ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΤΑΝΟ: (Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ) ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ Ή ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΛΙΓΟΙ.

Πρόκειται για ένα φανταστικό και μαγικό βότανο που μπορεί να αλλάξει την ζωή σου και να της δώσει επιπλέον ποιότητα και ευεξία συναισθηματική και σωματική. Είναι σπουδαίος καταστροφέας της ζάχαρης και του μύκητα κάντιτα αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό σε όλος τους τομείς τους οποίους ευεργετεί.

ΤΙ ΛΈΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΒΌΤΑΝΟ ο Επίσημος ιστότοπος www.ncbi.nlm.nih.gov από τη βάση δεδομένων PubMed Central (PMC) του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI), που είναι μέρος της Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ (NIH).

“Το βότανο εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών αποτελεσμάτων ως αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για τον διαβήτη, εκτός από το ότι χρησιμοποιείται για αρθρίτιδα, διουρητικό, αναιμία, οστεοπόρωση, υπερχοληστερολαιμία, καρδιοπάθεια, άσθμα, δυσκοιλιότητα, μικροβιακές λοιμώξεις, δυσπεψία και αντιφλεγμονώδη.

Το G. sylvestre έχει καλές προοπτικές στη θεραπεία του διαβήτη καθώς παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στην ομοιόσταση του σακχάρου στο αίμα, ελέγχει την επιθυμία για ζάχαρη και προάγει την αναγέννηση του παγκρέατος.

Το φυτικό εκχύλισμα χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής καθώς μειώνει το σωματικό βάρος, τη χοληστερόλη στο αίμα και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και έχει μεγάλες προοπτικές τόσο σε διαιτητικές όσο και σε φαρμακολογικές εφαρμογές. Αυτή η ανασκόπηση διερευνά τη μετάβαση ενός παραδοσιακού θεραπευτικού σε ένα σύγχρονο σύγχρονο φάρμακο με μια επισκόπηση της φυτοχημείας και των φαρμακολογικών δραστηριοτήτων του βοτάνου και των φυτοσυστατικών του.”
Είναι πράγματι ένα εντυπωσιακό βότανο και είναι άγνωστο γιατί δεν είναι δημοφιλές στην Ελλάδα αφού θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων (πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τον γιατρό μας).
Μια μικρή και σύντομη ιστορία:

Το G. sylvestre είναι γηγενές βότανο, που ανήκει στην τάξη των δικοτυλήδονων της οικογένειας των Asclepiadaceae. Το φυτό είναι μια καλή πηγή μεγάλου αριθμού βιοδραστικών ουσιών [ 8 ]. Έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα βοτανικά που χρησιμοποιούνται στο σύστημα ιατρικής της Αγιουρβέδα για τη θεραπεία παθήσεων που κυμαίνονται από τον διαβήτη, την ελονοσία έως τα δαγκώματα φιδιών [ 9 ]. Το βότανο καλλιεργείται παγκοσμίως και είναι επίσης γνωστό ως Chigengteng ή Australian Cowplant, Waldschlinge στα γερμανικά, periploca του δάσους στα αγγλικά και gurmar στα Χίντι

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

Το γυμνέμα διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της ανάπτυξης του μύκητα Candida. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που περιορίζει την υπερανάπτυξη του μύκητα, καθώς η ζάχαρη προάγει την ανάπτυξή του. Επίσης, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς που ελέγχουν τον Candida και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας συνολικά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Tο γυμνέμα μπορεί να είναι ευεργετικό  στην αντιμετώπιση του μύκητα Candida, αν και αυτή η χρήση του δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο οι άλλες ιδιότητές του. Ο Candida είναι ένας μύκητας που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, ειδικά όταν αναπτύσσεται υπερβολικά στο σώμα, όπως στην εντερική χλωρίδα ή στον κόλπο.

Ιδιότητες του Γύμνεμα που Βοηθούν κατά του Candida αλλά και σε άλλα προβλήματα του οργανισμού:
Αντιμυκητιακές Ιδιότητες: Το γυμνέμα διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης του μύκητα Candida. Οι ενώσεις που περιέχει, όπως οι σαπωνίνες και οι τανίνες, έχουν δείξει δραστικότητα ενάντια σε διάφορα είδη μυκήτων.

Ρύθμιση του Σακχάρου και Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού: Δεδομένου ότι η υπερβολική ζάχαρη και οι μη ρυθμισμένες τιμές γλυκόζης μπορούν να συμβάλλουν στην υπερανάπτυξη του Candida, η δράση του γυμνέμα στη ρύθμιση του σακχάρου μπορεί έμμεσα να περιορίσει τον μύκητα. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των μυκήτων και άλλων παθογόνων.

Υποστήριξη της Εντερικής Υγείας: Το γυμνέμα υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, που είναι κρίσιμος παράγοντας στην καταπολέμηση του Candida. Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, ενισχύοντας τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς που περιορίζουν την ανάπτυξη του Candida.

Μείωση των Επιπέδων Σακχάρου στο Αίμα: Το γυμνέμα είναι γνωστό για την ικανότητά του να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα γυμνεμικά οξέα που περιέχει αναστέλλουν την απορρόφηση της ζάχαρης στο έντερο.

Μείωση της Επιθυμίας για Ζάχαρη: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του γυμνέμα είναι η ικανότητά του να μειώνει την επιθυμία για γλυκά. Η κατανάλωσή του μπορεί να αλλοιώσει προσωρινά την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης, κάνοντας τα γλυκά τρόφιμα να φαίνονται λιγότερο ελκυστικά.

Αδυνάτισμα: Η μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη και η βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το γυμνέμα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων και να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης.

Βελτίωση της Λιπιδαιμίας: Το γυμνέμα μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, και αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL).

Το γυμνέμα (Gymnema sylvestre) είναι ένα ισχυρό βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά η κατανάλωσή του μπορεί να έχει και παρενέργειες, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Εδώ είναι οι πιθανές παρενέργειες και οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται:

Πιθανές Παρενέργειες:

Υπογλυκαιμία: Λόγω της ισχυρής του δράσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το γυμνέμα μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ειδικά αν λαμβάνεται μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη.
Πεπτικές Διαταραχές: Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, δυσπεψία ή δυσκοιλιότητα σε ορισμένα άτομα.
Αλλεργικές Αντιδράσεις: Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, φαγούρα ή οίδημα.
Αλληλεπιδράσεις με Φάρμακα: Μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για τον διαβήτη, την ινσουλίνη και άλλα φάρμακα που ρυθμίζουν το σάκχαρο ή την πίεση.

Ποιοι Πρέπει να το Αποφεύγουν:
Άτομα με Διαβήτη που Λαμβάνουν Φάρμακα: Λόγω του κινδύνου υπογλυκαιμίας, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη χρήση.
Έγκυες και Θηλάζουσες Γυναίκες: Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για την ασφάλεια του γυμνέμα κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, οπότε συνιστάται η αποφυγή του.
Άτομα με Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος: Μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με πεπτικές ευαισθησίες.

Άτομα με Χαμηλή Πίεση Αίματος: Μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος περισσότερο από το επιθυμητό, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους έχουν ήδη χαμηλή πίεση.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε τη χρήση του γυμνέμα, ειδικά εάν έχετε υποκείμενα προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα.