λεκανίτσα σου. Θα βάλεις τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βγει ένα συμπαγές μείγμα, σαν πάστα. Με τη βοήθεια της βούρτσας άπλωσε το μείγμα στα προβληματικά σημεία, χωρίς όμως να τρίψεις. Άφησε το μείγμα να δράσει για 2 με 3 ώρες. Στη συνέχεια σκούπισε απαλά με καθαρό πανί. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

Οι παραπάνω λύσεις που σου προτείνω είναι σίγουρα αποτελεσματικές, αλλά είναι μια προσωρινή λύση. Με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να ασταρώσεις την προβληματική επιφάνεια και να περάσεις δύο χέρια με μυκητοκτόνο πλαστικό χρώμα. Και φυσικά θα πρέπει να εντοπίσεις την αιτία που προκαλεί τη μούχλα στους τοίχους και να την αντιμετωπίσεις. Μόνο έτσι θα απαλλαγείς οριστικά και ριζικά από το πρόβλημα.

Βρες την αιτία του κακού και αντιμετώπισέ την
Η μούχλα ουσιαστικά είναι ένας μύκητας και αρκετά ανθεκτικός, που αναπτύσσεται μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αν δεν βρεις την αιτία του κακού, η μούχλα θα επιστρέφει ξανά και ξανά. Οι πιο κοινές αιτίες που την προκαλούν είναι οι παρακάτω:

Έχει σπάσει σωλήνας νερού
Αν το πρόβλημα της υγρασίας εμφανίστηκε ξαφνικά και σε ένα συγκεκριμένο μόνο σημείο, τότε είναι πιθανό να υπάρχει κάποια υδραυλική βλάβη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υγρασία συναντάται συνήθως στους φωταγωγούς, στις αποχετεύσεις της κουζίνας και του μπάνιου, στις σωλήνες εξαερισμού που τέμνουν κάθετα τους τοίχους κτλ. Εδώ χρειάζεσαι έναν υδραυλικό, ο οποίος θα ελέγξει το συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού σου για τυχόν αθέατες διαρροές και φυσικά θα τις επισκευάσει.

Το δωμάτιο δεν αερίζεται επαρκώς
Οι τοίχοι έχουν ανάγκη από επαρκή κυκλοφορία καθαρού αέρα. Γι΄αυτό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα καλό είναι να αφήνεις ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα για τουλάχιστον 10 με 20 λεπτά καθημερινά.

Ανοίγοντας τα παράθυρα μπαίνει μέσα στο σπίτι ξηρότερος αέρας, ο οποίος θερμαίνεται στη θερμοκρασία δωματίου και απορροφά υδρατμούς από το εσωτερικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα ο υγρότερος εσωτερικός αέρας ρίχνεται προς τα έξω.

Στο θέμα με την αυξημένη υγρασία, κατά τους φθινοπωρινούς & χειμερινούς κυρίως μήνες, θα σε βοηθήσουν οι ειδικοί αφυγραντήρες. Βάλε την ειδική αυτή συσκευή σε λειτουργία όσο πιο συχνά μπορείς, για να απορροφήσει όση περισσότερη υγρασία γίνεται, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί. Διάβασε τα 8 κριτήρια που πρέπει να εξετάσεις πριν επιλέξεις αφυγραντήρα. Ο αφυγραντήρας δρα προληπτικά, αλλά δεν θα εξαφανίσει την ήδη υπάρχουσα μούχλα στους τοίχους.

Δεν υπάρχει καλή θερμομόνωση στους τοίχους
Τα προβλήματα με τη μούχλα βλέπεις ότι δημιουργούνται κυρίως στα δοκάρια, στις κολώνες, στα τοιχία και ιδιαίτερα σε γωνίες. Η υγρασία μάλιστα αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά κι αν δεν αντιμετωπιστεί, γρήγορα θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη επιφάνεια. Η εφαρμογή κάποιου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμοπρόσοψης στους τοίχους και την ταράτσα, θα μπορούσε να σταματήσει πλήρως την ανάπτυξη της μούχλας στο σπίτι σου.

makelife.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μπανάνες: Τι θα γίνει αν φας μια πράσινη την ημέρα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr