Σαμπουάν Χωρίς Θειικά Άλατα (μακροχρόνια βλάβη): Ανακαλύψτε τα Σημαντικά Οφέλη

Σαμπουάν Χωρίς Θειικά Άλατα (μακροχρόνια βλάβη): Ανακαλύψτε τα Σημαντικά Οφέλη

Τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα είναι στη μόδα — και μάλισταγια καλό λόγο.

Τα θειικά βρίσκονται  στάνταρ σε πολλά σαμπουάν.

Ωστόσο, μπορούν να αφαιρέσουν από τα μαλλιά σας  τα φυσικά τους έλαια και να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη.

Παρά την καθαριστική τους δύναμη, αυτές οι σκληρές χημικές ουσίες δεν αξίζουν τον κίνδυνο.

Εάν είστε έτοιμοι να προστατέψετε τα μαλλιά και την υγεία σας,

Ας μιλήσουμε για  θειικά άλατα.

Η άνοδος των σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα
Ο όρος «σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα» κερδίζει δημοτικότητα.

Κανένα από τα διάφορα συστατικά των προϊόντων περιποίησης μαλλιών δεν έχει συγκεντρώσει τόση προσοχή όσο τα θειικά άλατα.

Τα θειικά άλατα, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1960, τράβηξαν την προσοχή  λόγω των περιβαλλοντικών και υγειονομικών τους ζητημάτων.

Τελικά πολλές θειικές επιφανειοδραστικές ουσίες αφαιρέθηκαν από την αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για καινοτόμες συνθέσεις σαμπουάν χωρίς θειικά.

Κοινά θειικά άλατα που βρίσκονται στο σαμπουάν
Λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS)
Το θειικό λαουρυλικό νάτριο, που συχνά συντομεύεται ως SLS, είναι μια χημική ένωση γνωστή για τις ισχυρές της ικανότητες κοπής λίπους.

Βρίσκεται συνήθως σε οικιακά και βιομηχανικά καθαριστικά, συμπεριλαμβανομένων των απολιπαντικών δαπέδου και κινητήρα.

Παραδόξως, είναι επίσης βασικό συστατικό σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, όπως σαμπουάν, καθαριστικά σώματος και οδοντόκρεμα.

Το SLS είναι διαβρωτικό, αφαιρώντας το τριχωτό της κεφαλής από τα φυσικά του λιπίδια. Αυτό στεγνώνει το τριχωτό της κεφαλής και διασπά την κυτταρική μεμβράνη, επιτρέποντας στο SLS να διεισδύσει βαθύτερα στο σώμα, να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και ενδεχομένως να συσσωρευτεί σε εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και τα νεφρά.

Σύμφωνα με ένα δελτίο δεδομένων ασφαλείας υλικού του FDA, η μακροχρόνια έκθεση στο SLS μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, βλάβες στα μάτια, αλλεργίες και ναυτία.

Ανησυχητικά, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το SLS μπορεί να μεταλλάξει τη δομή των κυττάρων και το DNA, οδηγώντας δυνητικά σε καρκίνο.

Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Το Sodium Laureth Sulfate, που συχνά κυκλοφορεί στο εμπόριο ως «φυσικό» συστατικό, προέρχεται από την καρύδα.

Ωστόσο, αυτή η ετικέτα είναι παραπλανητική. Η διαδικασία κατασκευής περιλαμβάνει μια χημική αντίδραση που μετατρέπει την πάλαι ποτέ δομή με βάση την καρύδα σε ένα μείγμα φυτικών και πετρελαϊκών συστατικών.

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί οξείδιο του αιθυλενίου, μια ένωση που συνδέεται με βλάβες στα νεφρά και το ήπαρ.

Η γυμνή αλήθεια για τα θειικά άλατα
Η αρνητική φήμη των θειικών αλάτων είναι καλά τεκμηριωμένη, ωστόσο παράγωγα όπως το Sodium Lauryl Sulfate εξακολουθούν να βρίσκουν το δρόμο τους σε πολλά σαμπουάν.

Παρά τις γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις τους, τα θειικά άλατα καθαρίζουν αποτελεσματικά τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, δημιουργώντας τον πλούσιο αφρό που οι άνθρωποι συνδέουν με έναν λεπτομερή καθαρισμό.

Αξίζει όμως το ρίσκο αυτός ο αφρός;

Τα θειικά είναι απορρυπαντικά και ανήκουν ούτε λίγο ούτε πολύ στην οικογένεια των επιφανειοδραστικών και ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χρήση μικρών ποσοτήτων σε συνθέσεις δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά, πολλοί προτιμούν να είναι προσεκτικοί. Γιατί να ρισκάρετε όταν υπάρχουν πια σαμπουάν με ήπια συστατικά και χωρίς θειικά άλατα;

Αν θέλετε να αποφύγετε τα θειικά άλατα, πολλές μάρκες έχουν πλέον δεσμευτεί να αποκλείσουν αυτά τα αμφιλεγόμενα συστατικά.

Αυτό το άρθρο επισημαίνει μια ποικιλία από σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία σας χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

Μετάβαση σε σαμπουάν Χωρίς θειικά άλατα
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μετάβαση σε σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα μπορεί να απαιτεί προσαρμογή.

Τα μαλλιά σας μπορεί να χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στη νέα, πιο ήπια μέθοδο καθαρισμού. Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσετε διαφορά στην ποσότητα αφρού που παράγει το σαμπουάν σας ή να αισθάνεστε ότι τα μαλλιά σας δεν γίνονται τόσο καθαρά όσο παλιά.

Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες συνήθως υποχωρούν καθώς τα μαλλιά σας προσαρμόζονται και δείχνουν τα οφέλη μιας ρουτίνας χωρίς θειικά άλατα.

Για να καταλήξουμε. Η γυμνή αλήθεια
Συμπερασματικά, η στροφή προς τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα αντανακλά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των πιθανών κινδύνων αυτών των συστατικών.

Μακροπρόθεσμα, η επιλογή σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερα, πιο δυνατά και πιο ζωντανά μαλλιά.

Η μειωμένη έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες σημαίνει ότι τα μαλλιά μπορούν να διατηρήσουν καλύτερα την υγρασία, να διατηρήσουν τη φυσική τους υφή και να αντισταθούν στη ζημιά από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βρείτε τα μαλλιά σας λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο, το φριζάρισμα και τις σχισμένες άκρες και να δείχνουν αλλά και να τα αισθάνεστε καλύτερα.

Τελικά, το να αποφασίσετε να κάνετε χρήση χωρίς θειικά άλατα έχει να κάνει με τον έλεγχο της περιποίησης των μαλλιών σας και τις επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας είτε σχετίζονται με την υγεία, είτε με το περιβάλλον ή και με τα δύο.

Σε μια αγορά γεμάτη προϊόντα που προβάλλουν τολμηρούς ισχυρισμούς, το να γίνεις ενημερωμένος καταναλωτής είναι η καλύτερη άμυνά σου ενάντια στο παραπλανητικό μάρκετινγκ.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες και κατανοώντας τα συστατικά του σαμπουάν σας, μπορείτε να κάνετε επιλογές που ωφελούν πραγματικά τα μαλλιά και τη γενική ευεξία σας.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τους πιθανούς κινδύνους των θειικών αλάτων, η ζήτηση για ασφαλέστερες, πιο φυσικές εναλλακτικές θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Αυτή η αλλαγή όχι μόνο ωφελεί τους μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά ενθαρρύνει επίσης τη βιομηχανία ομορφιάς να δώσει προτεραιότητα στη διαφάνεια, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

Τελικά, η επιλογή σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα είναι κάτι περισσότερο από μια προσωπική επιλογή—είναι ένα βήμα προς ένα πιο υγιές μέλλον για εσάς και τον πλανήτη.

Αναφορές
https://nymag.com/strategist/article/best-sulfate-free-shampoos.html
https://www.oprahmag.com/beauty/g28640157/best-sulfate-free-shampoo/
https://www.self .com/story/σαμπουάν χωρίς θειικά

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr