Γιατί ΞΏΞΉ ΞšΞΏΞ½ΟƒΞ­ΟΞ²Ξ΅Ο‚ Σαρδέλας, Ξ˜Ξ΅Ο‰ΟΞΏΟΞ½Ο„Ξ±ΞΉ πιο Ξ₯γιΡινές Ξ±Ο€ΟŒ τις ΦρέσκΡς;

Οι κονσέρβΡς σαρδέλας θΡωρούνται υγιΡινές Ξ³ΞΉΞ± διάφορους Ξ»ΟŒΞ³ΞΏΟ…Ο‚, κυρίως Ξ»ΟŒΞ³Ο‰ της διαδικασίας ΡπΡξΡργασίας ΞΊΞ±ΞΉ των ΞΈΟΞ΅Ο€Ο„ΞΉΞΊΟŽΞ½ ΟƒΟ…ΟƒΟ„Ξ±Ο„ΞΉΞΊΟŽΞ½ που διατηρούνται. Ξ©ΟƒΟ„ΟŒΟƒΞΏ, Ρίναι ΟƒΞ·ΞΌΞ±Ξ½Ο„ΞΉΞΊΟŒ Ξ½Ξ± διΡυκρινίσουμΡ ΟŒΟ„ΞΉ ΞΏΞΉ φρέσκΡς σαρδέλΡς Ρίναι Ρπίσης πολύ υγιΡινές ΞΊΞ±ΞΉ θρΡπτικές. Ας δούμΡ γιατί ΞΏΞΉ κονσέρβΡς σαρδέλας μπορΡί Ξ½Ξ± έχουν ορισμένα πλΡονΡκτΞ�ματα:
Ξ›ΟŒΞ³ΞΏΞΉ που ΞΏΞΉ ΞšΞΏΞ½ΟƒΞ­ΟΞ²Ξ΅Ο‚ Σαρδέλας Ξ˜Ξ΅Ο‰ΟΞΏΟΞ½Ο„Ξ±ΞΉ Ξ₯γιΡινές:
ΠλούσιΡς σΡ Ξ©-3 Λιπαρά Οξέα: Οι σαρδέλΡς, ΡίτΡ φρέσκΡς ΡίτΡ σΡ κονσέρβα, Ρίναι ΡξαιρΡτικΞ� πηγΞ� Ο‰-3 Ξ»ΞΉΟ€Ξ±ΟΟŽΞ½ οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μΡίωση της φλΡγμονΞ�Ο‚ ΞΊΞ±ΞΉ στην υγΡία της καρδιάς. Οι κονσέρβΡς διατηρούν αυτά τα λιπαρά ΞΏΞΎΞ­Ξ± Ρξίσου καλά.

ΔιατΞ�ρηση Ξ˜ΟΞ΅Ο€Ο„ΞΉΞΊΟŽΞ½ Ξ£Ο…ΟƒΟ„Ξ±Ο„ΞΉΞΊΟŽΞ½: Οι σαρδέλΡς σΡ κονσέρβα συνΞ�θως διατηρούνται ΞΌΞ΅ τον ΟƒΞΊΞ΅Ξ»Ξ΅Ο„ΟŒ τους, ΞΏ οποίος Ρίναι πλούσιος σΡ ασβέστιο. Ξ— διαδικασία της κονσΡρβοποίησης μαλακώνΡι τα οστά, ΞΊΞ±ΞΈΞΉΟƒΟ„ΟŽΞ½Ο„Ξ±Ο‚ τα ασφαλΞ� ΞΊΞ±ΞΉ Ρύκολα στην κατανάλωση, κάτι που αυξάνΡι την Ο€ΟΟŒΟƒΞ»Ξ·ΟˆΞ· ασβΡστίου.

ΑσφάλΡια Ξ±Ο€ΟŒ Βαρέα ΞœΞ­Ο„Ξ±Ξ»Ξ»Ξ±: ΣΡ αντίθΡση ΞΌΞ΅ τα μΡγαλύτΡρα ψάρια, ΞΏΞΉ σαρδέλΡς έχουν χαμηλΞ� Ο€Ξ΅ΟΞΉΞ΅ΞΊΟ„ΞΉΞΊΟŒΟ„Ξ·Ο„Ξ± σΡ βαρέα μέταλλα, ΟŒΟ€Ο‰Ο‚ ΞΏ υδράργυρος. Ξ‘Ο…Ο„ΟŒ ισχύΡι Ο„ΟŒΟƒΞΏ Ξ³ΞΉΞ± τις φρέσκΡς ΟŒΟƒΞΏ ΞΊΞ±ΞΉ Ξ³ΞΉΞ± τις κονσΡρβοποιημένΡς, αλλά Ξ· κονσΡρβοποίηση Ρπιπλέον προστατΡύΡι Ξ±Ο€ΟŒ βακτηριακές μολύνσΡις, αφού το ψάρι μαγΡιρΡύΡται σΡ Ο…ΟˆΞ·Ξ»Ξ­Ο‚ θΡρμοκρασίΡς.

ΔιατΞ�ρηση Χωρίς Συντηρητικά: Οι Ο€Ξ΅ΟΞΉΟƒΟƒΟŒΟ„Ξ΅ΟΞ΅Ο‚ κονσέρβΡς σαρδέλας δΡν πΡριέχουν συντηρητικά, ΞΊΞ±ΞΈΟŽΟ‚ Ξ· κονσΡρβοποίηση Ξ±Ο€ΟŒ μόνη της Ρίναι ΞΌΞΉΞ± διαδικασία που διατηρΡί το Ο„ΟΟŒΟ†ΞΉΞΌΞΏ ΞΌΞ΅ Ο†Ο…ΟƒΞΉΞΊΟŒ Ο„ΟΟŒΟ€ΞΏ.

Ευκολία ΞΊΞ±ΞΉ ΔιάρκΡια Ξ–Ο‰Ξ�Ο‚: Οι κονσέρβΡς έχουν μΡγαλύτΡρη διάρκΡια ΞΆΟ‰Ξ�Ο‚ ΞΊΞ±ΞΉ Ρίναι πιο πρακτικές, Ρνώ δΡν χάνουν τη θρΡπτικΞ� τους Ξ±ΞΎΞ―Ξ± ΞΌΞ΅ την πάροδο του Ο‡ΟΟŒΞ½ΞΏΟ….

ΠροσοχΞ�:
Είναι ΟƒΞ·ΞΌΞ±Ξ½Ο„ΞΉΞΊΟŒ Ξ½Ξ± ΡλέγχΡτΡ τα συστατικά των ΞΊΞΏΞ½ΟƒΞ΅ΟΞ²ΟŽΞ½, ΞΊΞ±ΞΈΟŽΟ‚ κάποιΡς μπορΡί Ξ½Ξ± πΡριέχουν Ο€ΟΟŒΟƒΞΈΞ΅Ο„ΞΏ αλάτι Ξ� λάδι. ΠροτιμΞ�στΡ κονσέρβΡς ΞΌΞ΅ νΡρό Ξ� Ρλαιόλαδο ΞΊΞ±ΞΉ χαμηλΞ� Ο€Ξ΅ΟΞΉΞ΅ΞΊΟ„ΞΉΞΊΟŒΟ„Ξ·Ο„Ξ± σΡ αλάτι.

Και ΞΏΞΉ δύο μορφές σαρδέλας Ρίναι υγιΡινές, αλλά ΞΏΞΉ κονσέρβΡς προσφέρουν μΡρικά Ρπιπλέον πλΡονΡκτΞ�ματα, ΟŒΟ€Ο‰Ο‚ το ασβέστιο Ξ±Ο€ΟŒ τα μαλακά οστά ΞΊΞ±ΞΉ την Ρυκολία στη χρΞ�ση.

Καλά όλα αυτά αλλά το μέταλλο της κονσέρβας δΡν θΡωρΡίται καρκινογόνο;

Ξ— ανησυχία σχΡτικά ΞΌΞ΅ τις κονσέρβΡς τροφίμων Ξ΅Ο€ΞΉΞΊΞ΅Ξ½Ο„ΟΟŽΞ½Ξ΅Ο„Ξ±ΞΉ κυρίως στην Ρπένδυση του ΡσωτΡρικού τους, που μπορΡί Ξ½Ξ± πΡριέχΡι χημικές ουσίΡς ΟŒΟ€Ο‰Ο‚ Ξ· Ξ΄ΞΉΟƒΟ†Ξ±ΞΉΞ½ΟŒΞ»Ξ· Ξ‘ (BPA), ΞΊΞ±ΞΉ ΟŒΟ‡ΞΉ στο ίδιο το μέταλλο της κονσέρβας.

Ας δούμΡ τα τΡλΡυταία δΡδομένα ΞΊΞ±ΞΉ τι πρέπΡι Ξ½Ξ± προσέχουμΡ:

ΞšΞ±ΟΞΊΞΉΞ½ΞΏΞ³ΟŒΞ½ΞΏΟ‚ ΧημικΞ� ΞŸΟ…ΟƒΞ―Ξ± στις ΞšΞΏΞ½ΟƒΞ­ΟΞ²Ξ΅Ο‚: BPA
΀ι Ρίναι το BPA;
Ξ— BPA (Ξ΄ΞΉΟƒΟ†Ξ±ΞΉΞ½ΟŒΞ»Ξ· Ξ‘) Ρίναι ΞΌΞΉΞ± χημικΞ� ουσία που χρησιμοποιΡίται στην Ρπένδυση Ο€ΞΏΞ»Ξ»ΟŽΞ½ ΞΊΞΏΞ½ΟƒΞ΅ΟΞ²ΟŽΞ½ Ξ³ΞΉΞ± την αποτροπΞ� της διάβρωσης ΞΊΞ±ΞΉ τη διατΞ�ρηση των τροφίμων. Ξ— BPA έχΡι συνδΡθΡί ΞΌΞ΅ διάφορα προβλΞ�ματα υγΡίας, συμπΡριλαμβανομένων των ορμονικών Ξ΄ΞΉΞ±Ο„Ξ±ΟΞ±Ο‡ΟŽΞ½, ΞΊΞ±ΞΉ έχΡι χαρακτηριστΡί Ξ±Ο€ΟŒ ορισμένΡς μΡλέτΡς ως Ο€ΞΉΞΈΞ±Ξ½ΟŒ καρκινογόνο.

΀ΡλΡυταία ΣτοιχΡία ΞΊΞ±ΞΉ ΞˆΟΞ΅Ο…Ξ½Ξ΅Ο‚:

Οι έρΡυνΡς έχουν δΡίξΡι ΟŒΟ„ΞΉ Ξ· έκθΡση σΡ BPA μπορΡί Ξ½Ξ± Ξ±Ο…ΞΎΞ�σΡι τον κίνδυνο Ξ³ΞΉΞ± διάφορα προβλΞ�ματα υγΡίας, ΟŒΟ€Ο‰Ο‚ καρδιαγγΡιακές παθΞ�σΡις, διαταραχές του αναπαραγωγικού συστΞ�ματος ΞΊΞ±ΞΉ καρκίνο.
Ξ©ΟƒΟ„ΟŒΟƒΞΏ, ΞΏΞΉ κανονιστικές αρχές, ΟŒΟ€Ο‰Ο‚ ΞΏ FDA (ΞŸΟΞ³Ξ±Ξ½ΞΉΟƒΞΌΟŒΟ‚ ΀ροφίμων ΞΊΞ±ΞΉ Φαρμάκων των Ξ—Ξ Ξ‘) ΞΊΞ±ΞΉ Ξ· EFSA (Ξ•Ο…ΟΟ‰Ο€Ξ±ΟŠΞΊΞ� ΑρχΞ� ΑσφάλΡιας ΀ροφίμων), έχουν ΡπανΡιλημμένα αξιολογΞ�σΡι την ασφάλΡια της BPA ΞΊΞ±ΞΉ έχουν Ξ΄Ξ·Ξ»ΟŽΟƒΞ΅ΞΉ ΟŒΟ„ΞΉ τα ΡπίπΡδα που βρίσκονται στις κονσέρβΡς δΡν θΡωρούνται Ρπικίνδυνα Ξ³ΞΉΞ± την υγΡία των ΞΊΞ±Ο„Ξ±Ξ½Ξ±Ξ»Ο‰Ο„ΟŽΞ½.

΀άση Απομάκρυνσης Ξ±Ο€ΟŒ το BPA:
Πολλές ΡταιρΡίΡς έχουν στραφΡί στη χρΞ�ση Ξ΅Ξ½Ξ±Ξ»Ξ»Ξ±ΞΊΟ„ΞΉΞΊΟŽΞ½ Ο…Ξ»ΞΉΞΊΟŽΞ½ χωρίς BPA, ΟŒΟ€Ο‰Ο‚ Ξ· ΡποξΡιδικΞ� ρητίνη ΞΊΞ±ΞΉ άλλΡς ασφαλέστΡρΡς Ξ΅Ξ½ΟŽΟƒΞ΅ΞΉΟ‚, Ξ»ΟŒΞ³Ο‰ των Ξ±Ξ½Ξ·ΟƒΟ…Ο‡ΞΉΟŽΞ½ του κοινού. Στις ΡτικέτΡς ΞΈΞ± βρΡίτΡ συχνά τη ΟƒΞ�μανση β€œBPA-free” (χωρίς BPA).

Πρακτικές Συμβουλές:
ΕπιλέξτΡ ΞšΞΏΞ½ΟƒΞ­ΟΞ²Ξ΅Ο‚ β€œBPA-Free”: ΠροτιμΞ�στΡ κονσέρβΡς που Ξ΄Ξ·Ξ»ΟŽΞ½ΞΏΟ…Ξ½ ΟŒΟ„ΞΉ δΡν πΡριέχουν BPA.
ΞœΞ΅ΞΉΟŽΟƒΟ„Ξ΅ την ΞšΞ±Ο„Ξ±Ξ½Ξ¬Ξ»Ο‰ΟƒΞ· ΞšΞΏΞ½ΟƒΞ΅ΟΞ²ΟŽΞ½: Εάν ανησυχΡίτΡ, προτιμΞ�στΡ φρέσκα Ξ� ΞΊΞ±Ο„Ξ΅ΟˆΟ…Ξ³ΞΌΞ­Ξ½Ξ± Ο„ΟΟŒΟ†ΞΉΞΌΞ±.
ΞœΞ΅Ο„Ξ±Ο†ΞΏΟΞ¬ σΡ Άλλο ΣκΡύος: ΞœΞ΅Ο„Ξ±Ο†Ξ­ΟΞ΅Ο„Ξ΅ το Ο€Ξ΅ΟΞΉΞ΅Ο‡ΟŒΞΌΞ΅Ξ½ΞΏ της κονσέρβας σΡ γυάλινο Ξ� κΡραμικό σκΡύος Ξ±Ξ½ δΡν το ΞΊΞ±Ο„Ξ±Ξ½Ξ±Ξ»ΟŽΟƒΞ΅Ο„Ξ΅ αμέσως.
Ξ— κατανάλωση ΞΊΞΏΞ½ΟƒΞ΅ΟΞ²ΟŽΞ½ Ρίναι γΡνικά ασφαλΞ�Ο‚, αλλά ΞΏΞΉ Ρπιλογές χωρίς BPA αποτΡλούν ΞΌΞΉΞ± πιο προληπτικΞ� προσέγγιση Ξ³ΞΉΞ± τη ΞΌΞ±ΞΊΟΞΏΟ€ΟΟŒΞΈΞ΅ΟƒΞΌΞ· υγΡία σας. Ξ— Ξ±Ο€ΟŒΟ†Ξ±ΟƒΞ· πια Ρίναι δικΞ� σας.