Καρκίνος: Νέα θεραπεία με νανοσωματίδια συρρικνώνει και εξαλείφει τους όγκους του παγκρέατος

Καρκίνος: Νέα θεραπεία με νανοσωματίδια συρρικνώνει και εξαλείφει τους όγκους του παγκρέατος

Νέα θεραπεία με νανοσωματίδια συρρικνώνει και εξαλείφει τους όγκους του παγκρέατος

Μία νέα, καινοτόμος έρευνα οδήγησε σε μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος που χρησιμοποιεί νανοσωματίδια για την τόνωση των ανοσολογικών αποκρίσεων και τη βελτίωση της χορήγησης φαρμάκων.

Μαριάννα Σπανού
Αυτή η στρατηγική έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα, με οκτώ στα εννέα ποντίκια να παρουσιάζουν βελτιώσεις στον όγκο και δύο να βλέπουν τους όγκους τους να εξαλείφονται πλήρως. Αυτή η προσέγγιση υπόσχεται ευρύτερες εφαρμογές στην ογκολογία.

Καινοτόμος θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst και της Ιατρικής Σχολής UMass Chan απέδειξαν σε ποντίκια μια νέα μέθοδο για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, περιγράφει τις συνεργιστικές επιδράσεις ενός νέου συστήματος χορήγησης φαρμάκων μέσω νανοσωματιδίων για την ενεργοποίηση μιας οδού του ανοσοποιητικού σε συνδυασμό με παράγοντες στόχευσης όγκου.

Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC) είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του παγκρέατος. Με ένα θλιβερό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις στο 13%, είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο.

Μια σημαντική πρόκληση είναι το μικροπεριβάλλον που περιβάλλει τον όγκο. Αυτό το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από πυκνό ιστό που δημιουργεί ένα φράγμα γύρω από τον όγκο που αναστέλλει το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και μπλοκάρει τη διήθηση του ανοσοποιητικού.

Καινοτομία στα συστήματα παροχής φαρμάκων
«Η χορήγηση φαρμάκων είναι μια τεράστια πρόκληση λόγω της αρχιτεκτονικής του μικροπεριβάλλοντος αυτών των δύσκολων στη θεραπεία όγκων», λέει ο Prabhani Atukorale, επίκουρος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο UMass Amherst και ένας από τους συγγραφείς της εργασίας. Προσθέτει ότι το περιβάλλον εμποδίζει επίσης την ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων του σώματος και τη διείσδυσή τους στον όγκο.

Ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης κατά του καρκίνου
«Ο καρκίνος του παγκρέατος, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στις περισσότερες συμβατικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία ή ακόμα και η ανοσοθεραπεία, η οποία έχει φέρει επανάσταση σε πολλές θεραπείες καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια», λέει ο Marcus Ruscetti, επίκουρος καθηγητής μοριακής, κυτταρικής και βιολογίας του καρκίνου στο UMass Chan Medical School, και συγγραφέας της μελέτης.

Η προηγούμενη έρευνα του Ruscetti έδειξε ότι δύο αντικαρκινικά φάρμακα (αναστολέας MEK trametinib και CDK4/6 inhibitor palbociclib, ή T/P) μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας τη χορήγηση μεγαλύτερων Τ κυττάρων (καθώς και χημειοθεραπείας) στον όγκο.

Ωστόσο, ο καρκίνος «ξεγελάει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να πιστεύει ότι ο όγκος είναι απλώς μια κανονική, υγιής συστάδα κυττάρων. Δεδομένου ότι τα Τ κύτταρα δεν ενεργοποιούνται, η παρουσία περισσότερων από αυτά δεν θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Εδώ είναι που οι ερευνητές θέλουν να εφαρμόσουν μια δική τους μέθοδο. Η πρώτη οδός ονομάζεται οδός διεγέρτης των γονιδίων ιντερφερόνης (STING). Το STING αναγνωρίζει τις ιογενείς λοιμώξεις στο σώμα. «Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να σκεφτεί ότι υπάρχει ιογενής λοίμωξη, τότε αξιοποιούμε μια πολύ ισχυρή αντικαρκινική ανοσολογική απάντηση για ανοσοθεραπεία όγκου», εξηγεί ο Δρ. Atukorale.

Προηγμένος σχεδιασμός νανοσωματιδίων για τη χορήγηση φαρμάκων
Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να ενεργοποιήσουν το μονοπάτι TRL4 επειδή ενισχύει τα αποτελέσματα της ενεργοποίησης του STING. Χρησιμοποίησαν αγωνιστές, που είναι οποιαδήποτε χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει βιολογική απόκριση -σε αυτή την περίπτωση, σε ανοσοδιεγερτικά μονοπάτια. Αλλά η λήψη αυτών των χημικών που προκαλούν ανοσία μέσω του μικροπεριβάλλοντος του όγκου εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση.

Η λύση των ερευνητών: ενθυλάκωση των αγωνιστών STING και TRL4 σε έναν νέο σχεδιασμό νανοσωματιδίων με βάση τα λιπίδια. Τα νανοσωματίδια έχουν πολλά οφέλη. Πρώτον, η έρευνα έδειξε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην παροχή των αγωνιστών στο δύσκολο μικροπεριβάλλον του όγκου.

Ο σχεδιασμός επιτρέπει επίσης οι δύο αγωνιστές να «συσκευάζονται» μαζί. «Εξασφαλίζει ότι μεταφέρονται μαζί στην κυκλοφορία του αίματος, φτάνουν μαζί στο ίδιο κύτταρο στόχο και απορροφώνται μαζί από το ίδιο κύτταρο στόχο», σημειώνει ο Δρ. Atukorale.

«Χρησιμοποιούμε βιοσυμβατά υλικά με βάση τα λιπίδια για να ενθυλακώσουμε φάρμακα που λειτουργούν αποτελεσματικά μαζί, αλλά δεν τους αρέσει να είναι το ένα δίπλα στο άλλο, και στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανικές δυνατότητες για να δημιουργήσουμε διάφορες λειτουργίες για να τα κατευθύνουμε εκεί που πρέπει να πάνε», συνεχίζει.

Σημαντικά αποτελέσματα και μελλοντικές προοπτικές
Η συνεργιστική δράση των δύο αγωνιστών συν τη θεραπεία με τα αντικαρκινικά φάρμακα αποδείχθηκε αποτελεσματική: σε οκτώ από τα εννέα από τα ποντίκια παρατηρήθηκε νέκρωση όγκου και συρρίκνωση. «Είχαμε και δύο ποντίκια που είχαν πλήρεις αποκρίσεις, που σημαίνει ότι οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς, κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό. Δεν το έχουμε ξαναδεί», σημειώνει ο Δρ. Ruscetti.

Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει επειδή οι όγκοι επέστρεψαν μετά τη διακοπή της θεραπείας στα ποντίκια, αλλά ο ερευνητής τονίζει ότι είναι ακόμα ένα πολύ ενθαρρυντικό βήμα προς τη θεραπεία.

www.oloygeia.gr

unsplash.com

Ρυτίδες & κηλίδες: 3 «μαγικές» τροφές που θα τις περιορίσουν

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr