ΠΟΙΟ ΧΡΩΜΑ ΜΗΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ;
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Κάποιοι τρελαίνονται για κόκκινα μήλα με γλυκιά γεύση, ορισμένοι δεν μπορούν να αντισταθούν στα τραγανά πράσινα και άλλοι προτιμούν όσα έχουν κίτρινη απόχρωση. Εσύ σε ποια ομάδα ανήκεις; Και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξεις τα μήλα στη διατροφή σου. Τα μήλα, πέρα από εξαιρετικά υγιεινά είναι και πολύ νόστιμα. Το χρώμα τους διαφοροποιεί ελαφρώς τη γεύση τους, με αποτέλεσμα άλλοι να προτιμούν τα κόκκινα, άλλοι τα πράσινα και κάποιοι τα κίτρινα.
Τι προσφέρει, όμως, στην υγεία μας κάθε χρώμα;
Ποιο χρώμα μήλου προσφέρει περισσότερα στην υγεία μας;
Διαιτολόγοι εξηγούν ότι το χρώμα του μήλου δεν υπαγορεύει απαραίτητα τη θρεπτική αξία του.
Όποια και αν είναι η απόχρωση, το μήλο έχει διαιτητικές φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως βιταμίνη C) και αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Γενικά, η διαφορά μεταξύ των μήλων όσον αφορά το χρώμα τους είναι ελάχιστη και εξαρτάται από τον τύπο τους και από το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται.
Αυτό που ισχύει είναι πως τα μήλα που έχουν πιο σκούρο κόκκινο ή μοβ «δέρμα», έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα πιο ανοιχτόχρωμα.
Όλα τα μήλα περιέχουν φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που είναι χρήσιμα για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Προωθούν την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και συμβάλλουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα.
Η πηκτίνη που περιέχουν τα μήλα είναι πρεβιοτικό και συμβάλλει στην ανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου, που είναι καλή τροφή για τη μικροχλωρίδα.
Το κάλιό τους επίσης βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τι έξτρα σού δίνει το κάθε χρώμα;
Στην ουσία, επιλέγουμε το χρώμα του μήλου με βάση τον τρόπο κατανάλωσης. Στην απόφασή μας ρόλο μπορεί να παίξει και μία έξτρα «βοήθεια» που δίνει το κάθε ένα.
Τα κόκκινα μήλα είναι συχνά πιο γλυκά και επομένως ιδανικά για σνακ. Παρεμπιπτόντως, το χρώμα τους οφείλεται στις ανθοκυανίνες τους (ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα).
Τα πράσινα τείνουν να είναι τραγανά, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ιδανικά για μαγείρεμα και ψήσιμο. Το χρώμα το δίνει η χλωροφύλλη που επίσης είναι αντιοξειδωτικό και στις τελευταίες μελέτες ερευνάται αν προστατεύει από καρκινικούς όγκους.
Τα κίτρινα έχουν συνήθως ήπια και γλυκιά γεύση και έτσι μπορούμε και να τα φάμε φρέσκα και να τα μαγειρέψουμε. Έχουν καροτενοειδή που έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και οφθαλμικών παθήσεων.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Πώς πλένονται μπουφάν, μαξιλάρια και παπλώματα με πούπουλα στο πλυντήριο