Τα λαχανικά φουσκώνουν το έντερό σου: Οι συμβουλές της διατροφολόγου για να τα καταναλώσεις χωρίς ενοχλήσεις

Τα λαχανικά φουσκώνουν το έντερό σου: Οι συμβουλές της διατροφολόγου για να τα καταναλώσεις χωρίς ενοχλήσεις

Συστήνει με ποια ποσότητα πρέπει να ξεκινήσει ένα άτομο με ΣΕΕ αλλά και άλλες μικρές – αλλά χρήσιμες – συμβουλές.

Η κατανάλωση λαχανικών είναι σίγουρα μια υγιεινή συνήθεια, αλλά αν έχεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μπορεί να σου προκαλούν ενοχλήσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να απολαμβάνεις τα λαχανικά χωρίς να επιβαρύνεις το ευαίσθητο έντερό σου. Ακολουθεί μια απλή καθοδήγηση που μοιράστηκε πρόσφατα η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου μέσα από ένα Instagram story, γεμάτο πρακτικές συμβουλές.

Ξεκίνα με μικρές ποσότητες
Η διατροφολόγος προτείνει να αρχίσεις με μικρές ποσότητες αν έχεις ΣΕΕ. Συγκεκριμένα, μια ποσότητα έως 70 γραμμάρια από κάθε ψητό λαχανικό είναι συνήθως καλά ανεκτή. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να απολαύσεις τη γεύση τους χωρίς να επιβαρύνεις το πεπτικό σου σύστημα.

Σταδιακή αύξηση
Αφού καταναλώσεις μικρές ποσότητες και δεις πώς αντιδρά το έντερό σου, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά την ποσότητα. Αυτή η προοδευτική αύξηση βοηθά το σώμα σου να προσαρμοστεί και μειώνει την πιθανότητα ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Επιμονή και υπομονή
Η υπομονή είναι κλειδί! Εάν παρατηρήσεις ότι η μικρή ποσότητα δεν προκαλεί ενοχλήσεις, συνέχισε να δοκιμάζεις και να παρακολουθείς πώς νιώθεις. Με τον καιρό, μπορεί να μπορέσεις να απολαμβάνεις μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς προβλήματα.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές
► Προτίμησε ψητά λαχανικά: Τα ψητά λαχανικά συνήθως είναι πιο εύπεπτα από τα ωμά.

► Επίλεξε λαχανικά χαμηλά σε φρουκτόζη: Όπως οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια, και απόφυγε εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα κρεμμύδια και οι ντομάτες.

► Δοκίμασε προσθέτοντας βότανα: Η προσθήκη βοτάνων όπως το θυμάρι ή η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να προσφέρει επιπλέον γεύση χωρίς να προκαλεί ενοχλήσεις.

Η κατανάλωση λαχανικών δεν χρειάζεται να είναι πρόβλημα, ακόμα και με ευαίσθητο έντερο. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να ενσωματώσεις πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου χωρίς να αγχώνεσαι για ενοχλήσεις. Χρειάζεται λίγη επιμονή και προσαρμογή, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!

shape.gr

unsplash.com

9 Ιδέες για πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που πρέπει να δοκιμάσετε

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr