Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Βρώσιμες ρίζες & άλλες τροφές για να προετοιμαστείτε για τον χειμώνα

Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Βρώσιμες ρίζες & άλλες τροφές για να προετοιμαστείτε για τον χειμώνα

Καθώς αποχαιρετάμε -ημερολογιακά τουλάχιστον- το καλοκαίρι και ετοιμαζόμαστε για τους ψυχρότερους μήνες, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε σε μια θρεπτική διατροφή γεμάτη με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Βρώσιμες ρίζες & άλλες τροφές για να προετοιμαστείτε για τον χειμώνα
Σύμφωνα με τον γενικό γιατρό Donald Grant, το φθινόπωρο είναι καλό να ακολουθούμε διατροφή που θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς και να προλάβουμε τυχόν ελλείψεις που θα αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας.

Σινάνη Αικατερίνη

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

 

«Με τον κίνδυνο κοινών ασθενειών, όπως τα κρυολογήματα και τα αναπνευστικά προβλήματα, να αυξάνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες, είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα σε τρόφιμα που μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα», λέει ο Δρ. Grant.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Βρώσιμες ρίζες
Πρόκειται για σημαντική πηγή φυτικών ινών, απαραίτητων για την πέψη, τη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και τη μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Α και C, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων εποχών.

«Επιπλέον, οι βρώσιμες ρίζες, όπως τα καρότα, οι πατάτες, τα παντζάρια είναι στην εποχή τους όλο το φθινόπωρο, ενώ τα γογγύλια και η σελινόριζα καθ’ όλη της διάρκεια του χειμώνα. Υιοθετώντας αυτά τα εποχιακά τρόφιμα στη διατροφή σας μπορείτε να διατηρήσετε την ευεξία σας και να αποφύγετε τις ελλείψεις».

Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή κολλαγόνου.

«Η βιταμίνη C έχει πολυάριθμα οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση των εσπεριδοειδών στη φθινοπωρινή και χειμερινή διατροφή σας είναι απαραίτητη», λέει ο Δρ. Grant.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
«Κατά τη γνώμη μου, τα δημητριακά ολικής άλεσης θα πρέπει να αποτελούν βασικό τμήμα της διατροφής όλων μας όλο το χρόνο, καθώς σε αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά. Παραδείγματα δημητριακών ολικής αλέσεως είναι το σιτάρι, το ρύζι και η κινόα. Θρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες, ο σίδηρος και το μαγνήσιο που περιέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα καθιστούν βασική επιλογή καθ’ όλη τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών για πρόσθετη υποστήριξη της ευεξίας».

Γαλακτοκομικά
«Για την πρόσληψη ασβεστίου και πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, είναι σημαντικό να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών, ενώ η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναδόμηση και την ανάπτυξη των μυών. Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης καλή πηγή ενέργειας», αναφέρει ο γιατρός.

Επιπλέον, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη συντίθεται από το σώμα μας μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά χρήσιμα όταν ο καιρός επιδεινώνεται.

Κρέατα και πουλερικά
Ο Δρ. Grant τoνίζει τη σημασία της ένταξης του κρέατος και των πουλερικών στη διατροφή μας κατά τους ψυχρότερους μήνες, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά διατροφικά τους οφέλη.

«Σε μια ισορροπημένη δίαιτα, το κρέας και τα πουλερικά αποτελούν σημαντικά συστατικά που συνοδεύονται από μια σειρά πλεονεκτημάτων. Και οι δύο τύποι τροφίμων είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και μπορούν να παρέχουν ενέργεια μακράς διάρκειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, βασικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος υπάρχουν στα προϊόντα κρέατος και πουλερικών».

Τόνισε περαιτέρω τη σημασία μιας ποικιλόμορφης διατροφής για βέλτιστη υγεία: «Συνολικά, μια ισορροπημένη διατροφή με ένα μείγμα διαφορετικών ομάδων τροφίμων μπορεί να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Με τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών να αυξάνεται με τον κρύο καιρό, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ευεξία, διασφαλίζοντας ότι ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να προστατευτεί από ιούς, βακτήρια και άλλες επιβλαβείς καταστάσεις».

Πηγή: express.co.uk

www.onmed.gr

www.pexels.com

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Γιατί οι Κονσέρβες Σαρδέλας, Θεωρούνται πιο Υγιεινές από τις Φρέσκες;

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr