Φθινοπωρινή καθαριότητα: Οι δουλειές που πρέπει να κάνετε πριν πιάσει κρύο και στρώσετε τα χαλιά

Αναλυτικός οδηγός οργάνωσης με όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν φέτος το Φθινόπωρο πριν πιάσει το κρύο και πριν στρώσουμε τα χαλιά
Το φθινόπωρο, όσο κι αν μερικοί το θεωρούν συνέχεια του καλοκαιριού, αποτελεί μία μεταβατική εποχή μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού. Είναι εκείνοι οι μήνες του χρόνου που τους προβληματίζουν όλους. Αφού δεν μπορείς να ντυθείς καλοκαιρινά, αλλά ούτε και χειμωνιάτικα, το σπίτι πρέπει να αποκτήσει άλλη όψη, αφού το “καλοκαίρι” δεν του ταιριάζει πια, και γενικότερα επικρατεί μία σύγχυση.
 

Και καθώς, όλα είναι μετέωρα , αυτή την χρονική περίοδο, υπάρχουν ορισμένες δουλειές του σπιτιού που καλό είναι να γίνουν πριν εδραιωθεί για τα καλά ο χειμώνας και πιάσουν τα κρύα.

Φρεσκάρετε κουρτίνες και ριχτάρια
Αρχικά, καθώς το καλοκαίρι πέρασε, αλλάζει και η διακόσμηση του σπιτιού. Οι καλοκαιρινές κουρτίνες και τα ανάλαφρα ριχτάρια, αντικαθίστανται τώρα με πιο χοντρά και χειμωνιάτικα υφάσματα. Καθώς, όμως, ο καιρός ακόμη το επιτρέπει, μπορείτε να πλύνετε τις κουρτίνες και τα καλοκαιρινά σας ριχτάρια, ώστε να στεγνώσουν στο λεπτό και να τα φυλάξετε για την επόμενη χρονιά.

Και στην περίπτωση, όμως, που δεν επιθυμείτε να τα αντικαταστήσετε, μπορείτε απλά να τα φρεσκάρετε και να τα επιστρέψετε πίσω στην θέση τους , πιο ευωδιαστά από ποτέ!

Ρίξτε μια ματιά στα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά
Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να ελεγχθούν όλες οι πηγές θερμότητας. Είτε είναι κλιματιστικό, είτε καλοριφέρ ή τζάκι, πριν την έναρξη του χειμώνα, οφείλετε να τα ελέγξετε διεξοδικά, ώστε να μην έρθετε, στην πορεία, αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις.

Φαντάζεστε να έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας και εσείς να μην έχετε τρόπο να ζεσταθείτε; Σαν εφιάλτης φαντάζει! Εκτός, όμως, από τον έλεγχο τους, είναι και η κατάλληλη περίοδος να προμηθευτείτε καύσιμη ύλη. Τα ξύλα το φθινόπωρο έχουν μειωμένες τιμές, εκτός αυτού, όμως, θα είστε και σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να υποδεχτείτε το καλοκαίρι.

Καθαρίστε τους εξωτερικούς χώρους
Καθώς ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις ή και χιόνι, δεν είναι πάντα εύκολο να ασχοληθείτε με τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού. Στην περίπτωση δε, που έχετε κήπο, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο! Για τον λόγο αυτό, το φθινόπωρο φροντίστε να επιμεληθείτε πλήρως, το εξωτερικό του σπιτιού σας, ώστε να μην χρειάζεται άμεσα φροντίδα!

Εκτός, όμως από τα φυτά, το γκαζόν ή οτιδήποτε άλλο χρήζει επιμέλειας , μην ξεχνάτε και τις ψησταριές και τα γκριλ που απολαμβάνατε καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα συγκεκριμένα δεν απαιτούν καθάρισμα μόνο όταν είναι να τα “βγάλουμε”, αλλά και όταν τα αποθηκεύουμε. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, την εποχή και λάμψτε το κήπο και τα είδη του!

Η καλύτερη εποχή για βάψιμο
Αν βαρεθήκατε το χρώμα του σπιτιού ή απλώς θέλετε να του κάνετε ένα φρεσκάρισμα μέσω του βαψίματος, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή! Όχι μόνο, θα στεγνώσει πιο εύκολα το χρώμα, απ’ ότι τον χειμώνα αλλά πολύ περισσότερο, δεν θα είστε αναγκασμένοι να εισπνεύσετε τις μυρωδιές της μπογιάς.

Κατα την καλοκαιρινή περίοδο, ο καύσωνας της εποχής δεν επιτρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Ενώ τον χειμώνα, που βρέχει και κάνει κρύο, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε κλειστά παράθυρα και να εισπνέουμε όλες τις αναθυμιάσεις του χρώματος. Μην ξεχνάμε , όμως, πως τον χειμώνα έχουμε και στρωμένα χαλιά, που έχουν κίνδυνο να λερωθούν. Για τους λόγους αυτούς, το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για τέτοιου είδους αλλαγές!

Τακτοποίηση ντουλάπας
Η μεταβατική αυτή περίοδος, ασφαλώς και επηρεάζει σημαντικά και την γκαρνταρόμπα μας. Τα καλοκαιρινά, πλέον, ρούχα δεν έχουν θέση στην ντουλάπα μας. Την αλλαγή από καλοκαιρινά σε χειμωνιάτικα, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε ώστε να κάνετε και ένα ξεκαθάρισμα στα ρούχα που δεν σας κάνουν ή δεν θέλετε άλλο. Ξεφορτωθείτε τα και κάντε χώρο για καινούργια συνολάκια!!

Γυαλίστε τις εξώπορτες
Οι εξωτερικές πόρτες δεν είναι από τις δουλειές που χρειάζονται συχνή περιποίηση και καθαριότητα. Μία φορά κάθε αλλαγή εποχής, είναι αρκετή, ώστε να παραμένουν καθαρές( όσο αυτό είναι εφικτό). Επιχειρείστε να τις καθαρίσετε, αφού είναι σίγουρο, πως η σκόνη του καλοκαιριού θα τις έχει βρωμίσει αρκετά. Βιαστείτε πριν πιάσουν οι πρώτες βροχές!!!

Κάθε εποχή έχει τις δικές τις συγκεκριμένες δουλειές που πρέπει να γίνονται. Έτσι και το φθινόπωρο, ο προάγγελος του χειμώνα, είναι εκείνοι οι μήνες που προετοιμάζουμε το σπίτι για την χειμερινή περίοδο! Σίγουρα, δεν είναι εύκολη η αλλαγή εποχών, καθώς απαιτεί πολλές και βαριές δουλειές. Όπως και να έχει , όμως, το αποτέλεσμα πάντα μας ευχαριστεί και μας ανταμείβει!

 Daddy-cool.gr 

unsplash.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/08/30/hair-contouring-i-techniki-pou-tha-anadeixei-to-schima-tou-prosopou-sas/