Μικροκύματα: Σκοτώνουν όλα τα μικρόβια στο φαγητό που ζεσταίνουμε; Τι λέει νέα έρευνα

Μικροκύματα: Σκοτώνουν όλα τα μικρόβια στο φαγητό που ζεσταίνουμε; Τι λέει νέα έρευνα

Αποκαλυπτικά ευρήματα για την αποτελεσματικότητα των μικροκυμάτων στην απολύμανση.

Μικροκύματα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, κυρίως για το γρήγορο ζέσταμα του φαγητού. Υπάρχει, ωστόσο, μια δημοφιλής πεποίθηση ότι τα μικροκύματα εξοντώνουν όλα τα μικρόβια στο φαγητό, κάνοντάς το ασφαλές για κατανάλωση. Αλλά είναι αυτό αλήθεια; Μια νέα έρευνα ρίχνει φως σε αυτό το ζήτημα και αποκαλύπτει ενδιαφέροντα ευρήματα.

Τι έδειξε η μελέτη;

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία εξετάζει την αποτελεσματικότητα των μικροκυμάτων στην εξόντωση βακτηρίων. Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του μικροβιολόγου Μανουέλ Πορκάρ, ανέλυσε 30 φούρνους μικροκυμάτων από διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, χώρων εργασίας και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης; Πάνω από 100 διαφορετικά βακτήρια βρέθηκαν στους φούρνους μικροκυμάτων που εξετάστηκαν. Αν και πολλά από αυτά τα βακτήρια ήταν φυσιολογικά μικρόβια που συναντάμε στο ανθρώπινο δέρμα, άλλα ήταν γνωστά για την πρόκληση τροφιμογενών ασθενειών.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι, παρόλο που τα μικροκύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μικροβίων στο φαγητό, δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά στην εξόντωσή τους σε όλα τα επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμότητα δεν κατανέμεται πάντα ομοιόμορφα στο εσωτερικό του φούρνου, αφήνοντας κάποιες περιοχές λιγότερο ζεστές και επομένως, λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

Συμβουλές για καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων
Η μελέτη συμβουλεύει τους χρήστες να μη βασίζονται αποκλειστικά στα μικροκύματα για την απολύμανση του φαγητού τους. Συνιστάται να διατηρούν τον φούρνο μικροκυμάτων τους καθαρό με τακτικό καθαρισμό. Εδώ είναι μερικές εύκολες μέθοδοι για να κρατήσει τον φούρνο σου καθαρό:

► Μείγμα ξυδιού και νερού: Ανακάτεψε ίσα μέρη ξυδιού και νερού σε μπολ και ζέστανε το μείγμα στα μικροκύματα για 5-10 λεπτά. Σκουπίστε με υγρό πανί.

► Λεμόνι και νερό: Στύψε ένα λεμόνι σε μπολ με 1 φλιτζάνι νερού και ζέστανε το μείγμα για 3-5 λεπτά. Σκούπισε με υγρό πανί. Η οξύτητα του λεμονιού βοηθά στη φυσική απολύμανση.

► Σαπούνι πιάτων και νερό: Πρόσθεσε μερικές σταγόνες σαπουνιού σε μπολ με νερό και ζέστανε για 2 λεπτά. Σκούπισε με σφουγγάρι ή πανί.

www.shape.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr