Προειδοποίηση: H (πολύ) δημοφιλής δίαιτα που μπορεί να κρύβει κίνδυνο για διαβήτη

Προειδοποίηση: H (πολύ) δημοφιλής δίαιτα που μπορεί να κρύβει κίνδυνο για διαβήτη

Όσοι ακολουθούσαν αυτές τις δίαιτες είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Τα τελευταία χρόνια, η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών, όπως η κετογονική δίαιτα (keto), έχει γίνει πραγματική μόδα στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας. Υποσχέσεις για γρήγορη απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που την κάνουν τόσο ελκυστική. Αλλά πριν προχωρήσεις σε περαιτέρω περιορισμούς των υδατανθράκων σου, ίσως να θέλεις να ρίξεις μια ματιά στη νέα έρευνα που φέρνει στο προσκήνιο μια ανησυχητική πλευρά αυτής της δημοφιλούς δίαιτας.

Μια πρόσφατη μελέτη από Αυστραλούς επιστήμονες της Monash University και του RMIT University ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 39,000 ενήλικες για σχεδόν 14 χρόνια και ανακάλυψαν κάτι σοκαριστικό: οι άνθρωποι που ακολουθούσαν αυτές τις δίαιτες είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων δεν συνδέονται μόνο με την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνεις, αλλά και με την ποιότητα των τροφών που τρως στη θέση τους.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες συνήθως κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες φυτικές ίνες, και είχαν την τάση να είναι υπέρβαροι, λιγότερο ενεργητικοί και να καπνίζουν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η διακεκριμένη καθηγήτρια Barbora de Courten από τη Monash University εξηγεί ότι “τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, αλλά επίσης προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι μια από τις αιτίες του διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως του βάρους”. Δηλαδή, το θέμα δεν είναι μόνο το πόσο λιπαρά ή υδατάνθρακες καταναλώνεις, αλλά πώς επηρεάζει αυτό τη συνολική σου υγεία.

Είναι σαφές ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα αριθμών και ποσοστών. Η ποιοτική επιλογή των τροφών είναι εξίσου σημαντική. Για παράδειγμα, η κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων και λευκών δημητριακών πρέπει να αντικαθίσταται από μη επεξεργασμένα υδατάνθρακες πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα ολόκληρα δημητριακά, το καστανό ρύζι και τα όσπρια.

Επομένως, πριν ακολουθήσεις μια αυστηρή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, να θυμάσαι ότι η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική φυσική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι τα θεμέλια για την καλή υγεία και την πρόληψη του διαβήτη.

www.shape.gr

unsplash.com  Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Ο Νο1 χυμός κατά της φλεγμονής, σύμφωνα με την επιστήμη

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr