Σεπτέμβριος και Βάψιμο Σπιτιού: Πώς να το Κάνεις Μόνη Σου με Επαγγελματικό και Πολυτελές Αποτέλεσμα
Πως να βάψω μόνη μου το σπίτι..τι θα χρειαστώ και τι πρέπει να κάνω
Το βάψιμο του σπιτιού μπορεί να γίνει εύκολα με τη σωστή προετοιμασία και τα κατάλληλα εργαλεία. Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς να βάψεις το σπίτι μόνη σου, τι θα χρειαστείς και τι βήματα πρέπει να ακολουθήσεις:
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΑΡΙΑ Η ΑΡΧΑΡΙΟΣ.
Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις μόνη σου αν νομίζεις ότι σου πάει το βάψιμο και ότι θα το απολαύσεις. Το κέρδος; Πέρα απο την οικονομία που θα επιτύχεις, θα απολαύσεις το αποτέλεσμα και θα καμαρώνεις για τον κόπο σου. Και όπως λέει και ο τεχνίτης μας, αν κάνεις ένα λά΄θος ενώ είσαι πρωτάρα ή πρωτάρης , αυτό θα είναι το δικό σου λάθος και όχι του λάθος επαγγελματία. Τα λάθη διορθώνονται ενώ είναι η αληθινή μας προίκα για να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι.
Υλικά και Εργαλεία που θα χρειαστείς:
Μπογιά τοίχου (ανάλογα με την επιφάνεια και το χρώμα που επιθυμείς)
Αστάρι (για προετοιμασία τοίχου, αν χρειάζεται)
Ρολό βαψίματος και λαβή ρολού
Πινέλο (για γωνίες και λεπτομέρειες)
Σκάφη βαφής (για να βάζεις τη μπογιά)
Κολλητική ταινία (για να καλύψεις σοβατεπιά, διακόπτες, παράθυρα)
Πλαστικό κάλυμμα ή παλιά σεντόνια (για να προστατεύσεις τα έπιπλα και το πάτωμα)
Στόκος και σπάτουλα (για να καλύψεις τυχόν τρύπες ή ρωγμές στους τοίχους)
Γυαλόχαρτο (για να λειάνεις τις επιφάνειες)
Σκάλα (για ψηλά σημεία)
Γάντια και μάσκα (για προστασία)
Βήματα:
Προετοιμασία χώρου: Μετακίνησε τα έπιπλα στο κέντρο του δωματίου και κάλυψέ τα με πλαστικό κάλυμμα ή σεντόνια. Κάλυψε το πάτωμα με πλαστικό κάλυμμα για να μην λερωθεί.
Καθαρισμός τοίχων: Καθάρισε τους τοίχους με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσεις σκόνη και βρωμιά. Αν υπάρχουν λιπαρά σημεία, χρησιμοποίησε ένα ήπιο απορρυπαντικό.
Στόκος και λείανση: Κάλυψε τυχόν τρύπες ή ρωγμές με στόκο και άφησέ τον να στεγνώσει. Μετά, τρίψε με γυαλόχαρτο για να λειάνεις τις επιφάνειες και να γίνουν ομοιόμορφες.
Κολλητική ταινία: Τοποθέτησε κολλητική ταινία γύρω από σοβατεπιά, διακόπτες, παράθυρα και οποιαδήποτε επιφάνεια δεν θέλεις να βάψεις.
Αστάρωμα (αν χρειάζεται): Εφάρμοσε αστάρι στους τοίχους, ιδιαίτερα αν βάφεις σε πιο σκούρο χρώμα ή αν οι τοίχοι είναι σε κακή κατάσταση. Το αστάρι βοηθά στο να απλωθεί ομοιόμορφα το χρώμα και βελτιώνει την πρόσφυση της μπογιάς.
Ανακάτεμα μπογιάς: Ανακάτεψε καλά τη μπογιά πριν τη χρησιμοποιήσεις για να έχει ομοιόμορφο χρώμα.
Βάψιμο με πινέλο: Ξεκίνησε βάφοντας τις γωνίες και τα σημεία που το ρολό δεν μπορεί να φτάσει με ένα μικρό πινέλο.
Βάψιμο με ρολό: Χρησιμοποίησε το ρολό για τις μεγάλες επιφάνειες. Βάψε με μεγάλες, κάθετες κινήσεις και μετά πέρασε με οριζόντιες κινήσεις για ομοιομορφία. Άφησε να στεγνώσει και επανέλαβε με δεύτερο χέρι αν χρειάζεται.
Αφαίρεση ταινιών: Αφαίρεσε τις κολλητικές ταινίες πριν στεγνώσει τελείως η μπογιά για να αποφύγεις ξεφλουδίσματα.
Καθαρισμός εργαλείων: Καθάρισε τα πινέλα και τα ρολά με νερό (αν χρησιμοποιείς ακρυλική μπογιά) ή με διαλυτικό (αν χρησιμοποιείς λαδομπογιά).
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα μπορέσεις να βάψεις το σπίτι σου μόνη σου εύκολα και με επιτυχία!
ΧΡΗΣΗ ΑΣΤΑΡΙΟΥ-ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
Η χρήση ασταριού πριν το βάψιμο είναι σημαντική για να εξασφαλίσεις καλύτερο και πιο ανθεκτικό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητη. Ακολουθούν οι περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις αστάρι πριν το βάψιμο:
Νέοι τοίχοι ή γυψοσανίδες: Το αστάρι είναι απαραίτητο σε νέους, αβάφους τοίχους ή γυψοσανίδες γιατί βοηθά στην καλύτερη πρόσφυση της μπογιάς και αποτρέπει το σκούριασμα.
Πορώδεις ή απορροφητικές επιφάνειες: Επιφάνειες όπως το γυψοκονίαμα, το τσιμέντο ή το ξύλο απορροφούν πολύ τη μπογιά, οπότε το αστάρι γεμίζει τους πόρους και εξομαλύνει την επιφάνεια.
Αν υπάρχει λεκές: Για τοίχους με λεκέδες από υγρασία, καπνό, μούχλα ή στυλό, το αστάρι αποτρέπει το να «ξεπεταχτούν» οι λεκέδες μετά το βάψιμο.
Σκούρα χρώματα: Όταν θέλεις να καλύψεις σκούρα χρώματα με πιο ανοιχτές αποχρώσεις, το αστάρι εξασφαλίζει καλύτερη κάλυψη με λιγότερα χέρια μπογιάς.
Γυαλιστερές επιφάνειες: Για γυαλιστερές ή λείες επιφάνειες, όπως το πλακάκι ή παλιές λαδομπογιές, το αστάρι βελτιώνει την πρόσφυση της νέας μπογιάς.
Αλλαγή από λαδομπογιά σε ακρυλική: Το αστάρι βοηθάει στη σωστή πρόσφυση όταν αλλάζεις από λαδομπογιά σε ακρυλική μπογιά.
Ξεφλουδισμένοι ή φθαρμένοι τοίχοι: Σε τοίχους που έχουν παλιές μπογιές που ξεφλουδίζουν ή έχουν σημάδια από σπατουλάρισμα, το αστάρι σταθεροποιεί την επιφάνεια.
Χρησιμοποιώντας αστάρι στις παραπάνω περιπτώσεις, θα εξασφαλίσεις καλύτερη κάλυψη και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του χρώματος.