Το ισχυρό βότανο που μπορεί να θεραπεύσει το σώμα σας ενώ κοιμάστε

Το ισχυρό βότανο που μπορεί να θεραπεύσει το σώμα σας ενώ κοιμάστε

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στον ύπνο, θα βρείτε πολλά συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε . Η μελατονίνη υποστηρίζει τον ύπνο αναπροσαρμόζοντας τον κύκλο του ύπνου σας και το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες και το νευρικό σας σύστημα για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ορισμένα συμπληρώματα ύπνου συνδυάζουν τον νευροδιαβιβαστή γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) με το ισχυρό βότανο βάλσαμο λεμονιού, ώστε να κοιμάστε καλύτερα. Το βάλσαμο λεμονιού βοηθά στην αύξηση των επιπέδων GABA στον εγκέφαλο.

Το βάλσαμο λεμονιού, ή  αλλιώς μελισσόχορτο, έχει  φαρμακευτικές ιδιότητες που ίσως δεν γνωρίζετε. Η Maggie Moon, MS, RD ., εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Λος Άντζελες και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου, « The MIND Diet: 2nd Edition », επισημαίνει αρκετές ερευνητικές μελέτες που δείχνουν τα οφέλη για την υγεία μας από το βάλσαμο λεμονιού.

«Οι αναδυόμενες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βάλσαμου λεμονιού μπορεί να βελτιώσουν την κατάθλιψη», είπε.

Τα φαινολικά οξέα και άλλες ενώσεις στο βάλσαμο λεμονιού το καθιστούν χρήσιμο για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές του ιδιότητες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο Frontiers in Bioscience. Το βάλσαμο λεμονιού δείχνει πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία καταστάσεων όπως το άγχος, η υπέρταση και η άνοια.

Το βάλσαμο λεμονιού θεραπεύει το μυαλό

Η λήψη του βάλσαμου λεμονιού μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε το επίπεδο του άγχους σας , αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζετε την ατομική δοσολογία σας.

Σε ένα άρθρο του 2004 στο Psychosomatic Medicine, όταν οι άνθρωποι πήραν 600 χιλιοστόγραμμα μελισσόχορτου και αντιμετώπισαν μια αγχωτική κατάσταση, ένιωθαν πιο ήρεμοι αλλά βρέθηκαν σε χαμηλότερη σε εγρήγορση.

Αντιθέτως, μια δόση 300 χιλιοστόγραμμων ηρεμούσε αρκετά τους ανθρώπους για να λύσουν μαθηματικά προβλήματα πιο γρήγορα.

Η μείωση της δόσης σας στα 200 χιλιοστόγραμμα δύο φορές την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2023 στο Frontiers in Pharmacology.

Οι άνθρωποι που έπαιρναν βάλσαμο λεμονιού όχι μόνο βελτίωσαν τη διάθεσή τους αλλά μείωσαν επίσης το άγχος και το στρες ενώ βελτίωσαν και την ψυχική τους ευεξία. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Μήπως μοιάζει μαγικό;

Επειδή το βάλσαμο λεμονιού είναι  αντιοξειδωτικό, μπορεί επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλο σε άτομα που παρουσιάζουν σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Μια μελέτη του 2023 στο Journal of Alzheimer’s Disease διαπίστωσε ότι τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση που έπαιρναν 500 χιλιοστόγραμμα βάλσαμου λεμονιού την ημέρα για οκτώ χρόνια είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα γνωστικής έκπτωσης.

Η Moon προτείνει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε το βάλσαμο λεμονιού, ειδικά εάν είστε νεότερη, έγκυος ή θηλάζετε. Όσοι πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς ή υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί όταν παίρνουν βάλσαμο λεμονιού. «Για το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και τη γνωστική λειτουργία, ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το βάλσαμο λεμονιού είναι από το στόμα, είτε σε κάψουλες είτε με σταγονόμετρο», είπε η Μουν. «Συνιστώνται ποσότητες έως και 500 mg την ημέρα για έως και 6 μήνες για τους ενήλικες».

Το βάλσαμο λεμονιού θεραπεύει το σώμα

Το βάλσαμο λεμονιού μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο έξω από το σώμα για τη θεραπεία του απλού έρπητα, σύμφωνα με άρθρο του 2016 στο Journal of Evidence-Based Integrative Medicine. Το βάλσαμο λεμονιού έχει μια αντιική ένωση που ονομάζεται ροσμαρινικό οξύ που εμποδίζει αυτόν τον ιό να μολύνει τα κύτταρα. «Η εφαρμογή μιας λοσιόν με βάλσαμο λεμονιού 1% έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ταχύτερη επούλωση του έρπητα , ειδικά αν εφαρμοστεί νωρίς», είπε η Μουν. Τα αιθέρια έλαια που παρασκευάζονται με βάλσαμο λεμονιού μπορούν επίσης να σκοτώσουν βακτήρια και μύκητες.

Το βάλσαμο λεμονιού θεωρείτε ότι μπορεί επίσης να είναι μέρος του σχεδίου θεραπείας για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Phytotherapy Research, όταν τα υπερτασικά άτομα έπαιρναν κάψουλες μελισσόχορτο τρεις φορές την ημέρα (400 χιλιοστόγραμμα συνολικά) για τέσσερις εβδομάδες, μείωσαν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική τους πίεση. Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 22 μονάδες και η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο 14 μονάδες.

Είτε παίρνετε το βάλσαμο λεμονιού μόνο του είτε με άλλα συμπληρώματα, μπορεί να παρατηρήσετε το ηρεμιστικό του αποτέλεσμα και να γίνει μέρος της ευεξίας σας. «Λόγω των ηρεμιστικών και χαλαρωτικών επιδράσεων του, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία», είπε η Μουν. «Αυτό μπορεί να είναι ένα όφελος ή ένα μειονέκτημα, ανάλογα με την περίσταση φυσικά». Εάν το παίρνετε σκόπιμα για τον ύπνο σας, αυτό το γεγονός μπορεί να είναι απολαυστικό.

unsplash.com

www.healthdigest.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Το όσπριο που σου δίνει το διπλάσιο σίδηρο από το σπανάκι | Δεν είναι οι φακές!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr