2 Υπερτροφές “Θηρία” που Προστατεύουν τα Πόδια, τα Χέρια και τα Μάτια των Διαβητικών

2 Υπερτροφές “Θηρία” που Προστατεύουν τα Πόδια, τα Χέρια και τα Μάτια των Διαβητικών

Υπάρχουν 2 σπουδαίες υπερτροφές που έχουν την δύναμη να προφυλάξουν τους διαβητικούς από τις επιπλοκές του διαβήτη. Μιλάμε για το αλεύρι φαγόπυρου και τα ωμά φιστίκια με τις φλούδες τους όπου μέσα σε αυτές τις φλούδες κρύβεται όλη η ουσία της ζωής. Η ρεσβερατρόλη που περιέχεται και στο κόκκινο κρασί. Αλλά ας τα δούμε όλα αυτά πιο αναλυτικά.

Τα ωμά φιστίκια και οι φλούδες τους, καθώς και το αλεύρι από φαγόπυρο, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία των φλεβών και των αγγείων, ιδιαίτερα για τους διαβητικούς, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα κυκλοφορίας.

Φιστίκια:


Αντιοξειδωτικά: Τα ωμά φιστίκια, ειδικά οι φλούδες τους, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και ρεσβερατρόλη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, που επηρεάζει ιδιαίτερα τα αγγεία σε διαβητικούς. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα λεπτά αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά που βρίσκονται στα πόδια και τα μάτια.

Υγιή λίπη: Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που περιέχουν τα φιστίκια συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αυτά τα λίπη βοηθούν στην ενίσχυση της κυκλοφορίας και στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), που μπορεί να φράξει τις φλέβες και να προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα.

Η παρουσία υγιεινών λιπαρών στα φιστίκια βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στη βελτίωση της ροής του αίματος. Αυτά τα αποτελέσματα μειώνουν τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές με λεπτά αιμοφόρα αγγεία, όπως τα πόδια και τα χέρια. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι επίσης πλούσια σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη βελτίωση της ευκαμψίας των αιμοφόρων αγγείων και στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών

Μαγνήσιο και Αργινίνη: Το μαγνήσιο και η αργινίνη, δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φιστίκια, βελτιώνουν την κυκλοφορία και τη λειτουργία των αγγείων. Η αργινίνη είναι πρόδρομος του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος, προστατεύοντας τα λεπτά αγγεία σε ευαίσθητα σημεία όπως τα μάτια.

Αλεύρι από Φαγόπυρο:


Ρουτίνη: Το φαγόπυρο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ρουτίνη, ένα φλαβονοειδές που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και βελτιώνει την ελαστικότητα των φλεβών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους διαβητικούς που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη φθορά των αγγείων. Το αλεύρι φαγόπυρου είναι πεντανόστιμο και μπορεί να μπει ως προσθήκη σε πολλές μαγειρικές τεχνικές. Μπορεί να μπει σε ομελέτα, μπορείτε να κάνετε κρέπες με αυτό, μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες και σε ότι άλλο φανταστείτε. (Υπάρχουν και μακαρόνια από φαγόπυρο: θα το βρείτε στα ειδικά καταστήματα)

unsplash.com

Η ρουτίνη βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, που και οι δύο μπορεί να βλάψουν τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρουτίνη μπορεί επίσης να αποτρέψει την πήξη του αίματος και να βελτιώσει τη μικροαγγειακή κυκλοφορία, απαραίτητη για την προστασία ευαίσθητων περιοχών όπως ο αμφιβληστροειδής και τα τριχοειδή αγγεία στα χέρια και τα πόδια​(

Φυτικές ίνες: Το αλεύρι από φαγόπυρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (στα μάτια) και τα έλκη στα πόδια.

Βιταμίνες Β: Το φαγόπυρο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα η Β3 (νιασίνη), που βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την υγεία των λεπτών αγγείων.

Τα φιστίκια και το φαγόπυρο αποτελούν τροφές που μπορούν να προστατεύσουν τα αγγεία των διαβητικών, ειδικά σε περιοχές όπως τα πόδια και τα μάτια, όπου τα λεπτά αγγεία είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες λόγω υψηλών επιπέδων σακχάρου.

Ρωτήστε, συμβουλευτείτε και ενημερωθείτε από τον γιατρό σας.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr