Τροφές που “εκτοξεύουν” τη χοληστερόλη: Μάθε τι να αποφύγεις

Τροφές που “εκτοξεύουν” τη χοληστερόλη: Μάθε τι να αποφύγεις

Ποιες τροφές “φλερτάρουν” με τη χοληστερόλη σου;

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια ουσία ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, συμμετέχοντας σε πολλές βασικές λειτουργίες. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η υπερβολική συγκέντρωσή της στον οργανισμό μπορεί να γίνει επικίνδυνη, καθώς συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά.

Τι ανεβάζει τη χοληστερόλη σου;
Τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως η διατροφή, το σωματικό βάρος και η φυσική άσκηση, όσο και μη τροποποιήσιμους, όπως η κληρονομικότητα, το φύλο και η ηλικία.

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη υπερχοληστερολαιμίας αν δεν είσαι προσεκτική, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει το λιπιδαιμικό σου προφίλ όταν ακολουθείται σωστά.

Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφύγεις
#1. Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και είναι καλό να τα αποφεύγεις όσο περισσότερο μπορείς.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες και μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να είναι επιζήμια για την υγεία σου.

#2. Fast food

Η κατανάλωση fast food αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία.

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά fast food τείνουν να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη, περισσότερο λίπος στην κοιλιά, υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και διαταραγμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

#3. Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και τα χοτ ντογκ, τα αλλαντικά, είναι τροφές με υψηλή χοληστερόλη που πρέπει να περιορίσεις στη διατροφή σου.

Μια ανασκόπηση στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 614.000 συμμετέχοντες, συσχέτισε κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κρέατος των 50 γρ. την ημέρα, με 42% υψηλότερη πιθανότητα καρδιακής νόσου.

#4. Γλυκά

Τα μπισκότα, τα κέικ, το παγωτό και γενικώς τα γλυκά τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και θερμίδες.

Η υψηλή πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τη διανοητική παρακμή και ορισμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, αυτές οι τροφές συχνά στερούνται θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα σου για να ευδοκιμήσει, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

shape.gr

unsplash.com

Τι συμβαίνει στο έντερό σου καθώς μεγαλώνεις & Πώς να κρατήσεις το έντερό σου νέο

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr